Pozor na úrazy na trampolíne, najčastejšie sú poranenia končatín

Na záhradách a dvoroch rodinných domov čoraz častejšie pribúdajú trampolíny a spolu s nimi sa zvyšuje aj frekvencia úrazovosti.

Ako znížiť riziká počas detskej aktivity na trampolíne? Téme sa venuje traumatológ Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Jozef Kubašovský.

Z histórie vieme, že hra podobná skákaniu na trampolíne bola prvýkrát spomenutá u kmeňa kanadských Indiánov – Inuitov. Skákajúci, obvykle malé dievča, bol vyhodený do vzduchu dospelým a zachytávaný do rohože zo spracovanej mrožej kože. Traduje sa, že časom túto atrakciu rozvinul cirkusový artista menom Trampolin. V roku 1936 gymnasti George Nissen a Larry Griswold zostrojili modernú trampolínu a v 1942 roku založili spoločnosť vyrábajúcu komerčne trampolíny. Toto zariadenie bolo použité pri tréningu pilotov počas 2. svetovej vojny a umožňovalo tréning v orientácii vo vzduchu, čo nebolo predtým možné. Po 2. svetovej vojne, s rozvojom kozmického programu, bola trampolína použitá na tréning amerických a sovietskych astronautov. Tréning im umožňoval získanie skúsenosti s rôznou polohou tela počas letu. Neskôr, od roku 1950, získalo rekreačné použitie trampolíny obľubu v USA, Európe a Austrálii. „Výskyt poranení v USA, kde bol počet „domácich“ trampolín najrozšírenejší, viedol k pravidelnému sledovaniu, štatistickému vyhodnocovaniu týchto úrazov,“ uviedol MUDr. Jozef Kubašovský s tým, že frekvencia návštev na pohotovosti pre úraz na trampolíne bola v období od 2000 do 2005 roku 88 563, čo predstavuje nárast o 113 %, oproti obdobiu 1990 - 1995. Ďalšou zaujímavosťou je údaj z databázy trampolínových úrazov, ktorá od roku 2002 do roku 2011 uvádza spolu 1 002 735 úrazov spojených s aktivitou na trampolíne.

Zastúpenie chlapcov a dievčat je podľa lekára vo väčšine publikovaných štatistík 50 na 50. Lokalizácia úrazu býva jednoznačná - trampolíny na dvoroch a záhradách, pričom až ¾ úrazov sú spojené s prítomnosťou viacerých osôb na trampolíne. „Čo sa týka výskytu a lokalizácie jednotlivých úrazov, hovoríme o poraneniach končatín, ako napríklad poranenie skeletu v oblasti lakťa a predlaktia, zlomeniny ramennej kosti či úrazy v oblasti členka a kolena, zriedkavo má zastúpenie i zlomenina tela stehennej kosti alebo predná luxácia kolenného kĺbu spojená s trombózou popliteálnej artérie. Ďalej hovoríme o poraneniach hlavy a krku i tých špecifických (zlomenina holennej kosti, úrazy hrudnej kosti, poškodenie cievy na krku a chrbtice v oblasti krku).

Najzávažnejšie poranenia, okrem vyššie spomenutých, sú poranenia spojené s aktivitou na trampolíne a tragickým výsledkom, exitom, napríklad po páde na konštrukciu trampolíny, poranenia krčnej chrbtice, pád mimo trampolíny, lézie miechy v krčnej oblasti, úmrtie pre kardiálnu zástavu a podobne,“ priblížil MUDr. Kubašovský, ktorý v rámci prevencie neodporúča skákanie viac ako jednej osobe na trampolíne, poukazuje na potrebné dodržiavanie pokynov výrobcov, kontrolu a správne používanie ochranných opatrení, zákaz sált a iných rizikových aktivít s tým, že ani prítomnosť dospelých osôb neznižuje riziko možného úrazu.

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková

Hovorkyňa skupiny AGEL SK

martina.pavlikova@agel.sk

+421 911 169 377

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 099
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 463
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 595
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 777
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 082
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 5 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 5 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu