Štvrtok, 1. december, 2022 | Meniny má Edmund

Topoľčany zvíťazili - dostanú ovocný sad so vzácnymi odrodami

Až 64 miest a obcí zabojovalo o šancu získať sad so vzácnymi odrodami stromov.

Obyvatelia Topoľčian sa môžu tešiť, že im v susedstve pribudnú dlhoveké a odolné stromy odrôd, ktoré boli známe už našim prastarým rodičom.Obyvatelia Topoľčian sa môžu tešiť, že im v susedstve pribudnú dlhoveké a odolné stromy odrôd, ktoré boli známe už našim prastarým rodičom. (Zdroj: projekt SadOVO, CEEV Živica)

Víťazom projektu Zelený sad, za ktorým stojí OZ Živica a poisťovňa Kooperativa, sa stalo mesto Topoľčany. Jeho obyvatelia sa môžu tešiť, že im v susedstve pribudnú dlhoveké a odolné stromy starých odrôd známe už našim prastarým rodičom.

Skrášlenie verejného priestoru aj posilnenie voči klimatickým zmenám

Výzva, ktorá prebiehala v máji a júni, oslovila najviac mestá a obce z Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. To, čo uchádzačom ponúkla, je nielen možnosť skrášliť a zvýšiť úžitkovú hodnotu verejného priestoru, ale tiež vrátiť miznúce tradičné odrody – najmä jablone a hrušky – v podobe sadu s prvkami permakultúrneho dizajnu, čo podporí aj ochranu biodiverzity v regióne. Staré odrody a ich veľká pestrosť znamenajú, že odrody majú rôzne kvality a ich stromy sú prispôsobené aj rôznym typom prostredia a klímy. To môže byť výhodou pri jej postupujúcich zmenách.

Organizátori projektu dostali od miest, mestských častí a obcí spolu 64 vypracovaných návrhov na výsadbu sadu. „Chuť ozeleniť okolie a poukázať na význam ovocinárstva a lokálneho klimatického účinku zelene prejavilo okrem vedenia obcí i viacero občianskych združení, univerzít, farností, ale aj súkromných osôb ochotných poskytnúť vlastný pozemok pre verejný úžitok,“ hodnotí projektový manažér Živice František Cimerman.

Ten tiež dodáva, že zmyslom projektu je nielen vybudovať jeden konkrétny sad, ale tiež inšpirovať k pestovaniu týchto tradičných odrôd aj ďalších po celom Slovensku. „Ak hovoríme o zazelenaní verejného priestoru ovocnými drevinami, je obzvlášť dôležité, aby sa v ňom sadili dlhoveké stromy. Ak sa o ne budeme my, naši potomkovia a ich potomkovia starať, môžu prežiť aj viac ako 100 rokov,“ vysvetľuje odborník na ovocinárstvo zo Živice.

Skúmali dostupnosť aj potenciál pre školy

Tím organizácie CEEV Živica hodnotil prihlášky z hľadiska viacerých kritérií. V prvom kole išlo najmä o motiváciu, ktorú mestá a obce pre výsadbu ovocného sadu prezentovali. „Sledovali sme konkrétnu predstavu, ako bude sad využívaný a akým spôsobom oň bude zabezpečená starostlivosť. Rozhodujúcim faktorom v tejto fáze bolo aj posúdenie kvality a parametrov ponúkaných pozemkov a ich dostupnosti pre verejnosť. Zaujímal nás aj zámer na realizáciu edukačnej činnosti pre školy a organizácie v danom regióne,“ vysvetľuje František Cimerman a dopĺňa, že spomedzi všetkých záujemcov o sad vybrali na základe spomínaných parametrov tri lokality, kde prebehla aj terénna obhliadka.

Víťazom spomedzi všetkých zástupcov samospráv sa stalo mesto Topoľčany, ktoré sa zapojilo ponukou až dvoch veľkých sídliskových pozemkov v blízkosti centra, základných škôl, obchodných centier a celkovo s dobrou dostupnosťou pre verejnosť. „Zároveň nás pozitívne oslovila motivácia vedenia so snahou napojiť projekt Zelený sad na líniu ďalších ekoprojektov miestnej komunity,“ hovorí zástupca OZ Živica.

Topoľčany sa dočkajú sadu v novembri

V nasledujúcich týždňoch vytvoria zástupcovia Živice a mesta Topoľčany konkrétny plán a dizajn ovocného sadu v jednej z navrhovaných lokalít, ktorý bude pozostávať z minimálne 15 vzrastlých stromov z ovocinárskej škôlky starých a krajových odrôd, ako aj ďalších jedlých kríkov a trvaliek. Samotná výsadba pod odborným vedením a s kompletným servisom OZ Živica prebehne v novembri. K vysadenej zeleni pribudnú aj náučné tabule a označenia drevín s popisom.

Celý projekt vznikol vďaka ekologicky zmýšľajúcej poisťovni a jej klientom

Na začiatku projektu Zelený sad stála myšlienka poisťovne Kooperativa, ktorá sa rozhodla zafinancovať kompletnú realizáciu výsadby. Finančnú podporu pre partnerskú organizáciu Živica vo výške 6 000 eur poskytla poisťovňa na základe realizovanej kampane s cieľom motivovať klientov k využívaniu bezpapierovej komunikácie.

„Tradícia ovocinárstva je dôležitou súčasťou kultúrno-prírodného dedičstva na Slovensku. Sme radi, že môžeme prispieť k jej postupnému oživovaniu. Túto tému sme sa rozhodli prepojiť s osvetovou kampaňou, zameranou na využívanie digitálnych služieb našej poisťovne, ktoré sú pre klientov nielen praktickejšie, ale aj priateľskejšie voči životnému prostrediu,“ uvádza Silvia Nosková Illášová, hovorkyňa poisťovne Kooperativa. Poskytnuté financie v plnej miere pokryjú nákup stromov, počiatočnú starostlivosť o ne a celkovú réžiu zo strany OZ Živica, spojenú s výzvou a výsadbou. Zamestnanci poisťovne pomôžu aj priamo v Topoľčanoch, kde sa zapoja do výsadby v rámci každoročnej iniciatívy Social Active Day – Deň dobrovoľníctva.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Celkovo, vo všetkých 11 zúčastnených dm krajinách, sa podarilo vyzbierať sumu 551 254 eur.

7 h

Maďarsko a jeho hlavné mesto sú živé a krásne po celý rok. Jedinečné čaro však má rozhodne v zime, najmä v období sviatkov.

INZERCIA 11 h

Na systémové zmeny potrebuje občianske združenie Návrat dobrého partnera.

INZERCIA 20 h
SkryťZatvoriť reklamu