SME

Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy

Ako zistiť, že vo svojej šálke nájdete naozaj dobre pripravený nápoj z kvalitných kávových zŕn?

V okamihu, keď vstupujete do kaviarne, získavate prvý dojem. Je to dizajnom interiéru, dobre oblečeným a usmiatym personálom alebo vôňou, ktorá sa rozlieha priestorom? Všetky tieto veci určite rozhodujú o tom, či sa na mieste budete cítiť príjemne. Ako však odhalíte esenciu pravej kvality vo svojej šálke? Káva a jej objavovanie môže byť zážitok.

Použitie pákového kávovaru si žiada zručnosť a precíznosť, pretože pred prípravou kávy je potrebné nastaviť si alebo skontrolovať množstvo faktorov, ako sú objem vody, množstvo kávy, teplota, čas a tlak, pri ktorých prebehne extrakcia. Zároveň je potrebné venovať pozornosť mletiu kávy.

Kvalita na pohľad

Najprv si všimnite vzhľad kávy. Aká je pena, tzv. crema na povrchu? Je hrubá, hustá a súvislá alebo rýchlo zmizne? Arabica má tenšiu, ale pružnejšiu cremu, ktorá sa po odpití znova uzavrie na hladine, kým pena robusty je vo všeobecnosti redšia, ale vyššia a menej odolná.
Teraz nasleduje ten najdôležitejší a najvzrušujúcejší okamih – naplno sa ponorte do arómy a samotnej chuti kávy. Sledujte jednotlivé odtienky vône a celú paletu chutí. Nachádzate kyslasté, horkasté alebo skôr sladké tóny? Je chuť jemná alebo intenzívna? Ak ste si objednali cappuccino alebo iný druh mliečnej kávy, môžete posúdiť mliečnu penu. Mala by byť krémová, kompaktná, bez viditeľných bubliniek a naozaj trvácna. Taká, že vám z nej doslova ostanú mliečne fúzy.

Takúto príležitosť k degustácii vám ponúkajú aj nové kaviarne Shell Café, ktoré nájdete na svojich cestách po Slovensku. Na vybraných staniciach Shell vám pripravia kávu na pákových strojoch. Tie využíva vyškolený personál, aby sa dosiahla výnimočná chuť čerstvo namletej kávy. Všetky kávovary sú dôkladne čistené, pretože nečistota stroja sa okamžite prejaví na chuti a kvalite kávy. Novú kávu Shell Café so širokou ponukou rôznych typov kávy od klasického espressa po ochutené latté však nájdete na každej čerpacej stanici Shell na Slovensku. Naučte sa s nami rozoznávať kvalitnú kávu nielen podľa chuti.

Kroky k dokonalej chuti

Každá z dvoch špeciálne namiešaných káv Shell Café ponúka iný zážitok. 100 % Arabica dosahuje intenzívnu karamelovú chuť vďaka tmavému praženiu a Espresso zmes s čokoládovou chuťou sa zase rodí prostredníctvom stredného praženia. Stupeň praženia ovplyvňuje nielen špecifickosť chutí, ale aj obsah kofeínu v šálke – čím dlhšie sa káva praží, tým menej ho obsahuje. Takže stredne pražené Espresso s obsahom robusty sa hodí skôr ako doobedné povzbudenie a intenzívne pražená 100 % Arabica vás zase vyladí do poobednej pohody a primeranej aktivity. Obidva druhy kávy Shell Café sú pražené v špičkovej holandskej pražiarni Pelican Rouge.

Poctivý pôvod

Kávy Shell Café majú navyše certifikát Rainforest Alliance, pretože na výslednú chuť kávy majú okrem praženia vplyv výber a mletie zŕn. Označenie znamená, že káva Shell vznikla spôsobom šetrným k životnému prostrediu a ľuďom, ktorí v ňom žijú a pracujú. To vylučuje neetické postupy pri pestovaní a spracúvaní kávy vrátane použitia chemikálií.

Poctivý výber zŕn znamená, že v balení kávy nenájdete nerovnomerne upražené, popraskané, polámané alebo dokonca pokazené zrná, čo sú jasné indikátory nekvality. Zároveň akosť kávy chráni už samotný obal, ktorý by mal byť vzduchotesne uzavretý s jednosmerným ventilom, vypúšťajúcim arómu von, ale brániacim prístupu vzduchu. Káva si zachováva svoju kvalitu najdlhšie pri stabilnej, skôr nižšej teplote, pri absencii vlhkosti a vzduchu.

Skrátka, dobrá káva má všetky vlastnosti vyšperkované a vašou úlohou je ich postupne odhaliť. Príprava, ale aj pitie kávy je zážitok a my sme radi, že vám ho na čerpacích staniciach Shell môžeme dopriať.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 316
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 765
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 889
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 582
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 351
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 2 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 15 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu