Tatranský buk je Stromom roka 2021

70-ročný buk stojaci v centre Starého Smokovca nedávno vyhral v Ankete strom roka 2021 prvé miesto. Právom dostal až 4833 hlasov.

Vo štvrtok – 11.11.2021 sa v Kopčanoch na Záhorí v krásnych priestoroch cisárskeho a kráľovského žrebčína z čias Márie Terézie konalo slávnostné vyhlásenie Ankety Strom roka 2021, ktorú každý rok usporadúva Nadácia Ekopolis. I napriek nepriaznivej pandemickej situácií sa tu presne o 10:00 stretlo niekoľko zástupcov rôznych organizácií na čele s Petrom Lipom, ktorý je aj vďaka svojmu priezvisku dlhoročným patronátom tejto ankety.

V tohtoročnej ankete Nadácie Ekopolis rozhodlo až 22 613 hlasujúcich o finálnom rebríčku víťazov. Korunou a titulom Strom roka 2021 sa pýši Buk lesný – previsnutý zo Starého Smokovca, ktorý vo verejnom hlasovaní získal 4833 hlasov," uviedla zástupkyňa projektu Martina R. Hromadová.

Na slávnostnom vyhlásení výsledkov ankety za tatranský dáždnik pricestovali zástupkyne zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry, ktoré strom nominovali a Ján Kušnirák z Horskej záchrannej služby, ktorý sa o strom stará už niekoľko rokov.

Sme veľmi radi, že sa nám podarilo strom nominovať a aktívne zapojiť do celého hlasovania rôzne inštitúcie, obyvateľov i turistov. Aj keď patrí medzi tie mladšie je úžasné, že dokázal vydržať aj v takejto urbanizovanej časti mesta. Obrovské ďakujem preto patrí i Horskej záchrannej službe, ktorá sídli hneď v budove za bukom a ktorej členovia sa o strom dlhoročne starajú. Tešíme sa, že aj na základe tejto výhry sa buku poskytne profesionálna starostlivosť, ktorú si zaslúži,“ skonštatovala výkonná riaditeľka ZCR VT Ing. Lenka Rusnáková.

Za buk lesný, ktorý sa v tomto roku stal i Stromom zaľúbencov vďaka Otovi Rozložníkovi, hlasovalo tiež niekoľko škôl z regiónu. I na základe ich lístkov sa strom v Starom Smokovci ocitol na prvom mieste. Veľké poďakovanie teda patrí i im.

Po vyhlásení ankety v Kopčanoch podujatie pokračovalo symbolickou výsadbou stromov v novovzniknutom ovocnom sade, kde si zástupcovia Vysokých Tatier za pomoci odborníkov spoločne vysadili jabloň.

Na druhom mieste sa s počtom hlasov 3806 umiestnil 300 ročný Dub letný z Giraltoviec. Tretie miesto si s počtom 3600 hlasov vyslúžila exotická, 170 rokov stará Katalpa bignóniovitá z Hnúšte. Na víťazov aj tento rok čaká finančná výhra v hodnote 300 eur, ktorá bude použitá na odborné dendrologické ošetrenie a posudok od odborníka z ISA Slovensko.

Najstarší, buk zo Starého Smokovca sa teda 26.11.2021 dočkal i odborného ošetrenia pod vedením arboristu Martina Magyara. „Zdravotný stav stromu je veľmi dobrý. Koruna je bez vážnych defektov s minimálnym množstvom suchých konárov len malých priemerov. Bezpečnosť predmetného stromu sa stanovisku nie je nijako znížená. Kmeň stromu je bez vážnych devastačných rán z minulosti, bez iných mechanických poškodení a výskytu drevokazných húb,“ znel jeho odborný posudok.

Počas niekoľkých hodín boli na buku odstránené suché konáre, vykonaná redukcia dvoch kostrových konárov od budov max 1-1,5 metra aj vzhľadom na možnosť poškodenia pri napadnutí väčšieho množstva ťažkého snehu v zimnom období.

BUK LESNÝ – PREVISNUTÝ (Fagus Sylvatica Pendula)

Vek: 70 rokov, obvod kmeňa: 250 cm, výška stromu: 13 m, lokalita: Starý Smokovec, okres Poprad, Prešovský kraj.

Doposiaľ sa nikomu nepodarilo presne zistiť, kto a prečo tento strom zasadil. Pravdepodobne sa tak stalo v 50.rokoch vďaka študentom na čele s Bohdanom Wagnerom zo Záhradníckej školy v Ledniciach na Morave v rámci projektu , Veľké upratovanie“. A odkedy v centre Starého Smokovca vyrástla nevšedne šikmá budova Horskej záchrannej služby, ocitol sa strom pod ochrannými krídlami všetkých jej členov. I keď ide o najbežnejší strom Európy, vo Vysokých Tatrách z neho nájdeme veľmi málo kusov. Takýto krásne previsnutý je však len jeden a preto ho právom Tatranci označujú za dominantu či symbol Starého Smokovca.

Propagácia Regiónu Vysoké Tatry je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 173
  2. Každý piaty zomrie 9 016
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 778
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 149
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 805
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 786
SkryťVypnúť reklamu

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.

45m

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 11 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 11 h
SkryťZatvoriť reklamu