SME
Pondelok, 3. október, 2022 | Meniny má Stela

Excelentná novinka v Tescu

Kvalitné divinové mäso zo slovenských lesov.

Mnohí ľudia obľubujú jedlá z diviny, no nie každý má možnosť ísť na poľovačku alebo si len tak na počkanie kúpiť divinu v obchode. Odteraz sa to mení.

Obchodný reťazec Tesco práve spustil unikátnu a jedinečnú spoluprácu, ktorá navyše obohatí slovenskú ekonomiku. Od dnešného dňa si totiž môže ktokoľvek kúpiť hlboko mrazené diviačie mäso z voľne žijúcej zveri zo slovenských lesov. Ide o mäso z jeleňa, diviaka či daniela. Praví gurmáni takúto možnosť iste ocenia.

Slovenský unikát

Tesco je aktuálne prvý reťazec na Slovensku, ktorý spustil spoluprácu s Lesmi Slovenskej republiky. Správu dnes verejnosti ozrejmil sám minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan na tlačovej konferencii. Vysvetlil, že štátne lesy prešli minulý rok organizačnou zmenou a reformou obchodnej politiky, vďaka ktorej môžu stabilne a celoročne dodávať divinové mäso na pulty obchodov. „Verím, že si postupom času budú môcť zákazníci kúpiť kvalitné slovenské mäso aj v iných reťazcoch, keďže ide o nutričné hodnotné mäso, ktoré spĺňa všetky kritéria kvality," dodal Vlčan.

Zdravý životný štýl

Punc kvality tejto obchodnej novinke dodáva fakt, že štátny podnik Lesy SR, ktorý je dodávateľom diviny do obchodného reťazca, spracováva mäso pod veterinárnym dohľadom. Nič nie je zanedbané ani na samom počiatku, teda už pri love zveri, ktorý prebieha v súlade so zákonom o poľovníctve pri dodržaní poľovníckej etikety a kultúry.

Divina má svoje zaslúžené miesto v potravinovej pyramíde. Navyše, dá sa nazvať úplným bio produktom. Mäso zo zveri žijúcej vo voľnej prírode sa vyznačuje nízkym obsahom tukov a atraktívnou chuťou. Taktiež je bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Charakterizuje ju tmavšia farba a ľahká stráviteľnosť, ak máte radi napríklad divinový guláš, s týmto slovenským variantom si ho môžete vychutnať bez výčitiek.

Špecifickú chuť divine dodávajú aj enzýmy a je naozaj vítaným doplnkom jedálneho lístka. Je ekologickou potravinou najvyššej kvality. Typický je pre ňu vysoký obsah nenasýtených omega-3 mastných kyselín a minerálnych látok. Má nízky obsah tuku a cholesterolu, pretože voľne žijúca zver má dostatok pohybu a potravy v čistom prírodnom prostredí.

Priemerná spotreba mäsa na jedného Slováka je 70 kilogramov ročne. Jeho spotreba vzrástla za posledných päť rokov o takmer 37 percent. Divina prekvapivo tvorí iba jeden kilogram z tejto ročnej spotreby. Je na čase to zmeniť, nabáda nás k tomu i fakt, že zdravie by malo byť prvoradé.

Zákazník je v tomto prípade naozaj pán

Z tohto projektu sa teší i generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Ján Marhefka. „Som veľmi rád, že práve v nadchádzajúcom období môžeme na trh uviesť divinové mäso z produkcie štátneho podniku. Ide o kvalitné bio mäso, ktoré je nositeľom Značky kvality 2. stupňa. Certifikát udeľuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

V zariadení na spracovanie diviny v Topoľčiankach sa spracováva najmä mäso z raticovej zveri – jelenej, danielej, srnčej, muflónej a diviačej,“ vysvetlil. Dodal, že toto mäso sa vyznačuje nielen dobrými chuťovými vlastnosťami, ale i požiadavkám zdravej výživy.

Obrovské nadšenie prejavil i Martin Kuruc, riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku.„Teší nás, že sa nám podarilo nadviazať exkluzívnu spoluprácu s Lesmi SR a môžeme zákazníkom predstaviť novinku v ponuke – slovenskú divinu priamo z lesov,“ povedal Kuruc.

Rozhodli sa vyjsť v ústrety požiadavkám zákazníkov, ktorí si môžu už od piateho septembra vybrať zatiaľ z ôsmich mrazených produktov najvyššej kvality. Ponuku slovenskej diviny plánujú podľa jeho slov v budúcnosti rozšíriť aj podľa záujmu zákazníkov.

Patria sem tri diviačie mäsá – guľáš, stehno bez kosti, chrbát bez kosti, štyri jelenie mäsá – guľáš, stehno bez kosti, chrbát bez kosti, plece bez kosti a danielie mäso na guľáš. Exkluzívna ponuka slovenskej diviny je zatiaľ dostupná v hypermarketoch Tesco Bratislava-Lamač, Zlaté piesky a Petržalka.

Pár tipov na spracovanie diviny

Skúsenosti kuchárov nasvedčujú tomu, že divinu treba nechať oddýchnuť. Nespracováva sa teda hneď, musí sa nechať odležať v chlade niekoľko dní. Aj preto je mrazená forma predaja výhodná, mäso tak máte správne odležané a pripravené na varenie. Divina by sa mala pripavovať krátko, dlhým varením sa totiž mäso vysušuje a zostalo by príliš tuhé, bez šťavy. No platí však jedno pravidlo, sto ľudí, sto chutí. Na domácu prípravu je najvhodnejšie dusenie alebo pečenie v celku. Ostatné časti, napríklad chrbát, možno použiť pri minútkach ako sú steaky či medailónky. Na pečenie v celku je najvhodnejšia vrchná časť stehna. V tomto prípade by sa mäso malo pripravovať naopak veľmi pomaly.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špeciálne vydanie denníka SME epickým komiksom si môžete kúpiť už zajtra.


INZERCIA 1 h

Jablká patria medzi naše najvzácnejšie poklady. Ako často ich máte na tanieri?


INZERCIA 1 h

Vzhľadom na charakter poskytovaných služieb úspešní uchádzači získajú stabilnú prácu a pravidelný príjem aj v čase krízy


30. sep
SkryťZatvoriť reklamu