Na Slovensku je až 40 % domov bez adekvátneho poistenia

Po nešťastných minuloročných udalostiach na Morave stúpol záujem adekvátne chrániť svoj domov aj na Slovensku.

Poistite si dom.Poistite si dom. (Zdroj: TASR)

Tornádo na južnej Morave zvýšilo záujem o poistenie nehnuteľnosti aj na Slovensku. Medziročne počet nových poistení nehnuteľností stúpol o takmer desať percent. O necelých dvadsať percent vzrástol objem poistného. Napriek tomu odborníci odhadujú, že na Slovensku minimálne 40 percent domov či bytov nie je poistených.

V šiestich mesiacoch po udalostiach na Hodonínsku a Břeclavsku na Slovensku rástol záujem o poistenie nehnuteľnosti a zároveň stúpala aj suma, na ktorú klienti chceli mať svoj domov poistený. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Wüstenrot, ktorá porovnávala obdobie od 1. júna do 31. decembra 2020 s rovnakým obdobím v roku 2021.

„Nárast poistných súm naznačuje, že klienti prehodnocovali svoje existujúce zmluvy a zvyšovali sumu, ktorú by v prípade škody od poisťovne získali,“ hovorí Slavomír Kurjan, riaditeľ Úseku podpory odbytu skupiny Wüstenrot.

Pričom podľa Kurjana, okrem nešťastných udalostí na Morave, za rastom môže byť aj vývoj cien na stavebnom trhu. Pri rodinných domoch totiž dobre nastavená poistná suma dokáže nahradiť náklady na výstavbu nového v rovnakej kvalite.

„Ak stavebné materiály a práce stúpnu, mnohí klienti dorovnajú tieto náklady vo svojej zmluve. V prípade, že majú nehnuteľnosť poistenú na 100 tisíc eur a dnes by porovnateľnú nehnuteľnosť postavili za 200 tisíc eur, aktualizácia poistenia je skutočne potrebná,“ pokračuje Slavomír Kurjan.

Za problém však považuje, že na Slovensku je podľa odhadov stále obrovská skupina nepoistených nehnuteľností. Ide najmä o staršie rodinné domy, ktoré neboli kúpené prostredníctvom hypotéky. Pri čerpaní úveru na bývanie býva práve uzatvorené poistenie podmienkou, ktorú si banka kladie.

„Pričom práve domy či byty nadobudnuté po roku 1989 často poistenie nemajú. Alebo majú poistku starú 30 rokov, ktorá nereflektuje súčasnú situáciu na trhu s nehnuteľnosťami,“ dodáva Slavomír Kurjan.

Problémom sa tak môže stať najmä vyčíňanie živlov v rozsahu na južnej Morave, kedy bolo poškodené hneď väčšie množstvo nehnuteľností. Vlastníci nepoistených domov a bytov tak nemusia disponovať dostatočnými vlastnými zdrojmi, aby svoju nehnuteľnosť adekvátne obnovili.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 107
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 123
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 640
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 780
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 722
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 056
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 6 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 6 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu