Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Ako ovplyvňuje životný štýl riziko vzniku cukrovky 2. typu?

Žijeme v zvláštnej dobe.

Pokrok v oblasti vedy a techniky v medicíne, výrazne predbehol vývoj spoločnosti, sociálne zmeny, celkovo spôsob chovania človeka ako spoločenského tvora. Vzniká ale jeden veľmi veľký problém a to evolučný vývoj človeka ako biologického tvora. A tu napriek rôznym názorom o urýchlenej evolúcii za posledné obdobie dochádza k výraznému problému. Vznik ťažkostí v neprispôsobení sa formy existencie ľudskej spoločnosti uvedeným rýchlym zmenám, necháme aktuálne na pokoji. Nás zaujímajú najjednoduchšie formy existencie človeka. Organizmus človeka ako biologického objektu na istej úrovni evolučného vývoja si ešte nezvykol na ležanie v posteli, sedenie pri počítači, prejedanie sa a mnohé iné neduhy. Výsledkom je nezdravá životospráva s nadmerným výskytom nadváhy, s vývojom ochorení patriacich pod následok uvedeného. Nárast výskytu onkologických ochorení a srdcovocievnych ochorení sa najviac podpisuje pod zvýšenú chorobnosť a následne úmrtnosť v civilizovanej časti sveta.

Pri cukrovke 2. typu sú základným patofyziologickým faktorom inzulínová rezistencia a porucha sekrécie inzulínu. Čo je prednejšie alebo čo je prvé je podnetom pre dlhodobo nezmyselné spory určitej časti medicínskeho sveta. Tento typ cukrovky má silné genetické podhubie, v prípade vyvolania vplyvu vonkajších faktorov, ako nedostatok fyzickej námahy či nadváha, sa cukrovka rada prihlási o slovo. Problémom pri poruchách metabolizmu glukózy alebo cukrovky 2. typu je, že je súčasťou metabolického syndrómu spolu s nadváhou, hypertenziou, poruchou metabolizmu cholesterolu a tukov a hyperurikémiou. Výsledkom je, že dochádza k akcelerácii aterosklerózy. A to je príčinou zvýšenej chorobnosti a úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia u pacientov s cukrovkou. Áno, existujú stále nové a veľmi zaujímavé možnosti terapie novými preparátmi. Najúčinnejším preparátom pri liečbe cukrovky 2. typu bola, je a podľa mňa aj bude diéta.

Diéta a životospráva sú kľúčové, pretože sa hovorí o pandémii cukrovky, zvlášť 2. typu na celom svete. Rovnako každý už veľakrát počul o dopade výskytu obezity na vývoj a vznik metabolického syndrómu. Obezita je skutočne bránou vstupu do diabetického sveta. Genetickú predispozíciu nosí v sebe vysoké percento populácie a práve nadváha získaná príjmom kalorického nadbytku je začiatkom poruchy metabolizmu glukózy. Základným prístupom je obmedzenie príjmu jednoduchých cukrov. Nezjem 2-3 koláče ale maximálne 1, najlepšie žiaden. Vynechám nápoje s cukrami (6-10 gramov cukrov na 100 ml), to je 1-1,5 balíčka cukru do kávy na 100 ml. Obmedzenie konzumu sladkého ovocia napriek internetovým odporúčaniam o neškodnosti fruktózy. Na Slovensku milujeme chlieb a pečivo, avšak potrebujeme prejsť na polovičné dávky ako doteraz. Rovnako naše milované zemiaky, ryžu a cestoviny prijímať v polovičných porciách. V týchto pár riadkoch je princíp redukčnej a diabetickej diéty, ktorú si dovolím nazvať racionálnou diétou vhodnou pre každého človeka. Ľahko sa to píše, viem to sám veľmi dobre. Nevyhnutné je preniesť uvedené princípy do svojho reálneho života, každý deň, každú hodinu. Trochu s nadhľadom poviem, že držať diétu 23 hodín denne má mizivý efekt. Záverom chcem zdôrazniť, že je nevyhnutné zapojiť do svojho režimu dodržiavanie základných diétnych princípov k dosiahnutiu efektu v prevencii vzniku cukrovky 2. typu. Významu pravidelnej fyzickej aktivity sa budeme venovať nabudúce.

MUDr. Roman Žák

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ Československej armády v Moldave nad Bodvou.

13 h

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ P.O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.

13 h

V Liptovskom Mikuláši sa stavia viac, ako kedykoľvek predtým. Liptovský Mikuláš je dobré miesto pre život.

INZERCIA 22 h
SkryťZatvoriť reklamu