SME

Kam na samozbery

Vyšlo júlové DOMA V ZÁHRADE s extra prílohou Letná kuchyňa.

V rozšírenom júlovom vydaní magazínu Doma v záhrade nájdete prehľad samozberov a 12-stranovú prílohu Letná kuchyňa. Okrem klasických receptov na zaváraniny, džemy a kompóty tu objavíte aj inšpirácie na apetizéry a bruschety, grilovanie, ako aj chutné orientálne jedlá, svieže dezerty, letné nápoje a sirupy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poďte s nami na samozbery

Samozbery sa tešia čoraz väčšej obľube. Je to skvelý model predaja čerstvého ovocia a zeleniny z fariem a polí, či doslova zo stromov a z hriadok priamo zákazníkom. Prezradíme vám, kde vo svojom okolí si môžete sami naoberať čerstvé marhule a kam na samozbery levandule. Aká je tohoročná úroda? Kam všade na Slovensku sa v nasledujúcich dňoch, týždňoch a mesiacoch môžete vybrať na samozbery broskýň, višní, malín alebo sliviek?

SkryťVypnúť reklamu

Bylinné tinktúry a oleje

Lúky a lesy sú v tomto čase plné liečivých bylín. Kvitne ľubovník, repík, rebríček, kostihoj a ďalšie bylinky. V záhradách zbierame nechtík, mätu, levanduľu. Môžeme si ich nasušiť na čaje, avšak nie všetky liečivé látky sú rozpustné vo vode. Mnohé sú rozpustné len v alkohole alebo v oleji, takisto sa niektoré liečivé látky sušením strácajú. Preto je lepšie časť bylín macerovať.

Macerácia v alkohole, ktorou si pripravujeme tinktúry, je pomerne jednoduchá. Aký alkohol je na prípravu tinktúr sa nám osvedčil najlepšie? A ako postupovať pri trochu zložitejšej príprave bylinkových olejových macerátov? Skúšali ste už pripraviť si podomácky bylinkové vína či octy?

Leto láka do krajiny

Letné mesiace ponúkajú veľa príležitostí na spoznávanie okolitej krajiny. Tentoraz vám ponúkame tip na cyklovýlet po oboch brehoch rieky Moravy. Chvíľu po slovenskej strane, chvíľu územím Rakúska. Pre rodiny s deťmi bude akiste zážitkom návšteva zámku Schloss Hof. Za okázalými barokovými priestranstvami objavíte udržiavaný statok, ukážkové úžitkové záhrady a zvernicu.

SkryťVypnúť reklamu

Tour de farms

Bratislavské regionálne ochranárske združenie v rámci svojich rozmanitých aktivít venuje osobitnú pozornosť obnove tradičných spôsobov hospodárenia. BROZ tentoraz prichádza s programom Krajina živá, ktorého cieľom je zviditeľniť najpozoruhodnejšie farmy Slovenska. Sú to prevažne menšie, často rodinné farmy, kde popri opomínaných tradičných spôsoboch hospodárenia dostávajú k slovu aj neošúchané permakultúrne riešenia.
Postupne si jednotlivé farmy, ktoré sú zapojené do projektu Krajina živá, predstavíme aj na stránkach Doma v záhrade.
Začíname na Vegget microfarm v bratislavskej mestskej časti Vajnory. Na prenajatej ploche s výmerou 1,3 hektára tu Lucia a Filip produkujú čerstvú zeleninu pre pravidelných sezónnych odberateľov.


Ďalej navštívime:
° Rodinnú EkoFarmu No. 5 v Galante. Bezmála na štvorhektárovej ploche niekdajšieho zaniknutého vinohradu hospodári Jozef Vince s manželkou na princípoch agrolesníctva s využitím postupov juhoamerickej školy organického poľnohospodárstva.
° Statok Dubina Dolné Zelenice. Na ôsmich hektároch farmár Stanislav Števo vysadil okrasné i ovocné dreviny a zvyšnú plochu cyklicky premieňa na pasienky, ktoré revitalizuje pomocou stáda koní.
° Biofarmu Dubový háj v Hrušove. Pozemky, donedávna obhospodarované pestovaním obilnín a lucerny, premenil farmár Ľuboš Molitoris so ženou na ovocný sad s vodozádržnými prvkami a produktívne malé políčka, kde hospodária bezorebným spôsobom. Popritom chovajú králiky, ovce a kozy.
° Ovocnú a okrasnú škôlka Biele Karpaty Moravské Lieskové. Ľudo Vašš a Ján Veselý s priateľmi a rodinami tu pestujú dlhoveké ovocné stromčeky. S osobitným zreteľom dbajú na záchranu unikátnych odrôd, regeneratívne obhospodarovanie pôdy, podporu biodiverzity a rozvoj okolitej krajiny.
° Abeland v Lozorne. Súčasťou farmy je dedinka remesiel a umenia. Slúži verejnosti na rôzne podujatia ako stredoveké dni alebo kurzy košikárstva či hrnčiarstva. Chovajú tu viacero druhov zvierat ako kone, kravy, kozy, ovce, prasatá, sliepky či husi. Zeleninu pestujú na princípoch permakultúry.

SkryťVypnúť reklamu

Rozšírené júlové

Doma v záhrade s 12-stranovou prílohou Letná kuchyňa

kúpite v stánku len za 1,20 eura.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 245
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 756
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 864
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 636
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 567
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Domestikovali ich obyvatelia dnešného Peru približne pred 5000 rokmi.


a 1 ďalší

Obľubujú teplejšie polohy Slovenska.


a 1 ďalší

Čím žije slovenská permakultúra dnes?


a 1 ďalší

Sadzačka musí vyčnievať nad povrch


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu