Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Ľudia, ktorých prácu poznajú aj za hranicami našej krajiny

Košický samosprávny kraj udelí najvyššie verejné ocenenia za rok 2021.

Košický samosprávny kraj už cez víkend ocení jednotlivcov aj kolektívy, ktorých tváre možno nepoznáme z televíznych obrazoviek či titulkov novín, no ich práca je známa aj za hranicami našej krajiny. Pôjde o osobnosti, ktorých príbehy sú inšpiráciou pre spoločnosť. „Svetový rekord v športe, tisíc vedeckých citácií, najhranejšie skladby, najobľúbenejšia učiteľka, lekári aj vedci ale aj obetaví dobrovoľníci. So samozrejmosťou môžem povedať, že o výnimočných ľudí v našej župe nemáme núdzu. Tento rok oceníme 15 výnimočných osobností a 6 kolektívov, všetci sú symbolom svedomitej práce, šikovnosti a nadania. Aj preto si zaslúžia náš obdiv aj poďakovanie,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Načítavam video...

Vyhlásenie verejných ocenení Košického samosprávneho kraja bude už tradične sprevádzať slávnostný galaprogram. Veľkolepý galavečer sa bude konať 23. apríla v Štátnom divadle v Košiciach. Živé vysielanie z oceňovania si budete môcť pozrieť aj z pohodlia svojho domova, vysielané bude na facebookovej stránke Košického samosprávneho kraja, od 16.00 hod.

Z Čestnej ceny predsedu Košického samosprávneho kraja za rok 2021 sa bude tešiť režisér a dokumentarista Peter Kerekes, vizionár a zakladateľ spoločnosti Antik Telecom Igor Kolla, ktorý stojí za projektmi smartcity, inteligentná domácnosť, bikesharing, či biotechnologička Darina Štyriaková. „Každé ocenenie je pre mňa pocta a zadosťučinenie. Som rada, ak niekto dokáže oceniť inovačné technológie. Vďaka tomu sa dokážeme dostať viac do povedomia. Naša firma je známa na európskych univerzitách či centrách, ale doma nie. Dúfam, že to zmeníme,“ hovorí Darina Štyriaková.

Cenu Košického samosprávneho kraja za rok 2021 si prevezme napríklad prednosta Kliniky liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Košice – Šaca. Za 20 rokov, počas ktorých bol primárom, sa klinika posunula výrazne dopredu. „Keď som prišiel pracovne do Košíc, nastúpil som do rozbehnutého kolektívu, ktorý už čosi znamenal. Fyzioterapia je kolektívna práca a za jej úspešnými výsledkami tiež stojí pochopenie,“ dodáva Želinský.

Cenu predsedu Košického samosprávneho kraja za rok 2021 si z rúk predsedu Rastislava Trnku preberie napríklad maliar, ilustrátor kníh a autor dokumentárnych filmov Zoltán Nagy, ako aj veterinársky odborník Ján Danko. „Nikdy som po oceneniach nebažil. Svoju prácu robím z iných dôvodov. Stále hovorím - príroda mi dala nohy a nie krídla, preto sa snažím chodiť po zemi a nelietať,“ povedal Ján Danko.

Podobne ako v minulom roku, aj v tom aktuálnom župa udelí špeciálne ocenenie - Historická osobnosť regiónu. Ocenenie sa udeľuje „in memoriam“ osobnostiam, ktoré svojim celoživotným prínosom významne ovplyvnili historický vývoj v Košickom kraji. Tentoraz cenu získa Ján Borodáč za založenie Východoslovenského národného divadla v Košiciach v povojnových rokoch ako druhého národného divadla na Slovensku a za výchovu celej generácie umelcov divadelných súborov činohry, opery a baletu v košickom divadle.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Ak plánujete kúpu nového spotrebiča, nákup v PLANEO cez víkend bude zaručená výhra!

10m

Zátoky, lagúny i dlhé pláže pre príjemný relax, zábavu aj štipku dobrodružstva.

INZERCIA 8 h

V nedeľu 5. júna v Eurovea pri Dunaji naživo odštartuje letná séria vandrovky.

INZERCIA 8 h
SkryťZatvoriť reklamu