Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje

Dopyt po bytoch zo strany kupujúcich v hlavnom meste stále stúpa, najmä z dôvodu zvyšovania cien.

Ponuka voľných bytov v novostavbách aj na sekundárnom trhu tak klesla o 14 % oproti druhému kvartálu, vyplýva to z transakcií realitnej kancelárie Herrys.

Neustále rastúce ceny nehnuteľností v Bratislave spôsobili panický nárast dopytu a v treťom kvartáli 2021 sa tak predalo raz toľko bytov, ako do ponuky pribudlo. Z dôvodu nízkej ponuky, vyšším vstupným nákladom, ako sú energie a stavebné materiály, a stále dostupným podmienkam na financovanie, je predpoklad, že ceny budú rásť aj naďalej.

V rozostavaných projektoch je aktuálne nepredaných cca 1800 bytov, z ktorých je však v predaji cca len 60 % jednotiek. Najviac nepredaných bytov v rozostavaných projektoch je v okrese Bratislava I, najmenej v okrese Bratislava IV. Počet voľných bytov pritom klesol oproti rovnakému obdobiu minulému roka o 4 %, medzikvartálne až o 14 %.

Predaj bytov v novostavbách medziročne narástol o 15 % a RK Herrys zaevidovala nárast záujmu medziročne až o 300 %. V treťom kvartáli sa predalo 584 bytov v nových projektoch v Bratislave. Populárne sú projekty v strednom nižšom a strednom segmente, ktoré spustili predaj alebo novú etapu predaja. Obrovský dopyt však zaznamenávajú aj projekty v novom downtowne, kde ceny dosahujú úroveň aj 8 000 eur s DPH za m2, najmä z dôvodu atraktívnej lokality a predpokladu dlhodobého udržania si hodnoty.

„Súčasný trend predaja potvrdzuje, že realitný trh je trhom predávajúceho. Aktuálna situácia ukazuje že sa predá takmer všetko aj napriek vysokým cenám. Takmer 60 % bytov sa predalo v projektoch s viac etapami s priemernou cenou pod 3 000 eur/m2bez DPH. Priemerné tempo predaja bytov je na úrovni 3,5 bytu mesačne na projekt, avšak 15 projektov zaznamenalo tempo 2 až 3x rýchlejšie. Dôvodom je najmä nová ponuka v týchto projektoch alebo atraktívna cena. V takýchto projektoch sa môže za prvý mesiac predať aj viac ako 30 % ponuky.,“ hovorí Filip Žoldák, zakladajúci partner RK Herrys.

Ponuka sa mení zo dňa na deň, vývoj cien sa odhaduje ťažko.

Z dát Herrys vyplýva, že ceny nehnuteľností vzrástli od začiatku roka o 16 %. Až štvrtina aktuálnej ponuky bytov sa predáva za priemernú cenu 4 800 eur/m2 bez DPH. Pri tejto situácii sa dá ďalší vývoj cien ťažko odhadnúť.

„Náš trh sa nachádza v situácii, kedy sa kríza na strane ponuky dynamicky prehlbuje. V týchto týždňoch badať aj reakciu developerov na vývoj cien, ktorí reagujú na prudký rast cien bytov a stavebných materiálov tým, že sťahujú voľné byty z ponuky. Zväčša majú predpredaj pre potreby banky vyriešený a už pred začatím samotnej výstavby majú bežne zazmluvnenú polovicu bytov. Teraz sa niektorí rozhodli s dopredajom zostávajúcich bytov počkať,“ vysvetľuje situáciu Filip Žoldák.

Na sekundárnom trhu je dopyt najmä po dvojizbových bytoch.

Z transakcií realizovanými realitnou kanceláriou HERRYS vyplýva že až 50 % predaných bytov na sekundárnom trhu v treťom kvartáli boli dvojizbové, 36 % zastúpenie mali trojizbové byty. Priemerná výmera predaného bytu bola 67m2. Najvyhľadávanejšou lokalitou bola Bratislava III., najmä časť Nové Mesto. Zatiaľ čo 60 % klientov financovalo kúpu bytu hypotékou, až 40 % klientov využilo len vlastné zdroje. Priemerná výška úveru bola v treťom kvartáli 78 % hodnoty nehnuteľnosti. Priemerný vek kupujúceho bol 35 rokov.

(zdroj: www.herrys.sk)

„Dopyt po bytoch na sekundárnom trhu je naďalej vysoký, na trhu je cítiť že dopyt výraznejšie prevyšuje ponuku a predávajúci majú dnes možnosť svoje nehnuteľnosti predať za rekordné sumy. Obmedzená ponuka v nových projektoch presmerovala časť dopytu na sekundárny trh, čo spolu s efektom lacných hypotekárnych úverov spôsobuje, že aktuálna ponuka nepostačuje k uspokojeniu potrieb kupujúcich na sekundárnom trhu v dostatočnej miere.“ hovorí Martin Marsina z Herrys.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 598
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 587
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 776
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 086
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 4 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 4 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu