Pondelok, 24. január, 2022 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom

Rozhovor o účinkoch karnozínu a jeho význame pre náš organizmus nám poskytol doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD.

Doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD., internista – popredný gastroenterológ, expert v oblasti nutrície a klinickej výživy, vedecký pracovník, poradca a lekár a odborný konzultant spoločnosti CarnoMed s.r.o

1. Prečo je karnozín tak dôležitý pre náš organizmus?
Karnozín je telu vlastná významná látka, ktorá sa prirodzene vytvára v organizme človeka z dvoch aminokyselín, ktoré tvoria konštantný dipeptid. Jednou jeho zložkou je L-histidín, ktorý je esenciálnou aminokyselinou, významnou napríklad v období intenzívneho rastu, počas tehotnosti, pri stave zvýšeného fyzického a psychického vypätia, ktorý je taký typický najmä pre manažérov. Druhou je základná aminokyselina β-alanín, dôležitá pri pochodoch proteosyntézy ( tvorby bielkovín) v tkanivách. Ich združenie a vznik karnozínu umožňuje enzým karnozínsyntetáza, najmä v kostrovom svalstve a v srdcovom svale, ale tiež v mozgu, pľúcach, obličkách a iných orgánoch, kde plní viaceré dôležité fyziologické a ochranné funkcie, hlavne ako najintenzívnejší antioxidant a preventívny faktor rozšírenosti tzv. civilizačných chorôb v populácii.

2. V čom spočíva podstata jeho účinkov?
V rozsiahlej svetovej literatúre sú zdôrazňované na základe EBM (Evidence Based Medicine) významné protektívne účinky karnozínu u srdcovocievnych chorôb, neurodegeneratívnych poškodení a imunomodulačných porúch. Vykazuje tiež bunkovo ochranné a regeneračné, už spomínané antioxidačné, protizápalové, antisklerotické, antidiabetické, antimutagénne a tým aj antiontogénne (protirakovinové) účinky. Významná je i schopnosť karnozínu chelátovať prooxidatívne ióny kovov, ako je meď, zinok, železo, ale aj viazať toxické kovy – arzén, olovo, kadmium, 6 mocný chróm, nikel a s podporou ich vylučovania z organizmu chráni tak pred závažnými poškodeniami.

3. Karnozín je už považovaný za potenciálne liečivo v medicíne. Pri liečbe ktorých chorôb môže byť karnozín prospešný?
V súčasnosti je platný názor, že oxidatívny stres predstavuje jeden zo základných článkov v etiopatogenéze (chorobnej príčinnosti) celého radu metabolických a degeneratívnych chorôb. Pred ich nástupom a ďalším vývojom účinne chráni práve karnozín. Ten biologicky aktívne pôsobí i ako “zametač“ a „zhásač“ škodlivých reaktívnych kyslíkových foriem (ROS – Reactive Oxygen Species) a tiež reaktívnych dusíkových foriem (RNS – Reactive Nitrogen Species). Potláča tak nástup aterosklerózy, neurodegeneratívnych stavov (Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, schizofrénie a autizmu), diabetu a vývoju jeho závažných druhotných komplikácií. Tieto predstavujú hlavne aterosklerotické kardiovaskulárne choroby, náhle cievne príhody mozgu a srdca, diabetická retinopatia, nefropatia a polyneuropatia, ale tiež katarakta (sivý zákal očnej šošovky).

Načítavam video...

Priekopníkom v použití karnozínu v rámci starostlivosti o deti s diagnózou „poruchy autistického spektra“ (PAS) je Dr. Michael Chez, detský neurológ z Chicaga, ktorý uskutočnil 8- týždňovú kontrolovanú a dvojnásobne zaslepenú štúdiu u tisícky detí s PAS, podávaním 800 mg karnozínu denne, a ktorá priniesla významné výsledky. Potvrdili sa priaznivé účinky podávania karnozínu u 90% sledovaných detí. Zlepšenie nastalo v škále posudzujúcej správanie, komunikáciu, sociálnu interakciu a pozorované bolo aj zlepšenie u jemnej motoriky a sluchových vnemov. Dôležité je pritom, že v priebehu štúdie sa nezaznamenali žiadne nežiaduce vedľajšie účinky karnozínu, a preto sa jeho podávanie odporúča aj v ďalších štúdiách, i keď sa dosiahne iba zlepšenie klinického stavu a nie úplné vyliečenie.

4. Má užívanie karnozínu nejaké vekové obmedzenie ?
Určite nie, je známe, že optimálna vnútorná tvorba karnozínu vrcholí v 40 roku života a v ďalších rokoch sa postupne jeho obsah v tele znižuje. Preto je vhodné ho do organizmu dopĺňať formou výživových doplnkov.

5. Ako možno dosiahnuť čo najlepšiu biologickú dostupnosť a účinok karnozínu?
Biologickú účinnosť karnozínu možno ešte zvýšiť vhodnou kombináciou s ďalšími aktívnymi látkami, ako je tomu u prípravku Karnozín Extra, ktorou sa dosiahne väčší efekt v porovnaní s prípravkom, ktorý obsahuje iba samotný karnozín. Komplexný prípravok Karnozín Extra obsahuje v 1 kapsule : Karnozín, d-alfa tokoferol sukcinát, L-karnitín , koenzým Q10, extrakt z čučoriedok a extrakt z plodov vinnej révy. Ide týmto o obohatenie prípravku významnými zdravotne protektívnymi účinkami rastlinných flavonoidov, ďalších polyfenolových látok a trihydrostilbenu resveratrolu, ktorých úloha spočíva v oprave poškodených mitochondriálnych a jadrových DNA molekúl, v ochrane srdcovocievneho systému silnými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami kombinovaných látok.

Viac sa dozviete na našom webe a našej Facebook stránke: www.carnomed.sk , www.facebook.com/CarnoMed

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Herec Juraj ŠOKO Tabaček poukazuje aj na iné možnosti znižovania odpadu z jednorazových plastových fliaš, než je zálohovanie.

2 h

Spoločnosť Mint Investments si nedávno prevzala ocenenie v prestížnej realitnej súťaži CIJ Awards Česká republika 2021.

12 h

Účinky Arónie oceňujú hlavne onkologický pacienti a ľudia so slabšou imunitou

14 h
Skryť Zatvoriť reklamu