Nedeľa, 3. júl, 2022 | Meniny má Miloslav

Pozor na úrazy na trampolíne, najčastejšie sú poranenia končatín

Na záhradách a dvoroch rodinných domov čoraz častejšie pribúdajú trampolíny a spolu s nimi sa zvyšuje aj frekvencia úrazovosti.

Ako znížiť riziká počas detskej aktivity na trampolíne? Téme sa venuje traumatológ Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Jozef Kubašovský.

Z histórie vieme, že hra podobná skákaniu na trampolíne bola prvýkrát spomenutá u kmeňa kanadských Indiánov – Inuitov. Skákajúci, obvykle malé dievča, bol vyhodený do vzduchu dospelým a zachytávaný do rohože zo spracovanej mrožej kože. Traduje sa, že časom túto atrakciu rozvinul cirkusový artista menom Trampolin. V roku 1936 gymnasti George Nissen a Larry Griswold zostrojili modernú trampolínu a v 1942 roku založili spoločnosť vyrábajúcu komerčne trampolíny. Toto zariadenie bolo použité pri tréningu pilotov počas 2. svetovej vojny a umožňovalo tréning v orientácii vo vzduchu, čo nebolo predtým možné. Po 2. svetovej vojne, s rozvojom kozmického programu, bola trampolína použitá na tréning amerických a sovietskych astronautov. Tréning im umožňoval získanie skúsenosti s rôznou polohou tela počas letu. Neskôr, od roku 1950, získalo rekreačné použitie trampolíny obľubu v USA, Európe a Austrálii. „Výskyt poranení v USA, kde bol počet „domácich“ trampolín najrozšírenejší, viedol k pravidelnému sledovaniu, štatistickému vyhodnocovaniu týchto úrazov,“ uviedol MUDr. Jozef Kubašovský s tým, že frekvencia návštev na pohotovosti pre úraz na trampolíne bola v období od 2000 do 2005 roku 88 563, čo predstavuje nárast o 113 %, oproti obdobiu 1990 - 1995. Ďalšou zaujímavosťou je údaj z databázy trampolínových úrazov, ktorá od roku 2002 do roku 2011 uvádza spolu 1 002 735 úrazov spojených s aktivitou na trampolíne.

Zastúpenie chlapcov a dievčat je podľa lekára vo väčšine publikovaných štatistík 50 na 50. Lokalizácia úrazu býva jednoznačná - trampolíny na dvoroch a záhradách, pričom až ¾ úrazov sú spojené s prítomnosťou viacerých osôb na trampolíne. „Čo sa týka výskytu a lokalizácie jednotlivých úrazov, hovoríme o poraneniach končatín, ako napríklad poranenie skeletu v oblasti lakťa a predlaktia, zlomeniny ramennej kosti či úrazy v oblasti členka a kolena, zriedkavo má zastúpenie i zlomenina tela stehennej kosti alebo predná luxácia kolenného kĺbu spojená s trombózou popliteálnej artérie. Ďalej hovoríme o poraneniach hlavy a krku i tých špecifických (zlomenina holennej kosti, úrazy hrudnej kosti, poškodenie cievy na krku a chrbtice v oblasti krku).

Najzávažnejšie poranenia, okrem vyššie spomenutých, sú poranenia spojené s aktivitou na trampolíne a tragickým výsledkom, exitom, napríklad po páde na konštrukciu trampolíny, poranenia krčnej chrbtice, pád mimo trampolíny, lézie miechy v krčnej oblasti, úmrtie pre kardiálnu zástavu a podobne,“ priblížil MUDr. Kubašovský, ktorý v rámci prevencie neodporúča skákanie viac ako jednej osobe na trampolíne, poukazuje na potrebné dodržiavanie pokynov výrobcov, kontrolu a správne používanie ochranných opatrení, zákaz sált a iných rizikových aktivít s tým, že ani prítomnosť dospelých osôb neznižuje riziko možného úrazu.

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková

Hovorkyňa skupiny AGEL SK

martina.pavlikova@agel.sk

+421 911 169 377

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Platí, že čím väčšia je obrazovka, tým lepšie na ňu uvidíte. Praktickejší je aj pomer strán 16 : 9...

V dnešnom článku vám predstavíme niekoľko kamier a aké sú medzi nimi rozdiely. Akú „čiernu skrinku“ do auta by ste si mali vybrať?

1 h
Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov vďaka MIO problémom

Vodiči budú upozornení pred úsekom, počas a na to, koľko metrov a sekúnd im zostáva a či majú spomaliť alebo ísť rýchlejšie.

2. júl
MiVue 886 – vůbec první 4K UHD autokamera od Mio

Má tiež 1,7x väčší snímač a ULTRA nočné snímanie. Rýchlejší prenos záberov do telefónu zabezpečuje 5 GHz WiFi

1. júl