Odborníci finalizujú zoznam laureátov cien Fénix

Súťaž „Kultúrna pamiatka roka – Fénix“ smeruje do finále. Slávnostný galavečer odvysiela RTVS už 7. mája o 21.30 h na Jednotke.

Verejnosť už pozná svojho víťaza

Známy je zatiaľ len jeden víťaz – držiteľ Ceny Nadácie SPP. Na základe hlasovania verejnosti na stránke www.kpr-fenix.sk sa najkrajšou obnovenou pamiatkou roka stal Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante s jeho obnovenou južnou vežou, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou erbu mesta Galanta. Rozhodlo o tom 28 047 hlasov z celkového počtu 78 560 hlasujúcich. Verejnosť si vyberala spomedzi 31 prihlásených historických skvostov, ktoré prešli obnovou v rokoch 2020 a 2021. Hlasovanie o najkrajšiu národnú kultúrnu pamiatku spustila Nadácia SPP ako generálny partner súťaže 14. marca 2022. Na stránke www.kpr-fenix.sk boli ku každej pamiatke uverejnené príbehy spojené so silnými šľachtickými rodmi, vizionárskymi obchodníkmi, či tajomstvami cirkvi. „Aktuálny 15. ročník súťaže sa nesie v znamení viacerých rekordov a noviniek. Či už v súvislosti s rekordným počtom prihlásených národných kultúrnych pamiatok, ako aj z pohľadu výsledkov online hlasovania, do ktorého boli po prvýkrát zaradené všetky prihlásené projekty. Hlasujúci si mali z čoho vyberať a konkurenčný boj bol silný,“ potvrdila Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP.

Galavečer prinesie mená ďalších laureátov

Online hlasovaním sa však súťaž „Kultúrna pamiatka roka – Fénix“ ani zďaleka nekončí. Všetky prihlásené národné kultúrne pamiatky rovnako dôkladne posúdila aj odborná porota zložená zo špičkových odborníkov na architektúru, dejiny umenia, reštaurovanie, ale aj zástupcov Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Nadácie SPP. Počas slávnostného galavečera bude divákom RTVS predstavených 12 nominovaných pamiatok, z ktorých vzídu víťazi a držitelia troch cien Kultúrna pamiatka roka – Fénix. Tí si preberú osvedčenie o udelení ceny a zároveň získajú finančnú odmenu vo výške 10 000 eur od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP. Odborná porota zároveň udelí jedno čestné uznanie. Ministerstvo kultúry SR ako vyhlasovateľ súťaže, spoločne s partnermi súťaže a odbornou porotou, udelia tiež titul „Adept na kultúrnu pamiatku roka – Fénix“. „SPP prostredníctvom svojej nadácie prispieva k obnove pamiatok nielen reálne, ale aj duchovne, a to práve prostredníctvom ceny Fénix. Myslím si, že ide o prezentáciu pamiatok verejnosti tým najlepším možným spôsobom. Žijeme totiž uprostred sveta, ktorý ponúka toľko podnetov, že sa v nich nevieme vyznať. Pamiatky ale majú pamäť a ľudia aj vďaka nim vedia, že každý okamih nášho súčasného života sa môže stať pamätným okamihom pre budúce generácie. Predstavujú kontinuitu a dávajú nám radosť z toho, že sme tu, pred nami tu boli iní a to všetko, cez uchovávanie histórie pre ďalšie generácie dáva zmysel,“ uviedol Ladislav Snopko, člen odbornej poroty a zároveň člen správnej rady Nadácie SPP. Odovzdávanie ocenení sa 7. mája 2022 bude niesť pod moderátorskou taktovkou Michaela Szatmáryho, za účasti mnohých zaujímavých hostí, Jany Kirschner, Božidary Turzonovovej, či kniežaťa Karla Schwarzenberga. Hostiteľom galavečera bude jeden z víťazov uplynulého ročníka súťaže – Kubínyiovský kaštieľ vo Vyšnom Kubíne. Práve pobyt v tomto kaštieli je aj atraktívnou výhrou pre víťaza, vyžrebovaného spomedzi všetkých, ktorí sa zapojili do online hlasovania.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 096
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 395
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 905
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 246
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 057
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 826
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 793
SkryťVypnúť reklamu

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.

INZERCIA 1 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.

INZERCIA 1 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 12 h
SkryťZatvoriť reklamu