Kam na samozbery

Vyšlo júlové DOMA V ZÁHRADE s extra prílohou Letná kuchyňa.

V rozšírenom júlovom vydaní magazínu Doma v záhrade nájdete prehľad samozberov a 12-stranovú prílohu Letná kuchyňa. Okrem klasických receptov na zaváraniny, džemy a kompóty tu objavíte aj inšpirácie na apetizéry a bruschety, grilovanie, ako aj chutné orientálne jedlá, svieže dezerty, letné nápoje a sirupy.

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Poďte s nami na samozbery

Samozbery sa tešia čoraz väčšej obľube. Je to skvelý model predaja čerstvého ovocia a zeleniny z fariem a polí, či doslova zo stromov a z hriadok priamo zákazníkom. Prezradíme vám, kde vo svojom okolí si môžete sami naoberať čerstvé marhule a kam na samozbery levandule. Aká je tohoročná úroda? Kam všade na Slovensku sa v nasledujúcich dňoch, týždňoch a mesiacoch môžete vybrať na samozbery broskýň, višní, malín alebo sliviek?

Bylinné tinktúry a oleje

Lúky a lesy sú v tomto čase plné liečivých bylín. Kvitne ľubovník, repík, rebríček, kostihoj a ďalšie bylinky. V záhradách zbierame nechtík, mätu, levanduľu. Môžeme si ich nasušiť na čaje, avšak nie všetky liečivé látky sú rozpustné vo vode. Mnohé sú rozpustné len v alkohole alebo v oleji, takisto sa niektoré liečivé látky sušením strácajú. Preto je lepšie časť bylín macerovať.

Macerácia v alkohole, ktorou si pripravujeme tinktúry, je pomerne jednoduchá. Aký alkohol je na prípravu tinktúr sa nám osvedčil najlepšie? A ako postupovať pri trochu zložitejšej príprave bylinkových olejových macerátov? Skúšali ste už pripraviť si podomácky bylinkové vína či octy?

Leto láka do krajiny

Letné mesiace ponúkajú veľa príležitostí na spoznávanie okolitej krajiny. Tentoraz vám ponúkame tip na cyklovýlet po oboch brehoch rieky Moravy. Chvíľu po slovenskej strane, chvíľu územím Rakúska. Pre rodiny s deťmi bude akiste zážitkom návšteva zámku Schloss Hof. Za okázalými barokovými priestranstvami objavíte udržiavaný statok, ukážkové úžitkové záhrady a zvernicu.

Tour de farms

Bratislavské regionálne ochranárske združenie v rámci svojich rozmanitých aktivít venuje osobitnú pozornosť obnove tradičných spôsobov hospodárenia. BROZ tentoraz prichádza s programom Krajina živá, ktorého cieľom je zviditeľniť najpozoruhodnejšie farmy Slovenska. Sú to prevažne menšie, často rodinné farmy, kde popri opomínaných tradičných spôsoboch hospodárenia dostávajú k slovu aj neošúchané permakultúrne riešenia.
Postupne si jednotlivé farmy, ktoré sú zapojené do projektu Krajina živá, predstavíme aj na stránkach Doma v záhrade.
Začíname na Vegget microfarm v bratislavskej mestskej časti Vajnory. Na prenajatej ploche s výmerou 1,3 hektára tu Lucia a Filip produkujú čerstvú zeleninu pre pravidelných sezónnych odberateľov.

Ďalej navštívime:
° Rodinnú EkoFarmu No. 5 v Galante. Bezmála na štvorhektárovej ploche niekdajšieho zaniknutého vinohradu hospodári Jozef Vince s manželkou na princípoch agrolesníctva s využitím postupov juhoamerickej školy organického poľnohospodárstva.
° Statok Dubina Dolné Zelenice. Na ôsmich hektároch farmár Stanislav Števo vysadil okrasné i ovocné dreviny a zvyšnú plochu cyklicky premieňa na pasienky, ktoré revitalizuje pomocou stáda koní.
° Biofarmu Dubový háj v Hrušove. Pozemky, donedávna obhospodarované pestovaním obilnín a lucerny, premenil farmár Ľuboš Molitoris so ženou na ovocný sad s vodozádržnými prvkami a produktívne malé políčka, kde hospodária bezorebným spôsobom. Popritom chovajú králiky, ovce a kozy.
° Ovocnú a okrasnú škôlka Biele Karpaty Moravské Lieskové. Ľudo Vašš a Ján Veselý s priateľmi a rodinami tu pestujú dlhoveké ovocné stromčeky. S osobitným zreteľom dbajú na záchranu unikátnych odrôd, regeneratívne obhospodarovanie pôdy, podporu biodiverzity a rozvoj okolitej krajiny.
° Abeland v Lozorne. Súčasťou farmy je dedinka remesiel a umenia. Slúži verejnosti na rôzne podujatia ako stredoveké dni alebo kurzy košikárstva či hrnčiarstva. Chovajú tu viacero druhov zvierat ako kone, kravy, kozy, ovce, prasatá, sliepky či husi. Zeleninu pestujú na princípoch permakultúry.

Rozšírené júlové

Doma v záhrade s 12-stranovou prílohou Letná kuchyňa

kúpite v stánku len za 1,20 eura.

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek