Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Titul najkrajšia pamiatka roka môže získať aj skvost z východu

Nadácia SPP spustila na webe www.kpr-fenix.sk hlasovanie o najkrajšiu pamiatku. Zvíťazí historický skvost z východného Slovenska?

Online hlasovanie je súčasťou prestížnej súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix. Do 15. ročníka súťaže sa prihlásilo rekordných 31 národných kultúrnych pamiatok z celého Slovenska, ktoré prešli obnovou v rokoch 2020 a 2021. A východné Slovensko má medzi prihlásenými pamiatkami horúcich adeptov na zisk tohto prestížneho ocenenia. Aj jediný hlas ale môže rozhodnúť o tom, ktorý zo súťažiacich historických skvostov získa špeciálne ocenenie „Kultúrna pamiatka roka – Cena Nadácie SPP“. Medzi prihlásenými klenotmi sa tento rok nachádzajú kaštiele, hrady, zámky, sakrálne stavby, ale aj zaujímavé technické národné kultúrne pamiatky. Sú medzi nimi stavby, ktoré takmer neprežili turecké vpády, bombardovanie, zvláštne vlastnícke výmeny, či rôzne prestavby. Doslova stáročia tieto pamiatky bojovali so živlami, predstavami svojich majiteľov – od kráľov po podnikateľov, ale i neodbornými zásahmi ľudských rúk. Vďaka obrovskému úsiliu posledných vlastníkov však neraz už ruiny odkryli svoje tajomstvá, odhalili cenné fresky skrývajúce sa aj v niekoľkých vrstvách a vyniesli opäť na svetlo dávno zabudnuté poklady. Práve web stránka www.kpr-fenix.sk ponúka príbeh každej pamiatky, doplnený o fotografie. Stačí sa začítať a kliknúť na tú, ktorá sa práve vám najviac páči.

Katedrála, kaštieľ, premonštráti, biskupské záhrady i história v centre Prešova

Dóm svätej Alžbety v srdci Košíc bol na rôzne etapy, z vonkajšej i vnútornej časti, postupne reštaurovaný. Oltár sv. Antona Paduánskeho, umiestnený v juhovýchodnej bočnej lodi, sa však dostal do rúk šikovných reštaurátorov až po roku 2019. Cenný oltár spoluvytvára 9 obrazov a oltárna architektúra. Zaujímavý je pohyb oltára počas jeho obnovy. Reštaurátorskému výskumu bol podrobený nielen na mieste, ale aj v reštaurátorskom ateliéri. Do priestorov katedrály bol po obnove prevezený ako mimoriadne vzácne dielo s bohatou výzdobou, ktorú sa podarilo uchovať v jej celistvej podobe. Dve veže týčiace sa do nebies zasa lákajú od cesty na návštevu kláštora Rádu premonštrátov. Centrom objektu je Opátsky chrám sv. Jána Krstiteľa. Premonštráti, ktorí v Jasove žijú a pôsobia už približne osem storočí, si na tomto mieste vybudovali hneď niekoľko kostolov. Ten, ktorý dnes môžeme obdivovať pochádza z obdobia rozsiahlej barokovej stavby časovo situovanej v rokoch 1746 – 1766. Súčasťou kostola sú stropné fresky v podobe akejsi monumentálnej biblie, ktorú vytvoril Johann Lucas Kracker. Mimochodom, Kacker zanechal v kostolných maľbách aj svoju tvár. Posledné pandemické roky dostala vďaka majiteľom dostala obnovenú tvár aj sv. Cecília. Maľba svätice bdejúcej nad hudobníkmi, dôstojne tróni nad organom a naďalej ochraňuje cirkevnú hudbu. Škaredé káčatko, ktoré dnes vyráža dych. Aj tak sa dá označiť príbeh barokového paláca z roku 1642, ktorý je súčasťou hradu Ľubovňa. Stavba, ktorá dlho stála v tieni ďalších majestátnych častí hradu je po obnove impozantnou historickou pamiatkou, najrozsiahlejším interiérovým priestorom hradu a stal sa najväčším lákadlom návštevníkov hradu Ľubovňa. Zaujímavou obnovou prešiel kaštieľ v Humennom, ktorý je sídlom Vihorlatského múzea. Reštaurátorské práce tu prebiehali za plnej prevádzky múzea a jeho pracovníci informovali o priebehu rekonštrukcie návštevníkov múzea. Meštiansky dom, v gotickom slohu s renesančnými úpravami, na Hlavnej 53 v Prešove vznikol okolo roku 1600. Posledná obnova sa zamerala na spoločnú obnovu krovu a strechy domov nielen na Hlavnej 53, ale aj 49 a 51. Dom v minulosti patril Kolégiu Evanjelickej cirkvi, dnes je súčasťou Mestskej pamiatkovej rezervácie a spadá pod Krajskú galéria v Prešove. Prívlastok „meštiansky“ nezískal náhodne. Od konca 16. a hlavne v 17. storočí sa práve v Prešove vo veľkej miere začala usadzovať šľachta. Stať sa mešťanom však znamenalo v tom čase zaplatiť. Podmienkou udelenia meštianskeho práva bolo vykonávanie obchodu alebo remesla, pričom aj synovia bohatých mešťanov sa stali mešťanmi až potom, čo im mestská rada toto právo udelila a zložili pred ňou prísahu vernosti a poslušnosti. Jedinečný architektonický skvost východu – Biskupský palác v Spišskej Kapitule azda netreba bližšie predstavovať a pozná ho určite každý správny východniar. Jeho súčasťou je však dnes už aj výnimočná biskupská záhrada. Pôvodne išlo o miesto s meditačnou funkciou, výlučne pre cirkevných hodnostárov a obyvateľov Kapituly. Po precíznej obnove však záhrada slúži pre potešenie všetkým návštevníkom Spišskej Kapituly. Stala sa tiež priestorom pre zachytenie neopakovateľných životných okamihov. Veru mnohé svadobné páry si už svoj významný deň pripomínajú aj vďaka fotografiám nafoteným práve v tejto Biskupskej záhrade. A rovnako dôkazom o tom, že nielen objekty, ale aj história zachovaná v podobe vzácnej zelene dokáže prežiť doslova stáročia, je jedinečná obnova historického parku Budimír. Park je súčasťou chránenej sústavy Natura 2000 a dotvára mozaiku príbehov obnovy „fénixov“, ktorí povstali z popola.

Kliknite na „svoju“ najkrajšiu pamiatku a vyhrajte pobyt v kaštieli

Vyhlasovateľom súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix je Ministerstvo kultúry SR, spolu s Nadáciou SPP a partnermi súťaže SPP a RTVS. Paralelne s hlasovaním verejnosti vyberajú 12 pamiatok, spomedzi ktorých vzídu víťazi, aj členovia odbornej poroty. Laureáti 15. ročníka získajú osvedčenie o udelení ceny Kultúrna pamiatka roka – Fénix priamo z rúk ministerky kultúry SR a tiež finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP vo výške 10 000 eur. Slávnostné vyhlásenie víťazov je plánované na máj 2022. Hostiteľom slávnostného odovzdávania ocenení bude víťaz uplynulého ročníka – Kubínyiovský kaštieľ vo Vyšnom Kubíne. Práve pobyt v tomto kaštieli je aj atraktívnou výhrou pre víťaza vyžrebovaného spomedzi všetkých, ktorí sa zapojili do online hlasovania.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Ak plánujete kúpu nového spotrebiča, nákup v PLANEO cez víkend bude zaručená výhra!

20m

Zátoky, lagúny i dlhé pláže pre príjemný relax, zábavu aj štipku dobrodružstva.

INZERCIA 8 h

V nedeľu 5. júna v Eurovea pri Dunaji naživo odštartuje letná séria vandrovky.

INZERCIA 8 h
SkryťZatvoriť reklamu