Sobota, 28. máj, 2022 | Meniny má Viliam

Nevyrastám v rodine, rastiem vďaka priateľstvu. Nájdeš si čas?

Deti z Centier pre deti a rodinu môžu získať dôvernú osobu, ktorá im je oporou na ich ceste k samostatnému a dôstojnému životu.

Pre tieto deti preto program BUDDY hľadá a školí dobrovoľníkov, s ktorými ich spája preto, aby im dali to najvzácnejšie, čo majú – svoj čas. Od minulého roka pôsobí program BUDDY okrem západného Slovenska aj v dvoch najväčších východoslovenských mestách. V Košiciach spolupracuje program s troma centrami (bývalými detskými domovmi) a v Prešove s dvoma. Od mája 2021 vzniklo v týchto mestách už päť BUDDY dvojíc. Avšak, v centrách žijú ďalšie stovky detí a preto program stále hľadá dospelých, ktorí vystúpia zo svojej komfortnej zóny a raz týždenne venujú niekoľko hodín vzťahu s dieťaťom.

Dobrovoľníkom sa môžu stať dospelí od 25 rokov, ktorí prejdú dôsledným výberovým procesom. Na jeho konci získajú možnosť spoznať a zmeniť budúcnosť jedného mladého človeka. Dobrovoľník je pritom v pravidelnom kontakte s tímom psychológov a odborníkov na sociálnu prácu a zároveň môže absolvovať odborné školenia, ktoré mu pomáhajú lepšie spoznať svet detí z centier, ale aj seba samého. Úspešný kandidát je zrelý, trpezlivý a empatický dospelý, ktorý je schopný dlhodobého záväzku k dieťaťu z centra. Prijíma ho také, aké v skutočnosti je a vytvorí si s ním bezpečný vzťah, pričom ho posúva k samostatnému životu po odchode z centra.

Po prvom stretnutí za účasti koordinátora sa dobrovoľník pravidelne stretáva s dieťaťom väčšinou mimo centra – idú na prechádzku, alebo si zahrajú futbal v parku. Ide teda predovšetkým o kvalitné trávenie času a „byť spolu“ pri obyčajných veciach. Postupne vie dobrovoľník dieťaťu pomôcť rozvíjať sa a cielenejšie ho podporiť pri výbere školy, hľadaní práce alebo iných životných výzvach. Dôverný vzťah tak deťom umožňuje plnohodnotne sa zapojiť do života a program tak zvyšuje ich šance nájsť si dôstojnú prácu a bývanie a znižuje bezdomovectvo, kriminalitu a nezamestnanosť.

Načítavam video...

Zároveň sa však mení aj život dobrovoľníka.
Pomôžte deťom, ktoré nemôžu vyrastať v rodine, ale môžu rásť vďaka vášmu priateľstvu. Staňte sa BUDDY dobrovoľníkom na https://tvojbuddy.sk/budbuddy.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Túžite po obuvi, ktorá bude pohodlná na bežné nosenie do mesta, ale aj do práce? V tom prípade ste tu správne!

INZERCIA 11m

Agresívne brzdenie a spôsobenie dopravnej nehody - čí je to vina? Bez palubnej kamery to nedokážete, ako na tomto zázname!

6 h

Ako zvoliť ten správny model a čo by mal alebo nemal smartfón pre deti spĺňať

10 h
SkryťZatvoriť reklamu