Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Aj vás zaujíma, akú uhlíkovú stopu zanechávate?

Banková aplikácia vám ukáže, či nakupujete ekologicky a odmení vás za to.

(Zdroj: Profimedia)

Mnohí z nás sa často zamýšľajú nad tým, akú uhlíkovú stopu zanechávajú. Všade sa o tom hovorí, no v praktickom živote si len veľmi ťažko vieme predstaviť, ako my sami individuálne prispievame ku globálnemu otepľovaniu. Tvorba uhlíkovej stopy i jej výpočet je niečo vzdialené, príliš teoretické až akademické. Je síce pravdou, že práve vedci, odborníci a popredné inštitúcie sa venujú výskumu, no ich výsledky prevedené do zrozumiteľných a praktických riešení nám môžu pomôcť v bežnom živote. Nejeden z nás chce prispieť k zlepšeniu stavu našej planéty.

Ako digitálne riešenia menia zákaznícku skúsenosť

Existujúci i noví klienti Tatra banky s Účtom pre modrú planétu budú môcť už čoskoro v mobilnej aplikácii sledovať, akú odhadovanú uhlíkovú stopu zanechal ich nákup v supermarkete, na pumpe či v internetovom obchode. Každá jedna transakcia platobnou kartou vydanou k účtu bude analyzovaná a vyhodnotená v reálnom čase.

„Jedným zo spôsobov, ako spoločnosť Visa pomáha jednotlivcom a aj firmám dosiahnuť udržateľné správanie, sú aj naše partnerstvá. To je aj prípad spolupráce so spoločnosťou ecolytiq, ktorá spolu s nami vyvinula túto kalkulačku uhlíkovej stopy“ hovorí Ľubica Gubová, Country Lead Visa pre Slovensko.

Práve vďaka tomu budú mať klienti banky vo svojej aplikácii pri každej platbe kartou zobrazenú odhadovanú hodnotu CO2. Výpočet vychádza z kategórie obchodníka v kombinácii so špecifickým algoritmom, ktorý zohľadňuje okrem iného aj lokalitu nákupu, v našom prípade Slovensko.

Na každej transakcii záleží

Každý deň si môžeme vybrať z tisícky možností. Napríklad, či si objednáme jedlo z donášky alebo si niečo uvaríme sami alebo či využijeme zdieľanú dopravu cestou do práce. Samozrejme, ani jedno z toho nie je dobré alebo zlé, biele alebo čierne. Skôr ide o to, ako každé naše i menšie rozhodnutie môže mať vplyv na niečo väčšie. Zároveň to môže motivovať nás i ľudí okolo, aby sme postupne menili naše nákupné správanie. Tatra banka preto neostáva iba pri zobrazovaní odhadovanej uhlíkovej stopy, ale bude svojich klientov aj motivovať zaujímavým systémom benefitov. Ten bude založený na odmenách za nákupy z kategórie udržateľné, zákazníci získajú určitú časť z platby späť na účet.

Nové digitálne služby zamerané na meranie uhlíkovej stopy a tiež na odmeňovanie ekologického nakupovania zavedie Tatra banka od mája tohto roka pre všetkých existujúcich i nových klientov. Postupne chce tiež pridávať aj ďalšie funkcie a možnosti, ktoré budú klientov ešte viac motivovať k pozitívnej zmene svojho nákupného správania.

Účet pre modrú planétu | Tatra banka

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ Československej armády v Moldave nad Bodvou.

12 h

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ P.O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.

13 h

V Liptovskom Mikuláši sa stavia viac, ako kedykoľvek predtým. Liptovský Mikuláš je dobré miesto pre život.

INZERCIA 22 h
SkryťZatvoriť reklamu