Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna

Skutočné otvorenie cesty ich teší, Obchádzku budú hrávať aj ďalej.

PREŠOV. „Obchádzam už Prešov,“ spieva kapela Heľenine oči vo veľkom hite Obchádzka a rovnako sa volá aj akcia spojená s reálnym otvorením prešovského obchvatu. Uskutoční sa už vo štvrtok 28. októbra. Heľenine oči na tejto akcii nemôžu chýbať.

Podrobnosti o netradičnej otváračke nájdete na stránke www.obchadzamuzpresov.sk. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pripravila súťaž i viacero prekvapení a samotná kapela má v talóne oveľa väčšie prekvapenie, než len to, že po prestrihnutí (inak, znovu netradičnom) pásky odohrá s Vojenskou hudbou Ozbrojených síl SR Bratislava niekoľko skladieb priamo pri novom tuneli…

„Teším sa, že táto časť obchvatu je konečne dostavaná a dúfam, že to pomôže zlepšiť kvalitu života nielen obyvateľom mesta Prešov, ale aj všetkým, ktorí cez toto mesto prechádzali a nedobrovoľne sa u nás zdržali dlhšie, ako sa na tretie najväčšie mesto patrí. Veľmi sa z toho teším a práve preto sme súhlasili podieľať sa na otvorení tohto úseku,“ povedal nám frontman Heľeniných očí Martin Mihalčín, s ktorým sme sa zhovárali o tejto otváračke, o hite Obchádzka, o doprave i o kapele.

Prečo ste prijali účasť na tomto otvorení? Minister si veľmi želal, aby na ňom táto pieseň odznela.

- Áno, minister dopravy viackrát spomenul v médiách, že nás chce pozvať na toto otvorenie. Oficiálnu objednávku sme nakoniec dostali pred pár dňami a s účasťou na otvorení tohto úseku D1 sme súhlasili. Ten súhlas z našej strany padol hlavne z toho dôvodu, že východniari a hlavne Prešovčania si po tých rokoch a hodinách v zápche zaslúžia dobré správy. Ak ich môže k ich ušiam priniesť aj kapela HO, radi sa zúčastníme.

Nezostarne táto pieseň po štvrtkovom otvorení?

- Nezostarne. Kým nebude kompletný aj severný obchvat, môžeme ju smelo hrať ďalšie roky (smiech). Maximálne môžem zmeniť začiatok textu, v ktorom nebudem spievať, že v Prešove sa bude stavať obchvat, ale že v Prešove už postavili obchvat. Tú ďalšiu časť o severnom tam ale určite ponechám pre vnukov našich vnukov.

Pozvanie na otvorenie ste teda očakávali?

- Vzhľadom na vyjadrenia, že nás tam chcú, ma to neprekvapilo. Musím priznať, že nás to dokonca potešilo. Otvorene, koho by nepotešilo, že jeho pieseň si niekto zoberie tak za svoju, že na základe toho otvára takúto veľkú stavbu. Málokedy sa to kapele stane. Berieme to ako peknú životnú skúsenosť. Celá akcia sa volá Obchádzam už Prešov. A na kamióne, ktorým pôjdeme po Prešove, bude „Juchú, juchú a už nie len v duchu“. To hovorí o tom, koľko ľudí nielen z Prešova a okolia oslovila táto pieseň svojím odkazom. Za túto možnosť by som rád poďakoval NDS a organizátorom.

Čo sa bude diať s tým kamiónom?

- Vzhľadom na covidovú situáciu sme zvažovali, akým spôsobom dostať otvorenie tunela medzi ľudí, aby to nebol len livestream. Spolu s NDS a firmou EUROVIA SK sme vymysleli, že kapela HO pôjde v štvrtok 28. októbra v poobedných hodinách cez celý Prešov na špeciálne upravenom kamióne. Na prednej časti kamiónu bude hrať kapela po vopred pripravenej trase cez Prešov a na prívese kamióna budeme mať naložený celý festivalový aparát.

Pôjdete naživo?

- Naživo a nahlas cez všetky prešovské sídliská a aj cez centrum mesta.

Koľkokrát Obchádzku zahráte?

- Netuším. Budeme to počítať, potom zverejníme na našom facebooku, koľkokrát ju za tú asi poldruha hodinu zahráme. Pôjde s nami na túto cestu aj náš kamarát, ostrieľaný moderátor Slavo Jurko, ktorý sa postará o obsahovú stránku informovanosti Prešovčanov. Vždy bolo mojím snom hrať na kamióne počas jazdy. Už pred pár rokmi som zvažoval takýto druh koncertu v Prešove. Teraz sa mi to splnilo. Zadávateľ akceptoval náš návrh a vyzerá to tak, že aj v NDS sa tešia na toto otvorenie takýmto netradičným spôsobom. Heľenine oči už pri natáčaní klipu na celý deň zatvorili jednu ulicu. Tak toto je príjemné pokračovanie tejto ságy.

Ste autorom textu, kde vám zišiel na um?

- Je to presne o prešovskej doprave, ktorú sme zažívali a zažívame každodenne. Bolo dosť času vymýšľať texty v aute. Na tejto piesni som po hudobnej aj textovej stránke najviac spolupracoval s naším basákom Tomášom Durkáčom.

Vymysleli ste to teda priamo v aute?

- Celý text nie, v aute sa vymyslel hlavný motív. Potom sme dorobili zvyšok.

Obchádzku ste zaradili na 2CD Vajco a hneď po vydaní sa stala najväčším hitom z tohto albumu. Prekvapilo vás to?

- Od začiatku som očakával, že táto pesnička zarezonuje. Hlavne kvôli téme, ktorá je síce lokálna, ale vie sa s ňou stotožniť veľa ľudí na Slovensku. Možno by nespievali obchádzam už Prešov, ale obchádzam už Strečno alebo obchádzam už Ružomberok. Ľudia na celom Slovensku reagujú na túto pesničku kladne, spievajú ju a berú ju za svoju. Zaujímavé je, že je to prvá pieseň, ktorú som sa reálne snažil poslať do komplet všetkých rádií. Prvý a poslednýkrát (smiech). Veril som jej. Z verejnoprávneho rádia nám napríklad odpísali, že táto pieseň je príliš lokálna na to, aby ju hrávali. Môj názor je, že síce je napísaná lokálne, ale dosah má globálny. Presne to hovoríme o sebe, že sme kapela lokálneho významu s globálnym dosahom. Rádiá nie sú dôležité, dôležité je, že sa táto slovenská autorská pieseň páči ľuďom.

Na to sme sa práve chceli opýtať. Hráte po celom Slovensku a Obchádzka je súčasťou každého koncertu. Čiže nie je to lokálna vec.

- Ani náhodou. Dokonca posledné sezóny sme hrávali viac na strednom a západnom Slovensku ako na východe, takže viac znela naživo ďaleko od Prešova.

Okrem tej kritiky z rozhlasu, stretli ste sa aj s nejakou inou na túto pieseň?

- To nebola kritika, ale odôvodnenie, prečo to nebudú hrať. Osobne si myslím, že to skôr nemohli hrať preto, že tam spomínam jeden sľub istého pána politika, že do 2010 bude postavená diaľnica z Košíc do Bratislavy. Takže skôr sa asi chceli vyhnúť kontroverznosti tejto časti textu. Neviem či je kontroverzná, istotne je ale pravdivá (smiech).

Jasné, ale stretli ste sa s kritikou tejto piesne, že načo takéto témy a koho to zaujíma? Neboli také ohlasy?

- Veľmi málo, ani si nepamätám na nejaký výrazný. Ja tvrdím, že je to akási občianska pieseň. Nahlas v piesni sme pomenovali veci, ktoré ľudí trápia, a stali sme sa takou ich hlasnou trúbou.

A trúbime túto správu po celom Slovensku. Teším sa, že už je dostavaná aspoň táto časť obchvatu. Mohlo by sa zdať, že pieseň splnila svoju úlohu a je načase ju odložiť. Tiež si ale povedzme, že to nie je všetko, čo by okolo Prešova malo byť dostavané. Kritický je severný obchvat, z ktorého sa tá najkľúčovejšia časť ešte ani nezačala stavať. A v tomto máme ambivalentné pocity. Tešíme sa, lebo stále môžeme tú pesničku v plnej kráse hrať, ale radšej by sme boli, keby sme otvárali aj kompletnú severnú časť. Ale netreba mať veľké oči a tak sa Heľenine oči obrovsko tešia na otvorenie tohto prvého úseku diaľnice a obchvatu. Juchú, juchú, už nie iba v duchu.

Okrem hrania na obchvate a kamióne čo máte nové?

- Ukončili sme letnú sezónu, ktorá bola o dosť lepšia ako rok predtým. Máme nahraný celý nový album, už sa mixuje. Materiálu máme dostatok aj na viac albumov. Uvidíme, čo ešte vyparatíme.

(red.)

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 173
  2. Každý piaty zomrie 9 016
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 778
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 149
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 805
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 786
SkryťVypnúť reklamu

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.

55m

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 11 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 11 h
SkryťZatvoriť reklamu