Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus

V núdzovej situácii zachránia až 90 % životov bežní ľudia. Môžu to byť blízki, ale aj náhodní okoloidúci.

Nikdy neviete, kedy budete mať príležitosť zachrániť život. Preto je dôležité ovládať základné záchranné úkony. Presvedčená je o tom aj spoločnosť Coca-Cola, ktorá sa v rámci tohtoročných osláv 50. výročia výroby nápoja Coca-Cola na česko-slovenskom trhu rozhodla darovať možnosť zachraňovať životy a zorganizovala charitatívnu roadshow „50 miest pre dobrý skutok“. Bezplatné kurzy prvej pomoci absolvovalo 500 sociálnych pracovníkov, ktorí prichádzajú do kontaktu s viac ako 4 000 klientmi z neziskového sektora.

Jedno miesto za každý rok s nápojom Coca-Cola na území Česka a Slovenska. Tak vznikol projekt „50 miest pre dobrý skutok“, ktorý zorganizovali spoločnosti The Coca-Cola Company ČR/SR a Coca-Cola HBC CZ/SK. Charitatívny projekt prebiehal v spolupráci so Slovenským Červeným krížom (SČK) a občianskym združením Úsmev ako dar od júna do októbra. Jeho cieľom bolo pripraviť sociálnych pracovníkov na situácie, keď sa ich klienti ocitnú v ohrození života.

„Od začiatku plánovania osláv 50. výročia výroby nápoja Coca-Cola na československom trhu sme vedeli, že ako súčasť osláv chceme vytvoriť projekt, ktorý môže niekomu pomôcť. Chceli sme sa o oslavy v tomto duchu podeliť. Myslím, že sa nám to s „50 miestami pre dobrý skutok“ podarilo. Veľký záujem o workshopy prvej pomoci a pozitívne reakcie zo strany neziskoviek ma len utvrdili, že sme sa rozhodli správne,“ uvádza Veronika Němcová, riaditeľka verejných vzťahov, komunikácie a udržateľnosti v spoločnosti The Coca-Cola Company ČR/SR.

Na 8-hodinovom kurze akreditovanom Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky im skúsení inštruktori SČK predviedli, ako ošetriť drobné aj závažnejšie úrazy či popáleniny, naučili ich resuscitovať dospelého človeka a dieťa, ale aj vysvetlili ako postupovať pri dopravnej nehode.

Okrem SČK sa Coca-Cola v tomto projekte spojila aj s neziskovou organizáciou Úsmev ako dar, ktorá sa podieľala na organizácii kurzov. „Tešíme sa, že sme mohli ponúknuť takýto dôležitý kurz našim zamestnancom a dobrovoľníkom, ale aj zamestnancom zariadení, ktoré sa starajú o deti a mladých dospelých, o chudobné a ohrozené rodiny. Často sa stane úraz práve v týchto zariadeniach a my, dospelí ľudia, veľakrát nevieme podať adekvátnu prvú pomoc,“ hodnotí Mária Soboličová, manažérka pre fundraising a PR organizácie Úsmev ako dar.

Podľa doc. MUDr. Viliama Dobiáša, PhD., prezidenta SČK, sú základné princípy prvej pomoci veľmi jednoduché a dokáže sa ich naučiť každý. Prvou pomocou buď bránime väčším škodám – napríklad zastavením krvácania, alebo nahrádzame stratenú funkciu. Príkladom je stláčanie hrudníka alebo záchranné dýchanie.

Počas kurzov sa však inštruktori stretávali s rôznymi mýtmi o poskytovaní prvej pomoci a zastaranými metódami. Veľmi často si ľudia napríklad myslia, že pri epileptickom záchvate je potrebné dať postihnutému niečo medzi zuby. Je to však zbytočné a výsledkom je však len poranenie úst alebo prstov. Ani často skloňované vyťahovanie tzv. zapadnutého jazyka nie je v skutočnosti také účinné. Dýchacie cesty pritom účinnejšie uvoľní zaklonenie hlavy.

Krvácanie z nosa by účastníci najčastejšie riešili studenými obkladmi. Naučili sa však, že je to zbytočné a oveľa lepšie spravia, ak v takejto situácii nos stlačia. „Tlak na nosové krídla stlačí krvácajúce vlásočnice v pleteni vo vchode do nosa, ktorá najčastejšie krváca a umožní vznik krvných zrazenín,“ objasňuje Viliam Dobiáš.

Tvárou tohto projektu bola speváčka Mária Čírová, ktorá sa sama kurzu zúčastnila: „Myslím si, že podobné kurzy by mal za svoj život absolvovať každý dospelý človek, nielen odborní pracovníci. Informácii, ktoré boli pre mňa prekvapujúce, bolo dosť veľa. Naša inštruktorka nám rozprávala svoje skúsenosti zo záchranárskej praxe. Zaujímavé bolo napríklad odporúčanie, že pri masáži srdca je dobré si spievať pesničku Jingle Bells alebo Stayin Alive a masáž robiť v tempe pesničky. Vtedy je vraj masáž v ideálnom rytme.“ Inštruktorka z bratislavského kurzu ocenila, že speváčka sa nestránila zapájať a ako mama mala dobré otázky alebo rady aj k pomoci najmenším.

A ako to videli samotní účastníci kurzov? „Kurz mi veľmi pomohol, pretože som nedávno bola svedkom nehody cyklistu. Vďaka vedomostiam z kurzu som hneď vedela reagovať a poskytla som mu správnu prvú pomoc,“ hovorí jedna z účastníčok kurzu v Bratislave. Pridáva sa aj ďalšia zo Svidníka, ktorej sa vedomosti z kurzu skutočne zišli: „Veľmi oceňujem a ďakujem za možnosť kurzu prvej pomoci. Ani mi nenapadlo, že tak skoro po kurze budem dávať prvú pomoc dieťaťu, ktoré nám na jednej športovej akcii odpadlo.“

Kurz prvej pomoci absolvovalo 500 sociálnych pracovníkov zo zariadení akými sú centrá pre deti a rodiny, domovy sociálnych služieb či detské domovy. Veľký záujem o prihlášky zo strany neziskových organizácií ukázal, že dobročinné projekty majú nielen zmysel, ale sú aj veľmi potrebné. „Naša snaha 50. výročím nekončí a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu s neziskovými organizáciami. Už štyri roky sa stretávame hlavne v rámci projektu To dáš!, ktorého cieľom je podporiť rast a vzdelávanie znevýhodnených mladých ľudí,“ uzatvára Jan Václav Kašpar, manažér spoločenskej zodpovednosti a komunít Coca-Cola HBC CZ/SK.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 124
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 9 264
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 720
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 784
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 726
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 986
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 8 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 8 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu