V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur

Ako funguje zateplenie v lete?

(Zdroj: Jarosław Kwoczała, Unsplash)

Priemerné teploty stúpajú a na ďalšie desiatky rokov to na ochladenie nevyzerá. Výnimkou nie je ani Slovensko, globálne otepľovanie sa týka celej Zeme.

„Na Slovensku sledujeme za ostatných 50 rokov významné klimatické posuny. V niektorých oblastiach v priemere až o dva stupne Celzia. Výrazne narastajú aj obdobia sucha a horúčav. Nový režim klímy a počasia si preto vyžaduje aj zmeny v oblasti stavebných materiálov a stavieb domov,“ hovorí meteorológ a klimatológ Jozef Pecho.

Zďaleka to však nie je koniec, klíma sa bude otepľovať aj naďalej.

„Nárast o dva stupne sa odhaduje aj na minimálne ďalších 50 rokov, navyše do konca storočia to bude o ďalšie dva stupne. Stále hovoríme o ročnom priemere, takže sa treba pripraviť na to, že teplejšie obdobia budú pre budovy klimaticky stále náročnejšie,“ pokračuje Pecho.

Premenlivosti počasia a vyšším a dlhšie trvajúcim teplotám v letnom období by sme mali prispôsobiť aj svoje bývanie.

Význam zateplenia bude rásť

So zvyšujúcou sa teplotou v letnom období je dôležité venovať ochrane budovy väčšiu pozornosť ako v minulosti. Význam kvalitného zateplenia bude aj vzhľadom na budúce klimatické zmeny už len narastať.

Chladenie interiéru klimatizačnými jednotkami síce môže byť riešenie, no treba myslieť aj na jeho negatívny rozmer. Podobne ako vykurovanie, spôsobuje ďalšie emisie oxidu uhličitého a bývanie predražuje.

„Kvalitné a vhodne zvolené zateplenie je permanentná úspora energie. V lete chráni pred teplom, vďaka čomu sú menšie náklady na chladenie a v zime zas na kúrení. Aj z pohľadu realizácie je zateplenie lacnejšie a rýchlejšie ako komplikovaný omietkový systém,“ hovorí technický poradca spoločnosti Baumit Miroslav Stano.

Ďalšou pasívnou ochranou pred teplom je biela alebo veľmi bledá fasáda.

„Pri tmavej fasáde sa omietka prehrieva a teplo sa za niekoľko hodín dostane do interiéru. Biela a svetlá farba je v rámci ochrany pred teplom rozhodne funkčnejšia,“ vysvetľuje Stano.

Kolísanie teploty na vnútornom povrchu vonkajších stien v letnom období:

Zmeny klímy si vyžiadajú aj zmeny stavieb

Pri jestvujúcich budovách je dôležité, aby bola správne navrhnutá ich obnova, podľa možnosti s dostatočnou hrúbkou izolantu. Pred teplom a teplotnými výkyvmi nás však neochráni len izolácia stavby, rozhoduje aj hrúbka steny v kombinácii s hrúbkou zateplenia. A tú môžeme pri novostavbách ovplyvniť.

„Pri tehlách a pórobetóne je ideálne staviť na 30-centimetrové steny a 20-centimetrové izolácie. Pri takejto kombinácii sa netreba báť ani kondenzovania vlhkosti pod polystyrénom. Ak ideme do vápenno-pieskových tehál, stačia aj menšie hrúbky, napríklad 17,5-centimetrové, keďže sú trikrát hutnejšie ako pórobetón,“ vysvetľuje architekt František Lehocký.

Vhodnú kombináciu muriva a hrúbky zateplenia si môžete vypočítať aj prostredníctvom internetovej kalkulačky, alebo si nechať vypracovať tepelnotechnický výpočet presne na mieru vášho domu.

Zaujímavé výsledky priniesla séria meraní výskumného parku Viva v Rakúsku. Počas extrémne vysokých vonkajších teplôt do 36 stupňov Celzia dosahovali teploty v interiéri v nezateplenom dome z 25-centimetrových tehál viac ako 30 stupňov. Zateplené domy z tehál alebo betónu vykazovali priemerné vnútorné teploty len 25 stupňov.

Pri vonkajšej teplote 36 stupňov Celzia sa vnútorná teplota vzduchu v domoch z tehly a betónu so zateplením pohybovala od 24 do 27 stupňov. V nezateplenom dome vystúpila až na 30 stupňov.

Dôležité sú aj masívne steny, pretože v kombinácii s dostatočným zateplením prispievajú v lete k chladnejšiemu a príjemnejšiemu prostrediu.

Na druhej strane, čím je konštrukcia stien „ľahšia“, tým je teplota v interiéri počas horúcich letných dní vyššia. Všetky tieto aspekty treba zohľadniť, ak si chcete aj pri globálnom otepľovaní zachovať príjemný životný štandard.

Ochrana pred teplom môže prísť aj zo strechy

Aj na Slovensku platí európska legislatíva, podľa ktorej sa od roku 2020 odporúča stavať všetky nové budovy v pasívnom štandarde, čo znamená s nízkou spotrebou energie.

Pasívne domy sú dnes z hľadiska produkcie emisií aj spotreby energie ideálne. Majú totiž množstvo prvkov, ktoré pomáhajú lepšie hospodáriť s prebytkom tepla.

Pri ochrane pred teplom je výhodné staviť na systémy rekuperácie. Vetracie jednotky sa starajú o stály prísun čerstvého vzduchu do miestnosti, vďaka čomu nemusíte otvárať okná za nepriaznivého počasia ani pri horúčavách a mrazoch.

„Prínosné sú aj vegetačné strechy či fasády porastené zeleňou. Zadržiavajú vlahu a znižujú prehrievanie, zároveň z ovzdušia absorbujú oxid uhličitý,“ prezrádza Jozef Pecho.

Vytvárate tým nielen príjemnú klímu, ale aj bojujete proti globálnemu otepľovaniu.

„Takéto stavby využívajú zväčša obnoviteľné zdroje energie. Produkujú významne nižšie množstvo emisií oxidu uhličitého spoluzodpovedného za zmenu klímy. Preto je dôležité stavať podľa nových požiadaviek platných už aj u nás,“ dodáva.

Kľúčom k dobrému bývaniu, ktoré bude pripravené znášať aj dopady zmeny klímy, je kvalitný projekt a zhotovenie stavby. Okrem osvety a vzdelávania je dôležitý aj angažovaný stavebník, ktorému nie je ľahostajné životné prostredie ani naša budúcnosť.

Nové trendy v stavebníctve reagujú na otepľovanie

Na Slovensku je mnoho firiem či dodávateľov produktov a materiálov, ktorí sledujú globálne trendy a prispôsobujú tomu aj ponuku.

Ochranu pred horúčavami je pri stavbách možné dosiahnuť viacerými konštrukčnými prvkami. Napríklad presahom strechy, žalúziami, roletami či markízami. Druhým aspektom je zateplenie budovy.

Z nezateplených a nedostatočne zateplených budov cez fasádu a strechu uniká v zime drahá vykurovacia energia a v lete presakuje horúčava, ktorú za drahé peniaze chladíme klimatizáciou. Dostatočné zateplenie teda znamená kvalitnejšie vnútorné prostredie aj lepšie zdravie rodinného rozpočtu. Avšak len zateplenie fasády nestačí. Dostatočne zatepliť by ste mali aj strechu a základy domu.

Pokiaľ pri ľahkých montovaných stavbách je lepšie si vybrať tepelnú izoláciu s vysokou akumulačnou schopnosťou, ako napríklad drevovláknité izolácie, pri výbere zateplenia masívnych stien máte oveľa voľnejšiu ruku.

Súvisiaci článokNa horúčavy myslite už pri stavbe domu Čítajte

„Ideálom je polystyrén. Je veľmi ľahký, dostupný a dlhodobo používaný bez vážnejších problémov,“ hovorí Miroslav Stano.

„Perforovaný polystyrén open má vlastnosti niekde medzi klasickým polystyrénom a minerálnou vlnou,“ dodáva.

Hodí sa hlavne tam, kde je v dome vysoká vlhkosť alebo neboli dostatočne vysušené murivá. Na dvojročný alebo starší dom môžete dať podľa Miroslava Stana aj plný polystyrén, no pri novom dome z pórobetónu by volil skôr perforovaný, ktorý stenu odvetráva.

Tieto zásady sa oplatí dodržiavať každému staviteľovi domu. Zmena klímy bude závisieť od množstva rozhodnutí, no najbližšie desaťročia sa neochladí, ani keby sme sa okamžite začali správať zodpovedne.

„V atmosfére je dnes dostatok uhlíka, čo znamená, že aj keby sme odstavili tvorbu emisií hneď teraz, otepľovať sa bude najbližších 30 až 50 rokov. Čím skôr so znižovaním tvorby emisií začneme, tým menšie dôsledky budú a tým skôr môžeme tento proces zvrátiť,“ uzatvára Pecho.

Tento článok vám prináša Baumit.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.

Autor: Marek Mittaš pre Baumit

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
          3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
          4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
          5. Priesady ako zo škatuľky
          6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
          7. Každý piaty zomrie
          8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
          1. Na zdraví záleží
          2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
          3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
          4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
          5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
          6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
          7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
          8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
          1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 096
          2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 704
          3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
          4. Každý piaty zomrie 8 560
          5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
          6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
          7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
          8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 097

Nezľakli sa výzvy a prelomili doterajší rekord.

Riešenie je len jedno.

SME Creative

O efektívnosti zateplenia môže rozhodnúť pár centimetrov.

SME Creative
          Európania strávia až 90 percent svojho života v interiéroch.

Vzduch ovplyvňuje to, ako sa cítime.