Sobota, 28. máj, 2022 | Meniny má Viliam

Zimný štadión v Prešove: Čo sú mýty a čo fakty

Ako to skutočne bolo so správou športového stánku.

PREŠOV. V poslednej dobe sa vo verejnom priestore objavilo viacero nepravdivých informácií, ktoré súviseli s pôsobením našej spoločnosti KC Investment, s.r.o. na zimnom štadióne v Prešove.

Aby sme oddelili mýty od faktov a zasadili ich do kontextu, rozhodli sme sa dať tieto nepresnosti, polopravdy a lži na pravú mieru.

Mýtus:

Dostali sme v roku 2017 od mesta Prešov 235-tisíc eur.

Fakty:

Spoločnosť KC Investment od mesta nedostala ani cent.

Peniaze od mesta dostali v zmysle platného VZN mládežnícke kluby, ako dotáciu na ľadohodiny, v celkovom objeme 235-tisíc eur. Išlo o hokejovú mládež PHK Prešov, dva rýchlokorčuliarske, dva krasokorčuliarske kluby, ženský hokejový klub a o vysokoškolský hokej.

U nás ako správcu štadióna si objednávali ľadohodiny za cenu 100 eur bez DPH. Z tržieb za ľadohodiny sme obratom mestu zaplatili 34-tisíc eur za ročný nájom a 2-tisíc eur za poistku.

Suma sumarum, samotné mesto stála v roku 2017 prevádzka zimného štadióna 199-tisíc eur. Na riadny chod štadióna bolo potrebných približne 320-tisíc eur. Tých zvyšných 120-tisíc eur sme museli nájsť z vlastných zdrojov.

Skúste si porovnať, koľko stojí celá prevádzka zimného štadióna mesto Prešov dnes.

Mimochodom, podporovali sme mládežnícky hokejový klub aj tak, že sme určitú časť ľadohodín dávali bezodplatne, čo je riadne vydokladované. Takisto sme dávali bezplatne určitý priestor pre veteránov z old boys.

Mýtus:

Obohatili sme sa na tom, že sme kluby pustili na ľad pred kolaudáciou.

Fakty:

Pravda je taká, že kluby išli na ľad až po technickej kolaudácii štadióna.

Prebiehala celý deň 16.9.2020, od rána do popoludnia, s kladným výsledkom. Ešte v ten istý večer o 19.00 sa mladí športovci dostali na ľad. Vyvíjali na nás enormný tlak, kedy konečne budú môcť trénovať na ľadovej ploche. Ich tlak bol oprávnený aj preto, lebo sa im začínali súťaže. Preto sme nečakali ani chvíľu a okamžite po technickej kolaudácii sme ich na ľad pustili.

Ak by sme tento krok neuskutočnili, dnes by sme už možno nemali v Prešove žiadne mládežnícke ľadové športy.

KC Investment riadne platil všetky energie, zamestnancov, náklady na chod spojený so správou zimného štadióna. Kluby platili za ľadohodiny. Išlo o sumu 28867 eur bez DPH za obdobie od 16.9. do 29.10.2020, čo bol dátum obnovenia nájomnej zmluvy. Skutočné náklady na rozbeh ľadovej plochy a začatie prevádzky zimného štadióna však boli o 8-tisíc eur vyššie než bol spomínaný príjem za prenájom ľadu. Tento rozdiel doplatil KC Investment, preto o obohatení nemôže byť ani reči. My sme to brali ako samozrejmosť, ako ďalšiu formu podpory mládežníckeho ľadového športu v meste.

Chceme zdôrazniť, že všetky tieto fakty a dokumenty boli predložené aj vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva PZ Prešov. Polícia vec vyšetrovala na základe podnetu podaného na našu spoločnosť.

Je potrebné podotknúť, že od 26.10. do 4.11.2020 bol štadión zatvorený kvôli Covid-u, čo spôsobilo ďalšie straty našej spoločnosti. My sme ľad udržiavali, ale nekorčuľovalo sa. Štadión totiž nie je telocvičňa, že zhasnete svetlo a idete domov.

Od 19.12.2020 bolo ďalšie celoštátne zatvorenie štadiónov kvôli Covid-u. Znovu sme udržiavali ľad s prísľubom štátu, že v januári, potom februári, následne v marci budú môcť ísť deti na ľad. K tomu nedošlo, čo našej spoločnosti spôsobilo veľké finančné škody. Podľa zmluvy sme udržali ľad až do konca marca 2021 a mali nulový príjem. Kluby vrátili dotáciu mestu.

Mýtus:

Odišli sme a nechali mesto v štichu.

Fakty:

Je paradoxné, že práve tí, ktorí nás vyzývali na odchod, teraz tvrdia, že sú z nášho odchodu šokovaní. Nemá to logiku. Vyzývali nás, aby sme ukončili správu zimného štadióna, pretože sa im zdala ekonomicky nevýhodná a predražená. Čísla pritom dokazujú pravý opak.

Teraz sa čudujú, prečo sme odišli. Odišli sme práve pre nedôveru pár poslancov. A tiež pre straty spôsobené pandémiou.

Všetky zmluvné záväzky sme si riadne a na čas plnili. Nemáme nijaké pozdĺžnosti voči mestu. Ba naopak, ostalo tam naše ozvučenie, hokejové boxy v šatniach, nová brána a pod.

Boli sme súčinní pri celom procese plynulého prechodu na nového správcu. Aby bola zachovaná kontinuita a mohla sa v Prešove hrať extraliga. Nový správca nemal ani stroje, ani skúsenosti, ani personálne kapacity. Samozrejme sme mu v tom vyšli v ústrety, chod zimného štadióna plynulo funguje aj naďalej.

Nejasný prenájom rolby.

Fakty:

Mesto nemalo funkčnú rolbu. Túto zakúpila naša sesterská spoločnosť zo svojich prostriedkov, v čase keď sme boli nájomcom štadióna.

Boli sme požiadaní novým správcom, aby sme im pomohli a zapožičali im rolbu do doby, kým si ju nezabezpečia.

Následne nás v rámci verejného obstarávania oslovili na predloženie ponuky na prenájom rolby. Naša ponuka bola najvýhodnejšia. V cene prenájmu je aj elektrické zariadenie na orezávanie krajov mantinelov, brúsenie nožov a kompletný servis.

Pre nás je takýto nájom nevýhodný, lebo z mesiaca na mesiac môže skončiť. Ide o elektrickú rolbu prémiovej kvality s laserovým navádzaním značky Zamboni. Ak by sme ju dlhodobo prenajímali inde, o čo bol a je záujem, bolo by to pre nás finančne oveľa výhodnejšie. Z dôvodu zachovania mládežníckych klubov i celkovo hokeja v meste ju momentálne (hoci pre nás nevýhodne) prenajímame mestu Prešov.

Toto tiež berieme ako istú formu podpory ľadových športov v meste. Podobne sme k tomu pristupovali aj v minulosti.

Chceli sme zachrániť mládežnícky hokej, čo sa nám aj podarilo.

Ďakujeme za to, že ste si prečítali naše argumenty, ktoré jednoznačne vyvracajú mýty, ktoré sa v poslednej dobe vyskytli vo verejnom priestore.

Za KC Investment, s.r.o., spoločníci Martin Fecko, Gabriel Paľa, Ľubomír Leško, František Barnáš

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Túžite po obuvi, ktorá bude pohodlná na bežné nosenie do mesta, ale aj do práce? V tom prípade ste tu správne!

INZERCIA 32m

Agresívne brzdenie a spôsobenie dopravnej nehody - čí je to vina? Bez palubnej kamery to nedokážete, ako na tomto zázname!

6 h

Ako zvoliť ten správny model a čo by mal alebo nemal smartfón pre deti spĺňať

10 h
SkryťZatvoriť reklamu