Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie

Úbytok včiel a hmyzu pociťujú najmä naši poľnohospodári.

Vďaka biologickej rozmanitosti na Zemi máme čistý vzduch, pitnú vodu, kvalitnú pôdu a dostatok plodín, potrebných na výrobu veľkého množstva potravín. Vyhynutie ktoréhokoľvek rastlinného alebo živočíšneho druhu môže mať vážne dopady na potravinový reťazec, ktoré sa nedajú vopred odhadnúť.

Medzinárodný deň biodiverzity upozorňuje na fakt, že niektoré činnosti človeka, ako je znečisťovanie prírodných zdrojov, nadmerné odlesňovanie, nevyvážené poľnohospodárstvo či nekontrolovaný rybolov, negatívne ovplyvňujú životné prostredie.

Každý z nás však dokáže prispieť k ochrane prírodných zdrojov, a to napríklad svojím zodpovednejším konaním.

Miznutie hmyzu z miest nie je dobrým znamením

Kaufland ako jeden z najväčších predajcov potravín na Slovensku dlhodobo podporuje biologickú rozmanitosť rastlín a živočíchov . Na potrebu chrániť biodiverzitu poukazuje aj výstavbou špeciálnych hotelov pre drobný hmyz, ktoré okrem iného slúžia na edukáciu zákazníkov.

Tie sú potrebné najmä v mestách, kde sa divým včelám, lienkam, pestriciam či zlatoočkám príliš nedarí. V okolí predajní reťazca a na ďalších miestach po celom Slovensku ich dnes stojí už dvadsať, najnovšie hmyzie hotely pribudnú v zoologických záhradách v Bojniciach, Košiciach a v Spišskej Novej Vsi.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa biodiverzity ich ako výhru získa aj niekoľko základných škôl, ktoré sú zapojené do aktuálneho ročníka projektu Čerstvé hlavičky.

Vlastné požiadavky na používanie pesticídov

Kaufland sa na manažovaní pesticídov podieľa už od roku 2006. Dôsledne sa zasadzuje za to, aby ich dodávatelia používali iba vtedy, keď neexistuje žiadna iná alternatíva a jeho štandardy sú často prísnejšie než zákonné požiadavky.

„Ochrana biodiverzity a verejného zdravia je pre nás veľmi dôležitá. Aj preto sa zameriavame na vlastný projekt manažovania pesticídov, v ktorom dbáme na prísne pravidlá ich používania či pravidelné kontroly tovaru. V rámci podpory ekologického poľnohospodárstva a integrovanej produkcie sa zasadzujeme za ukončenie ich používania alebo aspoň ich obmedzenie u dodávateľov na absolútne minimum,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland Slovensko.

Zodpovednejšie nákupy v Kauflande

Odhaduje sa, že 75 % plodín a až 90 % kvitnúcich rastlín závisí od opeľovačov, vrátane divokých včiel. V súčasnosti ich vážne ohrozujú nielen zmeny klímy, ale aj ľudské činnosti, ku ktorým patrí pestovanie monokultúr a energetických plodín, ako je repka a kukurica, či už spomínané používanie pesticídov.

Aj preto si v Kauflande môžete zakúpiť levanduľu francúzsku a talianske bylinky (oregano, šalviu, tymian a rozmarín), ktoré sú k včelám priateľské, vďaka čomu aj vy podporíte ochranu biodiverzity na vašom balkóne či v záhrade. Okrem toho reťazec pracuje na zozname vylúčených látok, ktoré sú pre včely a hmyz toxické.

Spoločnosť neustále zvyšuje podiel bio ovocia a zeleniny vo svojom sortimente. Bio potraviny, vrátane privátnej značky K-Bio , pochádzajú od dodávateľov, ktorých produkty sú vyrábané podľa Bio smerníc, predpísaných EÚ.

Ochrana biodiverzity ako dlhodobý cieľ

Kaufland venuje osobitnú pozornosť medzinárodným certifikátom, ako je napríklad Fairtrade alebo Rainforest Alliance a od roku 2019 je členom organizácie GLOBALG.A.P., ktorej skratka v preklade znamená systém zabezpečenia kvality pre poľnohospodárstvo. Ten zahŕňa napríklad ochranu rastlín a zdravia pri práci, bezpečné a legálne používanie pesticídov, zodpovedné hospodárenie s vodou či energetickú efektívnosť.

„Naším cieľom je, aby všetci naši producenti splnili podmienky na spomínanú certifikáciu. O jej význame s pestovateľmi neustále diskutujeme, aby sme spoločne zabezpečili dodržanie našich záväzkov do konca roka 2022,“ potvrdzuje Ľuba Barošová, vedúca oddelenia nákupu Ovocia a zeleniny spoločnosti Kaufland Slovensko.

Viac informácií sa môžete dozvedieť zo Správy o transparentnosti pri ovocí a zelenine na www.kaufland.sk/csr-spravy.

Načítavam video...

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 181
  2. Každý piaty zomrie 9 068
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 778
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 6 860
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 808
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 754
SkryťVypnúť reklamu

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.

2 h

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 12 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 12 h
SkryťZatvoriť reklamu