Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Investujte. Fondy sa minulý rok tešili mimoriadnemu zhodnoteniu

V roku 2021 zarobili klientom podielové fondy od Tatra banky až 142 miliónov eur.

(Zdroj: Profimedia)

V čase nelichotivých správ o negatívnom dopade inflácie na naše úspory je dobré vedieť, že existujú riešenia, ktoré dokážu poraziť infláciu a zhodnotiť majetok klientov. Všetci tí, ktorí v posledných rokoch počúvali rady odborníkov a investovali do podielových fondov, spravili dobre. Podielové fondyTB od Tatra banky dosiahli v minulom roku v priemere výnos až 6 %, pričom tie dynamické atakovali 20 % až 30 %. Celkovo klientom zarobili rekordných 142 miliónov eur.

Dostupnosť

Bežné vkladové produkty už v dnešnej dobe neprinášajú žiadny výnos a neochránia peniaze klientov pred infláciou. Aj tento rok bude preto zmysluplné uvažovať o investovaní. Je to príležitosť aj pre tých, ktorí doteraz váhali. Zaujímavé riešenia existujú totiž pre každý typ investora, či už začínajúceho alebo aj skúseného. Bežný klient sa nemusí zaoberať výberom akcií jednotlivých firiem a sledovať vývoj na akciových trhoch. V bankách sa tomu denne venujú odborníci, ktorí aktívne riadia investície klientov tak, aby dosahovali čo najlepší výnos pri zvolenom type rizika. Najobľúbenejším riešením na Slovensku sú investície do tzv. zmiešaných podielových fondov. Klient si môže vybrať taký pomer rizika a očakávaného výnosu, ktorý vyhovuje jeho cieľom a nastaveniu. Ako uvádza Martin Smrek, vedúci oddelenia produktového manažmentu Tatra Asset Management, „konzervatívny typ klienta by mal mať v akciách aspoň 20 % investície. Stredne dynamický môže mať zastúpenie akcií až do 60 %.

Inovatívnosť

Zaujímavým faktorom, ktorý môže v budúcnosti zásadne ovplyvniť výkonnosť fondov a priniesť investorom nové príležitosti, je využitie umelej inteligencie pri riadení investičnej stratégie. „Napriek tomu, že dlhodobo používame rôzne kvantitatívne stratégie pri riadení našich fondov, využitie umelej inteligencie nás posúva výrazne dopredu,“ hovorí Martin Smrek. Využitie tejto modernej technológie spočíva vo vyhodnocovaní množstva prichádzajúcich dát, na základe ktorých sa počítačový algoritmus neustále sám učí a potom sa aj sám rozhoduje, kedy bude nakupovať a kedy predávať investičné aktívum, ktoré riadi. Prvý fond, v ktorom už dnes umelá inteligencia aktívne a sama riadi časť investícií, je Smart fondTB. Ide, mimochodom, o fond, ktorý pred viac ako desaťročím zaujal svojou unikátnou investičnou stratégiou, prvou svojho druhu na Slovensku. So Smart fondomTB má však Tatra banka aj ďalšie plány. Okrem využitia umelej inteligencie sa zameria viac na investície do nových trendov a inovatívnych sektorov ekonomík. „Oblasti ako alternatívna realita, robotika, solárna infraštruktúra, investície do lítia a batérií či kybernetická bezpečnosť predstavujú zaujímavý výnosový potenciál. Práve takéto inovácie sú jedným zo spôsobov, ako chceme zvyšovať výkonnosť našich investičných portfólií,“ približuje Martin Smrek.

Zrozumiteľnosť

Napriek osvete je však investovanie pre mnohých stále tak trochu tabu opradené mýtmi. Sprevádza ho množstvo menších či väčších chýb, ktoré majú zásadný vplyv na výsledok v podobe výnosu. Tatra banka preto minulý rok priniesla Investičnú sedmičkuTB, ktorá zrozumiteľným spôsobom oboznamuje so základnými princípmi úspešného investovania. Medzi tie najdôležitejšie patrí pravidelné investovanie, rozkladanie investície na viacero častí v čase či zachovanie chladnej hlavy pri poklesoch a naopak ich využitie na dodatočnú investíciu. „V neposlednom rade je dôležité aj dodržanie plánovaného investičného horizontu,“ uzatvára Martin Smrek.

Investičná sedmička | Tatra banka

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ Československej armády v Moldave nad Bodvou.

14 h

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ P.O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.

14 h

V Liptovskom Mikuláši sa stavia viac, ako kedykoľvek predtým. Liptovský Mikuláš je dobré miesto pre život.

INZERCIA 23 h
SkryťZatvoriť reklamu