Sobota, 26. november, 2022 | Meniny má Kornel

Spolu tvoríme inkluzívne susedstvá

Projekt DOM.ov s partnermi Cesta von a Spojená škola Alejová Košice budujú nové, inkluzívne susedstvá v 5 obciach Košického kraja.

Nezisková organizácia Projekt DOM.ov sa od svojho vzniku v r. 2016 venuje téme zlepšovania kvality bývania ľudí žijúcich v marginalizovaných rómskych komunitách. Rozvíja program sociálneho bývania, ktorého cieľom je podpora svojpomocnej výstavby rodinných domov do osobného vlastníctva. Ide tak o alternatívu k programu nízko štandardných nájomných bytov. Organizácia pôsobí v troch samosprávnych krajoch - Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom, v obciach s výrazným zastúpením rómskej komunity.

Projekt DOM.ov v roku 2021 vstúpil do partnerstva s neziskovou organizáciou OZ Cesta von, ktorá sa venuje téme ranej starostlivosti. Spoločne realizujú projekt v piatich obciach Košického kraja, ktorého zmyslom je tvorba nových, funkčných a svojpomocných susedstiev. V obciach Kecerovce, Vtáčkovce, Bačkov, Bôrka a Veľká Ida vznikajú nové obytné štvrte s individuálnou bytovou výstavbou. Zároveň sú obyvatelia týchto obcí vzdelávaní v oblasti finančnej gramotnosti, starostlivosti o deti a je im poskytované pracovné poradenstvo. Dôležitými partnermi projektu sú obce - samosprávy, ich úlohou je pripraviť stavebné pozemky a potrebnú technickú infraštruktúru. Pri samotnej výstavbe rodinných domov asistujú aj študenti odboru murár z Odborného učilišťa v Košiciach. Významným partnerom Projektu DOM.ov je Slovenská sporiteľňa, poskytujúca klientom programu úvery na bývanie.

Projekt vychádza z metódy v sociálnej práci nazývanej „housing ready“, čo znamená, že rodiny sú najprv pripravované na nové bývanie a až po splnení daných kritérií programu získavajú možnosť čerpania úveru na bývanie.

Projekt Inkluzívne susedstvá získal grant z Nórska v sume 776 200,00 €. Projekt bol spolufinancovaný v sume 116 430,00 € zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Nórskych grantov na Slovensku, navštívte stránku www.norwaygrants.sk

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Tesco pred Vianocami rozširuje počet svojich predajní.

25. nov
FoodCycler zmení podstatnú časť kuchynského odpadu na hŕstku sterilného substrátu.

So zvyškami kuchynského odpadu sú problémy v domácnostiach, aj na úrovni samospráv. Riešením je domáci kompostér FoodCycler.

25. nov

Tesco pred Vianocami rozširuje počet svojich predajní.

INZERCIA 25. nov
SkryťZatvoriť reklamu