SME
Piatok, 22. október, 2021 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Tak toto je výzva: Skúšali ste už prežiť deň bez mäsa?

Zaraďte do jedálnička veggie jedlá, odľahčíte si trávenie i planétu.

Foodblogerka Petra Sabolová alias Veggie´s Way patrí ku skúseným odborníčkam na bezmäsité stravovanie. Ak koketujete s týmto spôsobom stravovania sa, hoci len raz za čas, prečítajte si, na čo si treba dať pozor.

Tipy pre vegánov začiatočníkov

Či už ste presvedčený „mäsožrút“ alebo inklinujete k tradičnej slovenskej kuchyni, za vyskúšanie zdravšej alternatívy nič nedáte. Nemusíte sa hneď vzdávať vašich obľúbených jedál. Pre začiatok postačí, ak sa naučíte, ako ich poľahky nahradiť.

Veggie´s Way radí vajíčka zameniť za ľanové semiačka, ktoré necháte napučať vodou. Pri pečení zasa odporúča použiť banán alebo jablkové pyré. Chutnú praženicu si podľa jej slov zvládnete pripraviť z tofu na cibuľke.

Med nahraďte javorovým alebo datľovým sirupom, namiesto masla môžete použiť kokosový olej alebo rastlinný margarín. Pokiaľ patríte k milovníkom tradičnej kuchyne, vyskúšajte špeciality ako tofu burger, rezeň alebo „šunkový“ nárez v nemenej chutnej „veggie“ verzii.

Týmto chybám sa radšej vyhnite

  • Ak sa rozhodnete vynechať mäso, dajte si pozor na veľkosť porcií. Rastlinná strava obsahuje menej tukov a kalórií, preto sa môžete cítiť rýchlejšie hladný.
  • Pridajte viac orieškov a zdravých tukov a nezabúdajte na proteíny ako tofu, tempeh či strukoviny.
  • Medzi najčastejšie omyly patrí nahradenie mäsa čisto prílohou. Je to síce najjednoduchšie riešenie, no za chvíľu vás bude naháňať neovládateľná chuť na sladké v dôsledku chýbajúcich bielkovín.
  • Vo vegetariánskej a vegánskej ponuke nájdete množstvo zaujímavých alternatív od cícerového falafelu, cez lasagne až po chili sin carne, vďaka ktorým si váš vegetariánsky deň užijete bez problémov.

Aj pre začiatočníkov: Cuketové špagety podľa Veggie´s Way

Tento recept na nenáročný obed alebo večeru vás prekvapí svojou vynikajúcou chuťou. Aby ste neboli hladní, nezabudnite dodať proteínmi nabitý falafel.

Všetko potrebné na jeho prípravu nájdete pod jednou strechou v Kauflande. Práve Kaufland získal minulý rok titul Rastlinný reťazec roka 2020 pre svoju širokú ponuku rastlinných alternatív mäsa a mäsových výrobkov, vrátane vlastnej značky K-take it veggie . Všetky výrobky K-take it veggie sú navyše klimaticky neutrálne, pretože Kaufland ich dopad na životné prostredie kompenzuje medzinárodne certifikovanými projektami.

Suroviny:

2 stredne veľké cukety

500 ml rajčinového pretlaku

2 strúčiky cesnaku

1 ČL mletej červenej papriky

1 PL olivového oleja

čerstvé alebo sušené provensálske byliny

morská soľ

falafel K-take it veggie

Postup:

Cuketové špagety vyrobíme jednoducho pomocou špiralizéru alebo zemiakovej škrabky. Rajčinovú omáčku pripravíme v menšom hrnci, kam nalejeme olivový olej, pridáme prelisovaný cesnak a mletú červenú papriku. Premiešame, prilejeme rajčinový pretlak, prevaríme a dochutíme soľou a bylinkami. Cuketové špagety podávame s rajčinovou omáčkou a na panvici orestovaným falafelom.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vycestujte na aktívnu dovolenku, z ktorej sa vrátite s plnou hlavou zážitkov.


INZERCIA 3 h

Kúpou neobyčajného adventného kalendára z Kauflandu pomôžete rodinám v ohrození.


INZERCIA 3 h

INDEX a Slovenská sporiteľňa vyhlásili výsledky prvého ročníka súťaže.


INZERCIA 19 h
Skryť Zatvoriť reklamu