Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Vasky, lokálne kožené topánky, v ktorých vás netlačí svedomie

Udržateľnosť už nie je trendom, ale nevyhnutnosťou, ktorú by mali firmy z módneho segmentu vnímať ako prirodzenú súčasť výroby.

(Zdroj: Vasky)

Snaha o elimináciu negatívnych dopadov výrobného procesu na životné prostredie je alfou a omegou česko-slovenskej značky Vasky, ktorú vo svojich 18-tich rokoch založil Václav Staněk, mladý obuvník zo Zlína. Ako sa môže značka usilovať o to, aby bola udržateľná v odevnom a kožiarskom priemysle?

Uvedomelá kvalita na niekoľko rokov

Áno, spracovanie kože je pre planétu náročné, avšak na rozdiel od umelých materiálov ide o prírodný materiál, ktorý je rozložiteľný. Zároveň je kvalitný a pri dobrej starostlivosti vydrží roky, čo je na ňom to najudržateľnejšie, pretože podporuje myšlienku slowfashion. Vasky sú jednoducho topánky na niekoľko sezón!

Pri Vaskách viete, kto ich vyrobil. Obuvníci z Čiech a Slovenska s obuvníckym remeslom v srdci

Tváre šičiek a ševcov majú možnosť zákazníci poznať z fotografií a videí, v ktorých opisujú svoj blízky vzťah k značke a remeslu ako takému. Každý pár kožených topánok prejde rukami 8 až 12 skúsených obuvníkov, čo len podčiarkuje veľký dôraz na kvalitu, na ktorej si dáva značka záležať. Mnohí z nich, ktorí pracujú pre Vasky, nadväzujú na rodinnú obuvnícku tradíciu, kedy ich predkovia pracovali pre Tomáša Baťu.

Výroba je lokálna, vyrába sa v Zlíne a v blízkom okolí Partizánskeho, v „mekkách obuvníckeho remesla“. Celková výroba však momentálne dáva prácu viac ako 100 ľuďom zo Zlínskeho kraja a okolia Partizánskeho.

Druhá šanca pre zvyšky koží a príležitosť podieľať sa aj pre zákazníkov

Módny priemysel vyprodukuje ročne až 92 miliónov ton odpadu. Vasky sú uvedomelým a zodpovedným príkladom firmy, ktorá toto číslo neberie na ľahkú váhu. Aj vzhľadom na to, že výroba kožených topánok je pre planétu náročná, rozhodli sa nadväzovať na „kvalitu nad kvantitou“ tým, že hľadajú spôsoby ako zužitkovať všetky dodané kusy koží.

Všetko sa začína vo vysekávacej dielni, v ktorej sa šičky a ševci snažia o to, aby boli odrezky kože, ktoré vznikajú pri výrobe topánok čo najmenšie. Napriek tomu však nejaký materiál zostáva, no v prvom rade sa snažia nájsť spôsob, ako sa dá spracovať - tieto zvyšky sa premieňajú na iné produkty, ako sú napr. kľúčenky, vizitkovníky, peňaženky, podložky pod myš.

Máloktorá značka dáva svojim tvorivým a kreatívnym zákazníkom možnosť vyrobiť si niečo vlastné z odrezkov ich kvalitných materiálov. Vasky avizujú, že ak im zákazník napíše, radi im pošlú odrezky koží, z ktorých si môžu vyrobiť napríklad šperky, kožené detaily na kostýmoch či iné kreatívne výtvory.

„Most wanted“ - noví majitelia topánok s malou vadou na kráse či vrátené unikáty

Jedným z „prozákazníckych“ prístupov značky Vasky je možnosť navrhnúť si topánky podľa svojej predstavy v konfigurátori, alebo si na ne nechať vyraziť svoje iniciály. Stáva sa, že sa občas niektoré unikáty vrátia, no značka si ich nechá na sklade a následne ponúka vo svojich kamenných predajniach v Prahe, Brne, Zlíne a Ostrave. Zákazník má tak možnosť stať sa ich adoptívnym majiteľom za lepšiu cenu. Najbližšie značka plánuje otvoriť predajňu aj v Bratislave.

Výroba na opravených strojoch z baťovskej dielne

Hodnota vecí, ktoré Vasky vyrábajú, alebo na ktorých pracujú, je pre nich viac než dôležitá. Vynakladajú veľké úsilie na to, aby ich udržali v obehu a dali im druhú šancu. Týka sa to aj výrobných strojov, ktoré pomáhajú pri ručnej výrobe šičkám a ševcom. Namiesto najmodernejších technológií dali prednosť generáciami osvedčeným strojom z baťovskej dielne, ktoré už prešli mnohými opravami. Ich najstarší stroj si dokonca pamätá prvú republiku za Tomáša Garyka Masaryka!

Vasky nepoľavia na ceste k tomu, aby sa stali udržateľnou značkou, práve naopak. Ich príbeh môžete sledovať tu: www.vasky.sk

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu