Piatok, 21. január, 2022 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti

Distribúcia krízových balíčkov pre ohrozené domácnosti v rómskych komunitách, ktoré sú aktuálne najviac zasiahnuté pandémiou.

Štátna príspevková organizácia MZ SR Zdravé regióny sa dlhodobo venuje podpore zdravia znevýhodnených skupín predovšetkým v marginalizovaných rómskych komunitách. Organizácia úspešne realizuje dva národné projekty Zdravé komunity 2B a Korona te merel vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

V súčasnosti sa jej aktivity zameriavajú najmä na preventívne opatrenia proti pandémií ochorenia COVID-19. Novinkou v rámci aktivít je pomoc najohrozenejším domácnostiam. Ide o cielenú distribúciu viac ako 6 000 krízových balíčkov pre domácnosti v izolácií s ohrozenými osobami – staršími ľuďmi, ľuďmi s pridruženými závažnými ochoreniami, tehotnými ženami a rodinami s malými deťmi. Obsahom balíčkov sú ochranné a dezinfekčné prostriedky. Výdaj a rozdeľovanie balíčkov začína koncom novembra zo skladu organizácie v Prešove. Balíčky sa budú distribuovať prostredníctvom siete zamestnancov, prioritne do lokalít s pôsobením organizácie, predovšetkým v nadväznosti na prebiehajúce intervencie v spolupráci s Intervenčným tímom MZ SR v MRK, a to najmä do lokalít, kde bol aktuálne zaznamenaný zvýšený výskyt ochorenia COVID-19, no preventívne aj v rámci pokračujúceho nízkoprahového mobilného očkovania.

V teréne pracuje viac ako 300 terénnych pracovníkov organizácie v 450 segregovaných rómskych osídleniach, nachádzajúcich sa na území 280 obcí a miest. Ich úlohou je sprostredkovanie zrozumiteľných informácií súvisiacich s aktuálnou epidemiologickou situáciou, vykonávanie osvetových aktivít, zameraných na prevenciu a ochranu najzraniteľnejších členov domácností, a tiež pomoc pri organizovaní testovaní, očkovaní a krízových intervencii. Medzi ďalšie kľúčové činnosti organizácie v boji proti ochoreniu COVID-19 patria: podrobné monitorovanie vývoja pandemickej situácie v MRK, sprostredkovanie informácií MZ SR a sieťovanie aktérov na regionálnej úrovni.

Príspevková organizácia ako súčasť MZ SR má za úlohu pomáhať rezortu zdravotníctva v oblasti riešenia pandémie COVID-19 v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nemusíme dlho bádať, aby sme prišli na to, že strava postavená na čerstvých plodoch je tá najzdravšia.

58m

S bezpečným FLEX tarifom môžete zájazd bezdôvodne zrušiť do 15 dní pred odletom.

INZERCIA 9 h

To be green is evergreen.

9 h
Skryť Zatvoriť reklamu