Štvrtok, 8. december, 2022 | Meniny má Marína

Spolu tvoríme inkluzívne susedstvá

Projekt DOM.ov s partnermi Cesta von a Spojená škola Alejová Košice budujú nové, inkluzívne susedstvá v 5 obciach Košického kraja.

Nezisková organizácia Projekt DOM.ov sa od svojho vzniku v r. 2016 venuje téme zlepšovania kvality bývania ľudí žijúcich v marginalizovaných rómskych komunitách. Rozvíja program sociálneho bývania, ktorého cieľom je podpora svojpomocnej výstavby rodinných domov do osobného vlastníctva. Ide tak o alternatívu k programu nízko štandardných nájomných bytov. Organizácia pôsobí v troch samosprávnych krajoch - Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom, v obciach s výrazným zastúpením rómskej komunity.

Projekt DOM.ov v roku 2021 vstúpil do partnerstva s neziskovou organizáciou OZ Cesta von, ktorá sa venuje téme ranej starostlivosti. Spoločne realizujú projekt v piatich obciach Košického kraja, ktorého zmyslom je tvorba nových, funkčných a svojpomocných susedstiev. V obciach Kecerovce, Vtáčkovce, Bačkov, Bôrka a Veľká Ida vznikajú nové obytné štvrte s individuálnou bytovou výstavbou. Zároveň sú obyvatelia týchto obcí vzdelávaní v oblasti finančnej gramotnosti, starostlivosti o deti a je im poskytované pracovné poradenstvo. Dôležitými partnermi projektu sú obce - samosprávy, ich úlohou je pripraviť stavebné pozemky a potrebnú technickú infraštruktúru. Pri samotnej výstavbe rodinných domov asistujú aj študenti odboru murár z Odborného učilišťa v Košiciach. Významným partnerom Projektu DOM.ov je Slovenská sporiteľňa, poskytujúca klientom programu úvery na bývanie.

Projekt vychádza z metódy v sociálnej práci nazývanej „housing ready“, čo znamená, že rodiny sú najprv pripravované na nové bývanie a až po splnení daných kritérií programu získavajú možnosť čerpania úveru na bývanie.

Projekt Inkluzívne susedstvá získal grant z Nórska v sume 776 200,00 €. Projekt bol spolufinancovaný v sume 116 430,00 € zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Nórskych grantov na Slovensku, navštívte stránku www.norwaygrants.sk

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Toto nie je obyčajný diár. Vychádza Step by Step 2023.

INZERCIA 8 h

Vianoce Slováci spájajú s rodinnými stretnutiami, tradíciami a dobrým jedlom.

INZERCIA 8 h

Ako si cez sviatky dopriať všetko, na čo máte chuť, a zmestiť sa do rozpočtu?

SkryťZatvoriť reklamu