Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Kraj spustil participatívny rozpočet, podporí zelené projekty

Prihlásiť zelený projekt je možné do 21. marca.

Košický samosprávny kraj spustil druhý ročník participatívneho rozpočtu. Na tzv. zelené projekty prerozdelí 100 000 eur. Vďaka finančným prostriedkom z krajskej kasy tak v tomto roku môžu vzniknúť napríklad vegetačné strechy, retenčné parkoviská či dažďové záhrady. Získať verejné financie môžu mestá, obce, neziskové organizácie či občianske združenia, ktoré svoje projekty zamerajú na ochranu životného prostredia, obnovu biodiverzity, realizáciu vodozádržných opatrení či zníženie negatívnych dôsledkov zmeny klímy.

Zelený raj v Košickom kraji

Ochranu životného prostredia považuje župa za jednu zo svojich priorít. Aj preto sa snaží byť lídrom v tejto oblasti a ako Košický zelený (k)raj realizuje už piaty rok Program obnovy krajiny. „Vďaka prostriedkom, ktoré prerozdelíme z participatívneho rozpočtu, budú mať prínos nielen obyvatelia v regiónoch, ale aj naša planéta, keďže budú zamerané na ochranu životného prostredia. Klimatické zmeny sa čím ďalej tým viac prejavujú povodňami, zosuvmi pôdy či extrémnym suchom. Z každého kúta prichádzajú správy, ktoré upozorňujú na environmentálnu krízu. Košický kraj nie je žiadnou výnimkou. Opatrenia zamerané na obnovu biodiverzity sa snažíme realizovať aj vo vlastnej réžii, teraz k tomu chceme motivovať aj obyvateľov. V rámci hlasovania, ktoré bude spustené po výbere finálových projektov, sami rozhodnú, aké zelené projekty budú zrealizované a kam poputujú verejné financie,” povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Rozhodne verejnosť

Mestá, obce, ale aj občianske združenia či neziskové organizácie, ktorým záleží na tom, aby bol Košický kraj zelenší, môžu svoje návrhy predkladať do 21. marca 2022. Po uplynutí termínu budú projekty kontrolované po formálnej a obsahovej stránke. Za tie, ktoré prejdú kontrolou, budú môcť obyvatelia kraja verejne hlasovať.

Výška finančného príspevku pre jednotlivé regióny sa bude odvíjať od počtu obyvateľov daného regiónu. Celkovo župa rozdelí 100 000 eur, najviac získa Abov, a to až 40 000 eur, nasleduje Zemplín (30 000 eur), Spiš (20 000 eur) a Gemer (10 000 eur). Finančnú podporu z kraja získajú projekty s najväčším počtom hlasov. Realizácia úspešných projektov by mala prebiehať v tomto roku, ukončené by mali byť do 31. 10. 2022.

Okrem participatívneho rozpočtu vyhlásil kraj 22. februára aj výzvu na poskytnutie dotácií predsedu KSK. Tento rok má kraj na tieto dotácie vyčlenených 500 000 eur. Žiadatelia sa môžu uchádzať o prostriedky z krajskej kasy s projektmi z oblasti regionálneho rozvoja, vzdelávania, výchovy a športu, sociálnej pomoci, zdravotnej starostlivosti, ľudských práv a slobôd aj z oblasti kultúry a duchovných hodnôt. Úspešní uchádzači môžu na svoj projekt získať dotáciu od 500 do 10 000 eur. Aj tieto projekty musia byť zrealizované do konca októbra. Žiadosť o poskytnutie dotácie nájdu záujemcovia na webe vucke.egrant.sk.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Ak plánujete kúpu nového spotrebiča, nákup v PLANEO cez víkend bude zaručená výhra!

40m

Zátoky, lagúny i dlhé pláže pre príjemný relax, zábavu aj štipku dobrodružstva.

INZERCIA 8 h

V nedeľu 5. júna v Eurovea pri Dunaji naživo odštartuje letná séria vandrovky.

INZERCIA 8 h
SkryťZatvoriť reklamu