Nedeľa, 24. október, 2021 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Schneider Electric má podporiť VELUX v uhlíkovej neutralite

Masívne investície sa dotknú zvýšenia energetickej účinnosti výroby aj udržateľného vykurovania závodov

Skupina VELUX, svetový líder v oblasti strešných okien a svetlíkov a spoločnosť Schneider Electric, globálny líder v oblasti digitálnej transformácie energetického riadenia a automatizácie dnes oznámili uzatvorenie novej dohody o rozšírenom partnerstve, ktoré skupine VELUX umožní dosiahnuť cieľ uhlíkovej neutrality do roku 2030 a urýchli plán celoživotnej uhlíkovej neutrality (Lifetime Carbon Neutral), ako reakciu na neustále sa zvyšujúcu potrebu proaktívneho riešenia klimatických zmien.

Už skôr v tomto roku VELUX informoval, že Schneider Electric pomôže spoločnosti VELUX zabezpečiť do roku 2023 ekvivalent 100 % elektriny z obnoviteľných zdrojov v snahe splniť cieľ RE100, V súlade s novou dohodou vytvorí Schneider Electric globálny program s akčnými plánmi na dosiahnutie uhlíkovej neutrality pre každý výrobný závod skupiny VELUX s cieľom úspešne znížiť spotrebu energie a zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov.

„My všetci spoločne – korporácie, vlády a spoločnosť – musíme urobiť viac pre vyriešenie klimatickej krízy a zníženie uhlíkových emisií a musíme v tomto úsilí napredovať rýchlejšie,“ povedal Jörn Neubert, senior viceprezident pre nákup skupiny VELUX. „Skupina VELUX odstraňuje prevádzkové prekážky a alokuje značný účelovo viazaný rozpočet na riešenie klimatických zmien v snahe posunúť klimatickú stratégiu a ambície vyššie v rebríčku svojich priorít. Za partnera sme si na našej ceste zvolili spoločnosť Schneider Electric, pretože zdieľame spoločné hodnoty a Schneider Electric nám vie pomôcť vytvoriť, zaviesť a urýchliť globálny program. Naše partnerstvo zabezpečí čo najrýchlejšie napredovanie.“

Rozšírené partnerstvo posilní ambície skupiny VELUX dosiahnuť 100 %-nú uhlíkovú neutralitu už do roku 2030 (ciele 1 a 2), desaťročia pred splnením ďalších cieľov, a celoživotnú uhlíkovú neutralitu do osláv 100. výročia vzniku, v roku 2041. Tento priekopnícky záväzok znamená, že sa skupina VELUX zaviazala eliminovať historickú uhlíkovú stopu od svojho založenia, znížiť budúce emisie CO2 v súlade s prevládajúcou vedeckou mienkou o klíme aj nad rámec scenára otepľovania o 1,5°C podľa Parížskej dohody a uzavrieť partnerstvo s Fondom na ochranu prírody (WWF) v oblasti projektov na záchranu lesov na celom svete. Skupina VELUX ďalej pracuje na znížení uhlíkových emisií naprieč svojím hodnotovým reťazcom (cieľ 3) o polovicu do roku 2030.

„Je pre nás cťou, že si nás skupina VELUX vybrala za svojho partnera v oblasti uhlíkovej neutrality,“ povedal Christel Heydemann, zodpovedný za európske prevádzky spoločnosti Schneider Electric. „Urýchlené kroky v oblasti klímy sú pre nás kľúčové, aby sme sa vyhli najhorším dopadom globálneho otepľovania. Vieme, že dnes je možné splniť scenár otepľovania o 1,5°C prostredníctvom overených dekarbonizačných riešení, ako sú efektívne využívanie zdrojov, zabezpečenie obnoviteľných zdrojov energií v našich prevádzkach aj mimo nich a kvalitné uhlíkové kredity a kompenzačné opatrenia. Skupine VELUX patrí pochvala za to, že si uvedomuje naliehavosť klimatických zmien a zrýchľuje plnenie svojich ambicióznych cieľov v oblasti klímy a podniká konkrétne kroky pre dosiahnutie nulových emisií omnoho skôr ako v roku 2050.“

Trojročné partnerstvo sa vzťahuje na všetky výrobné závody spoločnosti VELUX. Spoločnosť Schneider Electric, ocenená vo februári 2021 v rebríčku Corporate Knights Global 100 Index ako najviac energeticky udržateľná firma, vytvorí globálny dekarbonizačný program, ktorý bude obsahovať nasledujúce kroky:

• Energetické zhodnotenie všetkých výrobných prevádzok skupiny VELUX, ktoré povedie k vytvoreniu a zavedeniu akčných plánov pre dosiahnutie nulových emisií CO2.
  • Podpora programu skupiny VELUX o energetickej výnimočnosti v súlade s ISO50001, ktorý je zameraný na zlepšovanie energetickej účinnosti, rozširovanie udržateľného vykurovania a získavanie elektriny z obnoviteľných zdrojov v snahe ukončiť využívanie fosílnych palív.
  • Zavedenie globálneho monitorovacieho systému EcoStruxure™ Resource Advisor od spoločnosti Schneider Electric na meranie a analýzu spotreby energií.

Spoločnosť VELUX spustí pilotnú realizáciu akčných plánov na dosiahnutie nulových uhlíkových emisií v dvoch energeticky najnáročnejších závodoch, ktoré predstavujú približne 25 % celkovej spotreby energie vo výrobe spoločnosti VELUX: JTJ Sonneborn Industrie GmbH v Nemecku a NM Polska Sp. z o.o. v Poľsku. Významné investície nasmerované do týchto závodov majú za cieľ prejsť na vykurovanie z obnoviteľných zdrojov, a to nainštalovaním tepelných čerpadiel poháňaných zelenou elektrinou a využívaním drevného odpadu z certifikovaných lesov (FSC/PEFC), ktorý vznikol priamo na mieste. VELUX tiež investuje do solárnych článkov a bude naďalej zvyšovať energetickú efektívnosť závodov optimalizáciou dodávateľských systémov, výrobných procesov a energetickým manažmentom.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Ovocné šťavy sa stali obľúbenou súčasťou ranných rituálov mnohých z nás.

7 h

Zo všetkých krajín V4 autá do dvoch rokov najviac zdraželi na Slovensku.

22. okt

Vycestujte na aktívnu dovolenku, z ktorej sa vrátite s plnou hlavou zážitkov.

INZERCIA 22. okt
Skryť Zatvoriť reklamu