Proxenta oficiálne potvrdila záujem o ďalšie investície na Kube

Proxenta už na Kube pôsobí. Budúci rok spúšťa výrobu v závode Proxcor, ktorý bude mať monopol na výrobu oblátok a sušienok.

V stredu, 24.11.2021, podpísal Pavol Kožík, majiteľ a generálny riaditeľ investičnej skupiny Proxenta, predbežnú zmluvu (Carta de Intención/Letter of Intent), ktorou deklaroval záujem Proxenty o ďalšie investície na Kube. Za kubánsku stranu podpísal dokument prezident štátnej spoločnosti Coralsa, Nelson Arias. Stretnutie sa uskutočnilo na pôde ministerstva potravinárstva v kubánskej Havane a zúčastnil sa ho aj slovenský veľvyslanec na Kube Ing. Roman Hošták.

„Týmto podpisom som oficiálne potvrdil záujem o rozšírenie nášho pôsobenia na Kube o ďalšie dva výrobné závody, obidva v kľúčovom segmente potravín. Jeden z nich sa nachádza priamo v Havane, druhý vo východnej časti ostrova, v Baracoa. Dnešným dňom vstupujeme do nového negociačného procesu a pevne verím, že na jeho konci pribudnú do nášho portfólia ďalšie dva úspešné projekty v oblasti potravinárstva na Kube,“ vyjadril sa Pavol Kožík tesne po podpise zmluvy.

Slovenská investičná skupina Proxenta už na Kube pôsobí prostredníctvom svojej firmy Proxenta Cuban Investments. V roku 2019 podpísala zmluvu so štátnou spoločnosťou CORALSA o založení spoločného slovensko-kubánskeho podniku PROXCOR, v ktorom má Proxenta väčšinový podiel. PROXCOR bude mať na Kube monopol na výrobu oblátok, sušienok, cukríkov a raňajkových cereálií. Pri plnej kapacite výroby bude ročná produkcia závodu predstavovať až 18 000 ton cukroviniek. „Naše súčasné aktivity s tými plánovanými na seba krásne nadväzujú. Jednotlivé podniky by sa mali dopĺňať a spolupracovať nielen v oblasti surovín, ale aj skladovania a logistiky,“ upresnil Kožík.

V súčasnosti je PROXCOR tesne pred spustením prvej fázy výroby.„V týchto dňoch prebieha v závode inštalácia najmodernejších výrobných technológií, ktoré na Kubu dopravujeme z Európy. Je to komplikovaný a časovo veľmi náročný proces, ktorý by mal byť ukončený na prelome rokov. Výroba v prvej z dvoch výrobných hál tak začne v prvom kvartáli budúceho roka. O rok neskôr počítame so spustením výroby aj v druhej hale, ktorú momentálne rekonštruujeme,“ priblížil Kožík aktivity Proxenty na Kube.

Cukrovinky bude firma vyrábať z domácich surovín v provincii Villa Clara, ktorá sa nachádza v strede ostrova. Zmluva s kubánskou vládou je uzatvorená na 25 rokov. Vďaka nej má podnik garantovaný odbyt celej produkcie po celý čas trvania zmluvy.

V rovnakom modeli, v akom s kubánskou vládou podniká Proxenta, pôsobí na Kube napríklad aj švajčiarsky koncern Nestlé, ale ja ďalšie firmy zo Španielska, Mexika, Kanady či Belgicka.

Slovenská investičná skupinaProxenta pôsobí na slovenskom trhu od roku 2009. Portfólio jej investičných projektov zahŕňa developerské projekty v Bratislave a v Nitre, pričom ťažisko týchto investičných aktivít smeruje do lukratívnych lokalít v samotných centrách týchto miest. Skupina realizuje aj projekty v sektore potravinovej výroby a dlhodobé investície do perspektívnych nájomných realít. Súhrnná trhová hodnota jej projektov aktuálne presahuje 370 miliónov eur. Na investičných aktivitách skupiny Proxenta majú možnosť podieľať sa aj retailoví investori prostredníctvom investovania do rôznych druhov cenných papierov, akými sú napríklad dlhopisy, prípadne akcionárskym vstupom do niektorého z realizovaných projektov.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 163
  2. Každý piaty zomrie 8 940
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 777
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 603
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 801
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 835
SkryťVypnúť reklamu

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.

5m

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 10 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 10 h
SkryťZatvoriť reklamu