Obnovené pamiatky bojujú o prestížne ceny „Fénix“

Súťaž „Kultúrna pamiatka roka – Fénix“ smeruje do finále. Slávnostný galavečer odvysiela RTVS už 7. mája o 21.30 h na Jednotke.

Verejnosť už pozná svojho víťaza

Známy je zatiaľ len jeden víťaz – držiteľ Ceny Nadácie SPP. Na základe hlasovania verejnosti na stránke www.kpr-fenix.sk sa najkrajšou obnovenou pamiatkou roka stal Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante s jeho obnovenou južnou vežou, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou erbu mesta Galanta. Rozhodlo o tom 28 047 hlasov z celkového počtu 78 560 hlasujúcich. Verejnosť si vyberala spomedzi 31 prihlásených historických skvostov, ktoré prešli obnovou v rokoch 2020 a 2021. Hlasovanie o najkrajšiu národnú kultúrnu pamiatku spustila Nadácia SPP ako generálny partner súťaže 14. marca 2022. Na stránke www.kpr-fenix.sk boli ku každej pamiatke uverejnené príbehy spojené so silnými šľachtickými rodmi, vizionárskymi obchodníkmi, či tajomstvami cirkvi. „Aktuálny 15. ročník súťaže sa nesie v znamení viacerých rekordov a noviniek. Či už v súvislosti s rekordným počtom prihlásených národných kultúrnych pamiatok, ako aj z pohľadu výsledkov online hlasovania, do ktorého boli po prvýkrát zaradené všetky prihlásené projekty. Hlasujúci si mali z čoho vyberať a konkurenčný boj bol silný,“ potvrdila Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP.

Galavečer prinesie mená ďalších laureátov

Online hlasovaním sa však súťaž „Kultúrna pamiatka roka – Fénix“ ani zďaleka nekončí. Všetky prihlásené národné kultúrne pamiatky rovnako dôkladne posúdila aj odborná porota zložená zo špičkových odborníkov na architektúru, dejiny umenia, reštaurovanie, ale aj zástupcov Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Nadácie SPP. Počas slávnostného galavečera bude divákom RTVS predstavených 12 nominovaných pamiatok, z ktorých vzídu víťazi a držitelia troch cien Kultúrna pamiatka roka – Fénix. Tí si preberú osvedčenie o udelení ceny a zároveň získajú finančnú odmenu vo výške 10 000 eur od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP. Odborná porota zároveň udelí jedno čestné uznanie. Ministerstvo kultúry SR ako vyhlasovateľ súťaže, spoločne s partnermi súťaže a odbornou porotou, udelia tiež titul „Adept na kultúrnu pamiatku roka – Fénix“. „SPP prostredníctvom svojej nadácie prispieva k obnove pamiatok nielen reálne, ale aj duchovne, a to práve prostredníctvom ceny Fénix. Myslím si, že ide o prezentáciu pamiatok verejnosti tým najlepším možným spôsobom. Žijeme totiž uprostred sveta, ktorý ponúka toľko podnetov, že sa v nich nevieme vyznať. Pamiatky ale majú pamäť a ľudia aj vďaka nim vedia, že každý okamih nášho súčasného života sa môže stať pamätným okamihom pre budúce generácie. Predstavujú kontinuitu a dávajú nám radosť z toho, že sme tu, pred nami tu boli iní a to všetko, cez uchovávanie histórie pre ďalšie generácie dáva zmysel,“ uviedol Ladislav Snopko, člen odbornej poroty a zároveň člen správnej rady Nadácie SPP. Odovzdávanie ocenení sa 7. mája 2022 bude niesť pod moderátorskou taktovkou Michaela Szatmáryho, za účasti mnohých zaujímavých hostí, Jany Kirschner, Božidary Turzonovovej, či kniežaťa Karla Schwarzenberga. Hostiteľom galavečera bude jeden z víťazov uplynulého ročníka súťaže – Kubínyiovský kaštieľ vo Vyšnom Kubíne. Práve pobyt v tomto kaštieli je aj atraktívnou výhrou pre víťaza, vyžrebovaného spomedzi všetkých, ktorí sa zapojili do online hlasovania.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 832
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 237
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 554
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 122
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 008
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 850
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 360
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 273
SkryťVypnúť reklamu

Investovať všetky peniaze iba do jedného aktíva nie je ideálne.

INZERCIA 5 h

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili.

12 h

Už po jedenástykrát sa spoločnosť dm drogerie markt stala nositeľkou ocenenia Slovak Superbrands Award.

14 h
SkryťZatvoriť reklamu