Piatok, 22. október, 2021 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Najviac škôd slovenskí šoféri hlásia v júni

December ani január nepatria medzi „najškodovejšie“ mesiace roka

Najmenej dopravných kolízií, nehôd či škôd na aute je hlásených počas septembra a novembra. Najviac v júni a máji. Vyplýva to zo štatistiky poisťovne Wüstenrot, ktorá sumarizuje poistné udalosti hlásené klientami na Slovensku za posledných dvadsať rokov.

„Ide o dlhodobú štatistiku, v rámci ktorej nebadať žiadne výraznejšie zmeny či nové trendy. Percentuálne zastúpenie poistných udalostí v jednotlivých mesiacoch sa v princípe nemení. Výnimku predstavovali len protipandemické obmedzenia. Počas lockdownu sa v určitom čase znížila hustota premávky, čo sa podpísalo na nižšom počte nehôd,“ hovorí Erika Fischerová, vedúca oddelenia underwritingu a likvidácie neživotného poistenia poisťovne Wüstenrot.
Vo všeobecnosti sú za najrizikovejšie obdobie považované zimné mesiace, kedy dopravu komplikujú napríklad poľadovice, sneh či voda na vozovkách.

No z nahlásených poistných udalostí za posledné dve dekády vyplýva, že najviac nehôd sa udeje počas výrazne teplejších a suchších mesiacov. V pomyselnom rebríčku dopravných škôd tak dominuje jún. Práve počas tohto letného mesiaca bola nahlásená takmer každá desiata nehoda v rámci povinného zmluvného poistenia a havarijného poistenia. Za júnom s minimálnym rozdielom nasledujú máj a marec.

„Skutočnosť, že zimné mesiace nepatria medzi najškodovejšie ilustruje porovnanie celkového počtu škôd. V júni sme za dvadsať rokov celkovo evidovali o 13 percent poistných udalostí viac ako napríklad v decembri. A o necelých 10 percent viac ako v januári,“ pokračuje Erika Fischerová.

Prečítajte si aj: Pri uzatváraní PZP už nedominuje január. Zákonné poistenie uzatvárame častejšie v lete

Jedným z dôvodov, prečo jún a máj sú najškodovejšími mesiacmi na slovenských cestách, môže byť skutočnosť, že po oteplení sa zvyšuje počet šoférov, ktorí cez zimu nechávajú autá častejšie v garáži. Prípadne sa počas zimy sústreďujú len na rutinné trasy, ktoré veľmi dobre poznajú.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Zo všetkých krajín V4 autá do dvoch rokov najviac zdraželi na Slovensku.

5 h

Vycestujte na aktívnu dovolenku, z ktorej sa vrátite s plnou hlavou zážitkov.

INZERCIA 15 h

Kúpou neobyčajného adventného kalendára z Kauflandu pomôžete rodinám v ohrození.

INZERCIA 15 h
Skryť Zatvoriť reklamu