Nemocnica v Šaci otvorila nový urgent za takmer 9 miliónov

Lengvarský hovorí o parametroch 21. storočia.

KOŠICE. Pár dní pred vypuknutím pandémie covidu, presnejšie 24. februára 2020, v Nemocnici AGEL Košice-Šaca odštartovala významná investícia.

Po 21 mesiacov trvajúcich stavebných prácach vidieť jej výsledok - moderný urgentný príjem.

Vybudovanie nového pracoviska pozostávalo z rekonštrukcie a modernizácie existujúcej 14-podlažnej výškovej budovy, prístavby novej dvojpodlažnej budovy a ich vzájomného prepojenia.

Súčasťou novopostaveného urgentu je operačné centrum pre miniinvazívne výkony, multifunkčná chirurgická jednotka intenzívnej starostlivosti, zákroková miestnosť, špecializované a ambulantné vyšetrovne, expektačná miestnosť, zázemie pre personál a hygienické zázemie.

Všetko na jednom mieste

Pre pacientov sú pripravené štyri expektačné lôžka, na ktorých strávia čas, kým nebude bližšie známy ich zdravotný problém, potom budú umiestnení na akútne lôžko. Ďalšia posteľ slúži na pozákrokové sledovanie pacienta.

Pri vstupe do budovy je umiestnená priestranná čakáreň, v ktorej personál usmerní pacientov podľa ich zdravotných ťažkostí. Kamerový systém zase umožní reálny prehľad zamestnancov o počte chorých.

Pre sanitky s urgentnými prípadmi vytvorili samostatný vchod. Pracovisko je vybavené najmodernejšími prístrojmi.

„V jednej budove sme za účelom promptnej diagnostiky sústredili všetky moderné zobrazovacie metodiky ako najnovší CT prístroj, sonografiu, RTG, a to všetko spolu s viacerými odbornými pohotovostnými ambulanciami ako chirurgia, ortopédia, neurológia. V rámci internistickej časti urgentného príjmu chceme našim pacientom ponúknuť štyri plne prístrojovo vybavené a navzájom oddelené vyšetrovacie jednotky,“ hovorí vedúci lekár urgentného príjmu Juraj Miko.

Pracovisko má nové materiálno-technické vybavenie a informačno-komunikačné technológie s najmodernejším softvérom.

Dvojzdrojové financovanie

Podľa predpokladov by mali v siedmich ambulanciách nového urgentu denne ošetriť vyše 150 pacientov.

V nepretržitej prevádzke tam bude pracovať 5 lekárov, 14 sestier, 6 záchranárov a ostatný personál v počte 13 osôb.

Výstavba a rekonštrukcia boli financované z eurofondov a vlastných prostriedkov nemocnice.

Európska únia podporila projekt vyše 6,8 miliónmi eur, nemocnica investovala ďalších viac ako 1,8 milióna eur.

Dočasný diskomfort, moderný výsledok

Riaditeľ Nemocnice AGEL Košice-Šaca Pavol Rusnák skonštatoval, že náročné obdobie pandémie výrazne nepoznamenalo stavebné práce na urgente.

Poznamenal, že 21 mesiacov trvajúca výstavba na istý čas ovplyvnila prácu zdravotníckeho personálu a komfort pacientov.

„Zhruba pred rokom som volal s jedným z prednostov našej kliniky, počul som veľký hluk, tak som sa ho opýtal, či je na stavbe, odpovedal mi, že je na vizite. Naši pacienti aj náš personál nám musia prepáčiť, že museli znášať tento dočasný diskomfort. Naša snaha ale stála za to, jej výsledkom je tento moderný urgentný príjem.“

Riaditeľ pokračoval, že všetky kroky skupiny AGEL smerujú k tomu, aby ľudia pracovali s čo najmodernejším vybavením a v najkrajších priestoroch.

„Neustále sa snažíme zvyšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, aby sa u nás pacienti a klienti cítili čo najlepšie, aby každý vedel, že u nás poskytujeme medicínu tretieho milénia.“

Minister: Parametre 21. storočia

Predseda predstavenstva AGEL SK a.s. Michal Pišoja spomenul, že pred siedmimi rokmi v Šaci otvárali nové operačné centrum, o niekoľko rokov neskôr zase špičkovú pôrodnicu.

„Takto by mali vyzerať všetky zdravotnícke zariadenia na Slovensku a týmto smerom by sa mal slovenský zdravotnícky sektor uberať.“

Moderné pracovisko si prišiel pozrieť aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

Konštatoval, že šačianska nemocnica patrí ku kvalitným a špičkovým zdravotníckym zariadeniam na Slovensku.

„Všetci sme tu pre pacientov a preto, aby sa zdravotná starostlivosť zlepšovala a dosahovala parametre 21. storočia. Preto verím, že aj tento nový urgentný príjem, ktorý je na mimoriadne vysokej úrovni, bude najmä v prospech všetkých pacientov.“

Päťdesiatnička

Vlani v nemocnici ošetrili takmer 912-tisíc ľudí, hospitalizovali vyše 15-tisíc pacientov a uskutočnili takmer 9 900 operácií.

Nemocnica v Šaci si píše už vyše 50-ročnú históriu. Jej výstavba sa začala v roku 1964, slávnostne otvorená bola v roku 1970.

Tvorcovia komplexu - trojica architektov z Prahy Karol Práger, Jiří Kadeřábek a Jiří Albrecht - za toto dielo získali zlatú medailu na svetovej súťaži projektov zdravotníckych zariadení v Izraeli.

Budova s 12 poschodiami pozostávala z 15 oddelení, 461 lôžok, operačných sál, laboratórií a najmodernejšieho vybavenia.

Oddelenie popálenín bolo v tom čase jediné v Československu. Za polstoročnú históriu prešla nemocnica viacerými rekonštrukciami.

Najväčšia z nemocníc siete AGEL sa v hodnotení INEKO stala trikrát po sebe najlepšou slovenskou všeobecnou nemocnicou.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  2. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  3. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  4. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  5. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  6. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  7. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  8. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 843
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 611
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 106
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 965
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 140
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 911
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 383
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 123
SkryťVypnúť reklamu

Pripnutie žltého narcisu na hruď vyjadruje spolupatričnosť, podporu a vnáša do života nádej.

9 h

Renomovaná značka áut Nissan prichádza s novým vylepšeným modelom Qashqai.

10 h

Investovať všetky peniaze iba do jedného aktíva nie je ideálne.

INZERCIA 20 h
SkryťZatvoriť reklamu