Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Metropolis: Miesto, kde budú ľudia žiť, nielen bývať

Projekt netradičnej budovy v tvare písmena M je dielom významného slovenského architekta Juraja Sonlajtnera.

BRATISLAVA. V kedysi nie príliš vzhľadnej bývalej zóne Chalupkova, situovanej východne od centra Bratislavy, nadobúda reálne kontúry projekt mestského bývania vo vysokom štandarde. Moderný dizajn a zaujímavá poloha už dnes robí Metropolis, ktorý má byť dokončený na sklonku roka 2023, atraktívnym.

Víťaza tendra oslovila výnimočná architektúra

Výstavbu netradičnej budovy v tvare písmena M, pozostávajúcej z dvoch zrkadlovo otočených, 63 metrov vysokých veží, zastreší japonská spoločnosť Takenaka Europe GmbH. O víťazstve v tendri rozhodli najmä skúsenosti a profesionalita tejto spoločnosti. Podľa slov jej generálneho riaditeľa Petra Urváleka je Metropolis výnimočný architektúrou a ponúka unikátne riešenia.

Autorom architektonického návrhu projektu je architekt Juraj Sonlajtner, ktorý ho vytvoril spolu s kolegami zo City Work Achitects. „Metropolis som chcel poňať čo najviac nadčasovo, preto som zvolil jednoduchý geometrický vzhľad a štruktúru. Nemám rád módne výstrelky v architektúre. Myslím si, že do mesta to nepatrí. Najkrajšie budovy majú vždy rešpekt k mestu a vysokú mieru estetickej pokory,“ tvrdí významný architekt Juraj Sonlajtner. Zdôraznil, že s budovou budú pracovať až do konca výstavby a to nielen v pozícii autorského dozoru.

„Vždy sa dá počas výstavby projekt zlepšiť, či už v architektúre detailu alebo v technických záležitostiach,“ podotkol Sonlajtner, ktorý zanechal svoj rukopis hlavného architekta aj na známej administratívnej budove Prague Marina, stojacej v českej metropole, tiež Baťovom inštitúte v Zlíne, kde sa pôvodne priemyselné budovy zmenili na moderné kultúrne centrum s múzeom, galériou aj knižnicou, či mladoboleslavskom Vzdelávacom centre Na Karmeli.

Dobrý orientačný bod

Na Slovensku aj v zahraničí známy rodák z Nitry tiež zdôraznil význam komunikačnej úlohy budovy v rámci miesta, v ktorom vyrastie.

„Je dôležité, ako komunikuje so svojím okolím a ako podporuje sociálne interakcie svojich obyvateľov. Metropolis je situovaný v centre mesta na nároží ulíc Bottova - Chalupkova. Súčasťou architektúry bude živý parter, kde sa budú nachádzať služby pre verejnosť a taktiež verejný park, kde si môžu obyvatelia mesta odpočinúť od ruchu a okolitej dopravy. Tvar samotnej budovy je zasadený s rešpektom k uličnej sieti budúceho downtownu a potvrdzuje takzvané uličné čiary. Preto si myslím, že bude dobrým orientačným bodom. Dnes je v móde dizajnovať solitéry budov čo najoriginálnejšie a architekti niekedy nemyslia na mesto a jeho štruktúru, logiku pohybu chodcov, orientáciu a podobne,“ ozrejmil Sonlajtner. Podotkol, že doposiaľ bol vždy po ukončení výstavby projektov, na ktorých sa ako architekt podieľal, spokojný.

„Čo sa týka našich stavieb, tak sme mali doteraz šťastie, že sme mohli byť s výsledkami práce spokojní. No myslím si, že kvalitu našej architektúry posúdi niekto až o mnoho generácii neskôr. Tak, ako my sa dnes pozeráme na historickú architektúru s odstupom a nezaťažení dobou, v ktorej vznikla,“ zakončil autor viacerých víťazných projektov v architektonických súťažiach, pre ktorého je prioritou symbióza novostavieb s overenými hodnotami miesta.

Počíta sa aj s parkom či obchodmi

Potvrdzuje to aj projekt Metropolis, s celkovou zastavanou plochou 2985 metrov štvorcových (m2) a celkovou úžitkovou plochou 33 526 m2. Jeho súčasťou je semiprivátny park s detským ihriskom, rozprestierajúci sa na ploche 3914 m2, obchodné priestory na prvých dvoch podlažiach, pričom v podzemí budú situované miesta na parkovanie a pivnice.

Metropolis dômyselne kombinuje bývanie a ďalšie dôležité funkcie, ktoré uspokojujú potreby a záujmy ľudí a vytvárajú z neho živé miesto, prirodzene napojené na okolie. Autori projektu o ňom hovoria ako o mieste, kde budú ľudia žiť, nielen bývať.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ Československej armády v Moldave nad Bodvou.

14 h

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ P.O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.

14 h

V Liptovskom Mikuláši sa stavia viac, ako kedykoľvek predtým. Liptovský Mikuláš je dobré miesto pre život.

INZERCIA 23 h
SkryťZatvoriť reklamu