Sobota, 28. máj, 2022 | Meniny má Viliam

Jediný hlas môže rozhodnúť o najkrajšej pamiatke

Nadácia SPP spustila na webe www.kpr-fenix.sk hlasovanie o najkrajšiu pamiatku. Zvíťazí historický skvost zo stredného Slovenska?

Online hlasovanie je súčasťou prestížnej súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix. Do 15. ročníka súťaže sa prihlásilo rekordných 31 národných kultúrnych pamiatok z celého Slovenska, ktoré prešli obnovou v rokoch 2020 a 2021. A stredné Slovensko má medzi prihlásenými pamiatkami horúcich adeptov na zisk tohto prestížneho ocenenia. Aj jediný hlas môže rozhodnúť o tom, ktorý zo súťažiacich historických skvostov získa špeciálne ocenenie „Kultúrna pamiatka roka – Cena Nadácie SPP“. Medzi prihlásenými klenotmi sa tento rok nachádzajú kaštiele, hrady, zámky, sakrálne stavby, ale aj zaujímavé technické národné kultúrne pamiatky. Sú medzi nimi stavby, ktoré takmer neprežili turecké vpády, bombardovanie, zvláštne vlastnícke výmeny, či rôzne prestavby. Doslova stáročia tieto pamiatky bojovali so živlami, predstavami svojich majiteľov – od kráľov po podnikateľov, ale i neodbornými zásahmi ľudských rúk. Vďaka obrovskému úsiliu posledných vlastníkov však neraz už ruiny odkryli svoje tajomstvá, odhalili cenné fresky skrývajúce sa aj v niekoľkých vrstvách a vyniesli opäť na svetlo dávno zabudnuté poklady. Práve web stránka www.kpr-fenix.sk ponúka príbeh každej pamiatky, doplnený o fotografie. Stačí sa začítať a kliknúť na tú, ktorá sa práve vám najviac páči.

Letecká bomba u Thurzovcov i miesto posledného odpočinku

Keď koncom roka 1495 Ján Thurzo, mešťan a obchodník, kúpil dom od rožňavského richtára a ťažiara Jána Langa, určite netušil, ako ťažko dejiny poznamenajú objekt, ktorý sa stal jedným zo sídel novozaloženej thurzovsko-fuggerovskej mediarskej spoločnosti. Budovu počas SNP zasiahla nemecká letecká bomba. Síce nevybuchla, objekt však značne poškodila. Rozhodnutie o demolácii zrušil objav vzácnych – neskorogotických malieb v tzv. Zelenej miestnosti a po niekoľkých obnovách objekt slúži Krajskému múzeu a verejnosti. S palatínom Jurajom Thurzom je zasa úzko spojená história renesančnej budovy číslo 9, v severnej časti obce Oravský Podzámok. V budove bol v minulosti aj poštový a telegrafický úrad, či turistická ubytovňa. Dnes je z budovy reprezentatívne sídlo Oravského múzea a prístavba slúži nielen pre pracovníkov múzea, ale je využívaná ja ako vzdelávacie stredisko. Zaujímavosťou sú zachované drevené trámy nad portálom vstupu, ktorých výskum preukázal, že posledný letokruh dreva použitého na tieto trámy rástol v roku 1647. Stopy jedinečnej histórie sú zachované aj na starom cintoríne v Brezne, kde sa nachádza honosné miesto posledného odpočinku rodiny Lehotských. Dejiny hrobky začala písať okolo roku 1860 Egid Lehotský, statkár, ale aj poslanec uhorského parlamentu v Budapešti za volebný obvod Brezno. Egid, ako iniciátor postavenia hrobky, v nej dodnes spočíva bok po boku so svojimi blízkymi. Príbeh o veľkej túžbe našich predkov postaviť kostol píše kostol sv. Michala v Slovanoch. Kostola bol postavený vďaka darom i rukám slovianskych farníkov a 60 000 tehál na kostol sa vyrobilo v tehelni vybudovanou samotnou obcou. V čase stavby kostola boli Slovany maličkou obcou, preto sa nie je čo čudovať, že zápisnica z 24.11.1897 uvádza, že po dostavbe stala obci dlžoba vo výške 1 000 zlatých. Kostol ktorý píše nové kapitoly histórie stojí aj vďaka pápežovi Františkovi, ktorý cez pápežskú nadáciu Papal Foundation prispel na jeho poslednú obnovu. A pozoruhodný príbeh má aj Evanjelický kostol v Rimavskom Brezove. V rámci poslednej obnovy boli v kostole z 1. polovice 14. storočia objavené vzácne gotické fresky namaľované hneď v niekoľkých vrstvách na sebe. Dejiny mesta Fiľakovo, poznačené nájazdmi Tatárov, Turkov, i kuruckými povstaniami, zasa historicky dopĺňa barokový rímskokatolícky kostol zasvätený Nanebovzatiu Panny Márie. Františkánsky kostol s kláštorom pochádza zo začiatku 16. storočia a zaujímavosťou je, že v roku 1554 bol zmenený na tureckú džamíju. Záznamy v kronike „Historia domu“ uloženej v kláštore vo Fiľakove z rokov 1912 až 1945 uvádzajú konkrétne údaje o opravách, poskytnutých daroch, ako aj o výmaľbe kostola. A tak sa aj dnes dozvedáme, že napríklad 14 zastavení krížovej cesty, s opravou starých rámov a zlátením stálo v tom čase 1111 korún a tzv. pôstny oltárny obraz namaľovaný v roku 1925 len o niečo viac, 1196 československých korún. Zreštaurované maľby v tomto kostole sú pokladom kultúrneho dedičstva iluzívneho maliarstva 20. storočia. Mnohým pamiatkam sa dostáva pozornosť až v čase, kedy sú z nich doslova ruiny. S cieľom zachrániť čo sa dá bola realizovaná záchrana ruiny kostola sv. Anny na kraji obce Liptovská Anna. Ranno-gotický kostol, pravdepodobne z polovice 13., resp. 1. polovice 14. storočia aj vďaka úsiliu jednotlivcov, dnes vydáva svedectvo o svojej pohnutej histórii vďaka zachovaným autentickým prvkom v podobe kamenného článku, tzv. pastofórium, nadpražia renesančného portálu, ale aj dobovým replikám krstiteľnice, či nosiča oltárnych obrazov, ktorý znázorňuje pozostatky vzácneho neskoro-gotického krídlového oltára. Obrazy z neho sú deponované v Liptovskej galérii M. M. Bohúňa.

Kliknite na „svoju“ najkrajšiu pamiatku a vyhrajte pobyt v kaštieli

Vyhlasovateľom súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix je Ministerstvo kultúry SR, spolu s Nadáciou SPP a partnermi súťaže SPP a RTVS. Paralelne s hlasovaním verejnosti vyberajú 12 pamiatok, spomedzi ktorých vzídu víťazi, aj členovia odbornej poroty. Laureáti 15. ročníka získajú osvedčenie o udelení ceny Kultúrna pamiatka roka – Fénix priamo z rúk ministerky kultúry SR a tiež finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP vo výške 10 000 eur. Slávnostné vyhlásenie víťazov je plánované na máj 2022. Hostiteľom slávnostného odovzdávania ocenení bude víťaz uplynulého ročníka – Kubínyiovský kaštieľ vo Vyšnom Kubíne. Práve pobyt v kaštieli je aj atraktívnou výhrou pre víťaza, vyžrebovaného spomedzi všetkých, ktorí sa zapoja do online hlasovania.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Túžite po obuvi, ktorá bude pohodlná na bežné nosenie do mesta, ale aj do práce? V tom prípade ste tu správne!

INZERCIA 22m

Agresívne brzdenie a spôsobenie dopravnej nehody - čí je to vina? Bez palubnej kamery to nedokážete, ako na tomto zázname!

6 h

Ako zvoliť ten správny model a čo by mal alebo nemal smartfón pre deti spĺňať

10 h
SkryťZatvoriť reklamu