Nadácia Orange podporí digitálne zručnosti učiteľov a žiakov

V ôsmom ročníku grantového programu e-Školy pre budúcnosť prerozdelí medzi školy a neziskové organizácie až 80 000 eur.

Aktuálna nepriaznivá situácia spôsobená pandémiou zásadne ovplyvnila ako prácu učiteľov, tak aj životy žiakov a študentov. Nadácia Orange tento problém vníma veľmi citlivo. Aj preto ponúkla grantový program e-Školy pre budúcnosť a v jeho ôsmom ročníku podporila projekty zamerané na tri oblasti: rozvoj digitálnych zručností pedagógov, digitálny rozvoj žiakov a študentov v rámci rôznych vyučovacích predmetov, či rozvoj digitálnej bezpečnosti a zodpovedného správania sa v online priestore. Do programu sa prihlásilo až 229 inšpiratívnych projektov a medzi podporené projekty sa prerozdelí až 80 000 eur.

Nadácia Orange dlhodobo podporuje školy a mimovládne organizácie, ktoré svojimi vzdelávacími aktivitami prispievajú ku kvalite výučby a rozvoju digitálnej gramotnosti. Grantovým programom e-Školy pre budúcnosť dávame učiteľkám, učiteľom, žiakom a študentom najavo, ako veľmi nám na nich záleží aj v tejto náročnej dobe. Preto vítame nápady súvisiace s rozvojom digitálnych zručností a tešíme sa z veľkého množstva krásnych a užitočných projektov, ktoré nám prišli. Zároveň vidíme, že niektoré školy už program poznajú, zapájajú sa opakovane, majú dostatok času na premyslenie projektov a v poslednom období dištančného vzdelávania nadobudli mnohé a nové skúsenosti s prácou s digitálnymi technológiami,“ povedala manažérka a správkyňa Nadácie Orange, Andrea Ungvölgyi.

V Detve zmonitorujú klímu na škole

Hodnotiacu komisiu programu zaujal napríklad projekt s názvom Vidím, Počujem a Cítim. Ide o nápad pedagógov Základnej školy Júliusa Juraja Thurzu v Detve. Poukazuje na priame súvislosti psychickej pohody ľudí a základných fyzikálnych veličín prostredia. Žiaci pomocou bádateľskej činnosti zmonitorujú klímu na škole a porovnajú s predpísanými hodnotami. Na základe vedomostí o biológii a fyziológii človeka zistia, aké by mali byť vhodné podmienky pre učenie sa v škole a aké riziká predstavujú prípadné odchýlky od predpísaných hodnôt. Viac prezradila pedagogička Gabriela Kuklišová:

Chceme, aby naše deti mali rozšírené kompetencie, videli zmysluplnosť v nových technológiách a vedeli ich používať. Pomocou takýchto komplexných projektov im približujeme bádateľské možnosti,“ povedala a prezradila aj to, na čo použijú finančný grant. „S Nadáciou Orange máme bohaté skúsenosti a realizovali sme už niekoľko projektov. Podporu využijeme na nákup nových technológií. Veľmi sa tešíme na 3D okuliare. Budeme môcť ukázať deťom virtuálnu realitu, napríklad aj to, ako vyzerá ľudské telo z vnútra. Je to obrovský skok vo vzdelávaní a pre deti určite veľký zážitok.“

Hravo proti kyperšikane

V grantovom programe uspeli aj pedagógovia z Cirkevnej spojenej školy v Dolnom Kubíne. Ich projekt Starší mladším - tvoríme komunitu upozorňuje na problematiku kyberšikany na školách. Žiaci 8 ročného gymnázia vytvorili tri edukatívne videá a päť interaktívnych aktivít zameraných na kyberšikanu a bezpečné správanie sa na internete. Cieľom bolo zlepšiť digitálne zručnosti žiakov a to aktivitami ako: únikové hry, testy, pexeso, tajnička alebo pojmy z online sveta. Vytvorené materiály budú žiakom a pedagógom k dispozícii kedykoľvek. Videá sa budú prehrávať vo vytvorenom kútiku v škole na chodbe. V tomto priestore budú mať študenti prístup aj k interaktívnym hrám.

Vyskytla sa u nás na škole kyberšikana a veľmi verím v to, že naši žiaci a študenti nadobudnú počas trvania programu na škole dostatok informácií a zručností, aby sa vedeli pochybovať v online priestore bezpečne,“ povedala učiteľka Lucia Šurinová.

Kde pravdivé informácie vyhrávajú nad hoaxmi

Základná škola Gemerská 2 v Košiciach pretransformovala klasickú rozprávku Snehulienka a sedem trpaslíkov do modernej podoby projektu Googolienka a sedem hoaxov. Každý trpaslík predstavoval jeden hoax. Na interaktívnej tabuli žiaci videli ukážku hoaxu s vysvetlením, v čom spočíva lož a nepravda. Googolienka na konci poučila žiakov o dezinformáciách na internete a poukázala na bezpečné správanie v online priestore.

Motiváciou bolo poskytnúť žiakom a rodičom inovatívnou formou informácie a vedomosti o hoaxoch, ktoré sa v poslednej dobe stali súčasťou našich životov. Skrz pandémiu ich vnímame citlivejšie a sme náchylnejší im uveriť. Ďalším motivačným prvkom bolo ponúknuť žiakom zážitkové učenie, zapojiť žiakov do procesu, aby boli sami účastní a nielen informácie pasívne prijímali, ale aby si to aj "odžili". Práve program e-Školy pre budúcnosť ponúkal túto možnosť,“ uviedla učiteľka Eva Pasničinová a dodala, že poskytnuté financie využijú na nákup interaktívneho prenosného dataprojektoru.

Všetky podporené projekty v programe sú zverejnené na www.nadaciaorange.sk.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 659
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 573
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 093
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 3 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 3 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu