Streda, 27. október, 2021 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Najviac škôd slovenskí šoféri hlásia v júni

December ani január nepatria medzi „najškodovejšie“ mesiace roka

Najmenej dopravných kolízií, nehôd či škôd na aute je hlásených počas septembra a novembra. Najviac v júni a máji. Vyplýva to zo štatistiky poisťovne Wüstenrot, ktorá sumarizuje poistné udalosti hlásené klientami na Slovensku za posledných dvadsať rokov.

„Ide o dlhodobú štatistiku, v rámci ktorej nebadať žiadne výraznejšie zmeny či nové trendy. Percentuálne zastúpenie poistných udalostí v jednotlivých mesiacoch sa v princípe nemení. Výnimku predstavovali len protipandemické obmedzenia. Počas lockdownu sa v určitom čase znížila hustota premávky, čo sa podpísalo na nižšom počte nehôd,“ hovorí Erika Fischerová, vedúca oddelenia underwritingu a likvidácie neživotného poistenia poisťovne Wüstenrot.
Vo všeobecnosti sú za najrizikovejšie obdobie považované zimné mesiace, kedy dopravu komplikujú napríklad poľadovice, sneh či voda na vozovkách.

No z nahlásených poistných udalostí za posledné dve dekády vyplýva, že najviac nehôd sa udeje počas výrazne teplejších a suchších mesiacov. V pomyselnom rebríčku dopravných škôd tak dominuje jún. Práve počas tohto letného mesiaca bola nahlásená takmer každá desiata nehoda v rámci povinného zmluvného poistenia a havarijného poistenia. Za júnom s minimálnym rozdielom nasledujú máj a marec.

„Skutočnosť, že zimné mesiace nepatria medzi najškodovejšie ilustruje porovnanie celkového počtu škôd. V júni sme za dvadsať rokov celkovo evidovali o 13 percent poistných udalostí viac ako napríklad v decembri. A o necelých 10 percent viac ako v januári,“ pokračuje Erika Fischerová.

Prečítajte si aj: Pri uzatváraní PZP už nedominuje január. Zákonné poistenie uzatvárame častejšie v lete

Jedným z dôvodov, prečo jún a máj sú najškodovejšími mesiacmi na slovenských cestách, môže byť skutočnosť, že po oteplení sa zvyšuje počet šoférov, ktorí cez zimu nechávajú autá častejšie v garáži. Prípadne sa počas zimy sústreďujú len na rutinné trasy, ktoré veľmi dobre poznajú.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

365.bank dopĺňa portfólio svojich digitálnych produktov.

4 h
EUBA udelila čestné vedecké hodnosti „doctor honoris causa“

Ekonomická univerzita v Bratislave udelila čestný titul „doctor honoris causa EU v Bratislave“.

8 h

Miška Kevélyová ochrnula náhle na brigáde na Cypre. Mala 19 rokov.

9 h
Skryť Zatvoriť reklamu