Utorok, 17. máj, 2022 | Meniny má Gizela

Úspory na bankovom účte? Za posledný rok ste prišli takmer o 4 %

Toľko Vám z nich odhryzla inflácia.

Držíte dlhodobé úspory na účte alebo nebodaj doma pod vankúšom? Robíte veľkú chybu. Za posledný rok ste totiž prišli v dôsledku inflácie prišli takmer o 4 % z ich hodnoty.

Inflácia, teda rast cien tovarov a služieb, je to prirodzený jav. Ak popri nej adekvátne rastú aj mzdy, systém je v rovnováhe a rast cien si v bežnom živote ani nemusíte všimnúť. A keď mzdy rastú rýchlejšie ako ceny, čo na Slovensku zažívame takmer celé posledné desaťročie, bohatneme. Dokážeme si viac kúpiť, viac usporiť a v ideálnom prípade oboje.

V banke len železnú rezervu
Zarábať viac, vďaka čomu si môžete aj viac usporiť je fajn. Kľúčové pri tom však je, kam tie úspory uložíte. Žiaľ, väčšina Slovákov robí základnú chybu – úspory držia na bankovom účte alebo doma v hotovosti. Po Grécku sme v tom dokonca druhí najhorší v celej únii. A prečo to nie je správne? Bežné účty sa štandardne neúročia a na sporiacich či termínovaných je úrok len minimálny. Inflácii tak nič nestojí v ceste a kúsok po kúsku vám hodnotu úspor ohlodáva.

Samozrejme, mať peniaze v banke na účte nie je z princípu zlé. Sú chránené Fondom ochrany vkladov a môžete s nimi flexibilne narábať a použiť ich práve vtedy, keď to budete potrebovať. Nemali by ste tam však držať viac, než „železnú rezervu“. To sú peniaze, ktoré vám pomôžu vykryť dočasný výpadok príjmu nečakané výdavky. Ich výška by mala zodpovedať vašim mesačným nákladom na tri až šesť mesiacov.

Kam s dlhodobými úsporami
Ak už rezervu máte vytvorenú a chcete, aby zvyšok vašich úspor nestrácal na hodnote, ale naopak, aby sa zhodnocoval, musíte peniaze nechať pracovať. Najjednoduchším riešením dostupným pre drvivú väčšinu bežných ľudí sú podielové fondy. Faktom je, že len málo z nás má podnikateľského ducha ako Bill Gates či Mark Zuckerberg, no vďaka podielovým fondom môžeme bohatnúť spolu s nimi. Fondy totiž investujú aj do firiem po celom svete a úspechy týchto firiem sú tiež úspechmi ľudí, ktorí do fondov vložili peniaze.

A to môže byť zaujímavé. Napríklad najpredávanejší akciový fond na Slovensku, ktorým je AM SLSP Fond maximalizovaných výnosov, dokázal za posledných desať rokov zhodnotiť peniaze investorov v priemere o zhruba 11,5 % ročne. To znamená, že ak niekto pred desiatimi rokmi do tohto fondu vložil 5 000 eur, dnes má jeho investícia hodnotu takmer 15 000 eur.

Čo potrebujete k investovaniu
Na to, aby ste mohli investovať do fondov naozaj nepotrebujete veľa. Ak si chcete odkladať pravidelne, stačí vám 20 eur mesačne. Pri jednorazovej investícii je hranica bežne na úrovni 500 eur, no ak investujete napríklad cez Georgea, internetbanking Slovenskej sporiteľne, stačí vám aj 150 eur. A keď vystihnete špeciálnu ponuku, môžete investovať ešte výhodnejšie. Napríklad aj teraz - Asset Management Slovenskej sporiteľne až do 28. novembra ponúka pri jednorazových online investíciách zľavu 20 % zo vstupných poplatkov. Ak by ste ponuku chceli využiť a nemáte účet v Slovenskej sporiteľni, môžete si ho jednoducho zriadiť cez aplikáciu George. Účet dostanete automaticky na rok zadarmo a k tomu môžete získať aj odmenu v celkovej výške až 60 eur.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Hypoglykémia je u diabetikov „bežná“, nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná komplikácia inzulínovej liečby.

8 h

Nová verzia softvéru pre rodinu modelov ID prináša rýchlejšie nabíjanie, vyšší dojazd, vylepšenú navigáciu a veľa ďalších funkcií.

INZERCIA 20 h
Jiří Procházka.

Jiří Procházka, jeden z najlepších bojovníkov MMA súčasnosti, sa stal novým globálnym ambasádorom spoločnosti XTB.

16. máj
SkryťZatvoriť reklamu