Slovenské značky chcú svetový Sound branding

Zvuk na mieru im pripravuje brandingová agentúra GALTON BRANDS.

Pri tvorbe identity značky je snahou každej firmy dosiahnuť jediné: obsadiť si miesto v mysli toho správneho publika. S cieľom vzbudiť lojalitu k značke firmy investujú a prekračujú svoje rozpočty. Dôležité je, aby si ich značku potencionálny zákazník ľahko zapamätal a rád a často sa k nej vracal.

Pri dosahovaní tohto cieľa sa organizácie často sústredia na oslovovanie jediného ľudského zmyslu - zraku. Ukazuje sa, že pútavé logo, trefný názov či vycibrený claim sú len časťou skladačky. Tej audiovizuálnej. Mnohé štúdie totiž dokazujú, že je to práve zvuk, ktorý sa rýchlejšie a ľahšie ako obraz dokáže vryť do pamäťových štruktúr mozgu. A preto sa niet čo čudovať, že pri dnešnom fertílnom technologickom podnebí je sound branding na vzostupe.

Čo je to teda sound branding?
Tiež známy pod slovnými spojeniami ako sonic či acoustic branding, ide o široký pojem zastrešujúci všetky procesy, ktoré značke dodávajú hlas. Spomínate si, napríklad, na ikonický rev leva oznamujúci začiatok filmu z produkcie Metro-Goldwyn-Mayer? To je sound branding. Šuštiaci zvuk pri úspešnom odoslaní e-mailu na Apple zariadení? Sound branding. Alexa? Sound branding. Siri? To tiež. Cvaknutie zámkov dverí auta na znak bezpečného uzamknutia? Áno, aj to je sound branding.

Jednoducho povedané, ide o vytvorenie jedinečnej znelky (či viacerých zvukov), ktoré budú vašu značku dlhodobo reprezentovať a spoľahlivo ju ukotvia v mysliach vášho publika.

Prečo je sound branding dôležitý?
Obohatením o zvukovú identitu sa osobnosť značky prirodzene prehlbuje. Stáva sa živšou a uveriteľnejšou. Jednou z najväčších predností zvuku je aj jeho ľahká zapamätateľnosť a zvýšená angažovanosť potenciálneho zákazníka:

Prípadová štúdia Ipsos z roku 2019 poukazuje na to, že zo všetkých brand assetov sú to práve zvukové komunikačné prvky, ktoré najefektívnejšie priťahujú pozornosť publika. A za chvíľku pozornosti sa v dnešnej informačne preťaženej dobe platí zlatom - keďže je to čím ďalej tým vzácnejší fenomén.

A prečo je zvuk tak dobre zapamätateľný? Je to aj vďaka emóciám. Na overenie tejto skutočnosti môžete vyskúšať jednoduchý experiment: pozrite si hororový film so stlmeným zvukom - a potom si ho prehrajte tak, aby ste zvuk počuli. Pokojne aj bez obrazu. A teraz otázka: Kedy ste sa sa báli viac?

Ako rozozvučiť svoju značku?
Témy týkajúce sa sound brandingu, ako napríklad optimalizácia vyhľadávačov pre hlasové podnety, sa stávajú čoraz naliehavejšími. V rečovom prejave totiž kladieme otázky inak, ako pri písanom. Technologickí giganti vrátane Google predpokladajú postupný nárast hlasového vyhľadávania na internete, pričom v súčasnosti dosahujeme hodnoty za hranicou 20%. Vyhľadávače už dnes favorizujú priekopníkov, ktorí si takto zabezpečujú lepšie miesto pod virtuálnym slnkom.

V budúcnosti budú rozdiely ešte výraznejšie. Značky bez optimalizácie hlasového vyhľadávania zmiznú z výsledkov alebo sa aspoň prepadnú na nižšie pozície. Do ktorej kategórie zapadne tá vaša?

Ďaleký západ?
Ale kdeže. Hlasový asistenti, sound logá a brandované znelky naberajú na obľúbenosti aj na Slovensku. Progresívne firmy ako Matador Group, Dognet či atraktívny projekt z dielne Národnej banky Slovenska - 5 peňazí intenzívne pracujú na tom, aby sa so svojim publikom spojili na viacerých úrovniach. Za tvorbou ich zvukových identít stojí brandingová agentúra GALTON Brands, ktorá sa téme intenzívne venuje a aktuálne pracuje aj na audio projektoch pre ďalšie dobre známe slovenské značky.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 711
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 280
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 542
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 877
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 201
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 027
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 790
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 861
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 9 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 22 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

27. mar
SkryťZatvoriť reklamu