Sobota, 21. máj, 2022 | Meniny má Zina

Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie

Poplatková bariéra padla.

Ľudia, ktorí by si chceli v malom vyskúšať investovanie do akcií či ETF fondov, často narážajú na poplatkovú bariéru. Pretože ak si chcete kúpiť akciu, ktorá stojí napríklad 100 eur, a poplatok za jej kúpu je 25 eur, nedáva to ekonomický zmysel. Teraz je však všetko ináč.

Riešenie prináša najväčšia slovenská banka, ktorá opäť zráža poplatky na minimum, na úroveň už od jedného eura. Ak by ste si aj vy chceli kúpiť nejaký cenný papier a zároveň nechcete investovať vysokú sumu, až do konca februára máte príležitosť urobiť to veľmi efektívne.

Minimálne poplatky

„Chceme investovanie priblížiť naozaj každému. Je mnoho ľudí, ktorí by si to radi vyskúšali a kúpili napríklad akciu obľúbenej firmy, no kvôli nákladom spojeným s investovaním sa im to doposiaľ neoplatilo. Teraz majú jedinečnú šancu investovať len so symbolickým poplatkom,“ hovorí Michal Orlovský, zodpovedný za správu majetku klientov Slovenskej sporiteľne.

Za online nákup cenných papierov do hodnoty 15 000 eur si banka štandardne účtuje jednopercentný poplatok, pričom jeho minimálna výška je 12,50 eur alebo 25 eur podľa burzy, cez ktorú investujete. Na nákupy zadané do 28. februára pomocou Georgea však platí minimálna výška poplatku 1 euro.

Usporíte na akciách aj ETF fondoch

Pozrime sa na to na príklade firmy Apple. Jej akcia stojí dnes zhruba 140 eur. Za štandardných podmienok by ste za jej kúpu zaplatili poplatok minimálne 12,50 eur. Počas aktuálnej akcie to však bude len 1,40 eur, teda zásadne menej. Zároveň platí, že celkový počet zvýhodnených nákupov nie je nijako obmedzený. S minimálnymi nákladmi si preto môžete vybudovať napríklad aj vlastné investičné portfólio z akcií viac ako 330 svetových firiem. V takom prípade by ste usporili aj niekoľko desiatok euro.

Akcie však nie sú všetko. Sporiteľňa totiž cez mobilnú aplikáciu ponúka aj širokú škálu ETF fondov, čo neponúka žiadna iná slovenská banka. Vybrať si môžete spomedzi 36 fondov spoločnosti BlackRock, najväčšieho poskytovateľa ETF riešení na svete.

Všetko vybavíte cez mobil

Kúpa cenných papierov je intuitívna a s Georgeom ju zvládnete s mobilom v ruke. Jednoducho si vyhľadáte želanú akciu či ETF fond, zadáte trh a cenu, za ktorú chcete, aby ho banka pre vás kúpila, a potvrdíte. Ostatné už ide samo. Presvedčte sa vo videu.

Načítavam video...

Na investovanie nepotrebujete nič špeciálne – len majetkový účet na evidenciu cenných papierov a osobný účet, z ktorého budete nákup uhrádzať. Ak jedno alebo druhé nemáte, s Georgeom je to otázka niekoľkých minút. Navyše, ak si nový osobný účet otvoríte cez mobil, dostanete ho na rok zadarmo.

Všetko dôležité o investovaní nájdete na digitalneinvestovanie.sk.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

INZERCIA 17 h

Gestačný diabetes mellitus (GDM) patrí k závažným metabolickým poruchám počas tehotenstva.

22 h

Tu si prečítate všetky ocenené články.

INZERCIA 23 h
SkryťZatvoriť reklamu