4-dňový pracovný režim spoločnosti NN Slovensko získal ocenenie

Súťaž organizovalo už tretíkrát za sebou profesijné záujmové združenie HRcomm.

Miroslava Jandorfová, riaditeľka ľudských zdrojov v NN Slovensko.Miroslava Jandorfová, riaditeľka ľudských zdrojov v NN Slovensko. (Zdroj: NN Slovensko)

Hlavným cieľom ocenenia HR inšpirácia je vyzdvihnúť výnimočné projekty inovatívneho riešenia v oblasti riadenia ľudských zdrojov. Súťaž organizovalo už tretíkrát za sebou profesijné záujmové združenie HRcomm, ktoré má viac ako 140 členov a ktorého kľúčovou úlohou je inšpirovať, zdieľať, podporovať a prinášať HR inovácie do biznis sveta a spoločnosti. NN Slovensko sa prihlásilo do súťaže prvý raz, a to s inovatívnym projektom 4-dňového pracovného týždňa. Projekt vyhral Cenu HR verejnosti.

Do 3. ročníka ocenenia HR inšpirácia sa kvalifikovalo až 22 prihlásených projektov z rôznych segmentov. Nechýbali zástupcovia z výrobných sektorov, finančných služieb, energetiky, FMCG, IT alebo Telco odvetvia. Spoločným menovateľom všetkých prihlásených bol inovatívny prístup k riešeniu problému či prípadnej zmene vo firemnej kultúre a riadení ľudských zdrojov.

"Ocenenie HR inšpirácia má slúžiť ako motivácia pre zamestnancov HR oddelení nebáť sa prísť s novými myšlienkami aj napriek skutočnosti, že úspešnosť prijatia inovácie v organizácii nie vždy závisí od jej kvality, prepracovania či prínosu pre organizáciu, ale častokrát je závislá od postoja členov organizácie k samotnému inovačnému riešeniu, teda k zmene," vysvetľuje Ľudmila Guerin, prezidentka HRcomm.

Každý rok sa oceňuje v dvoch súťažných kategóriách. Prvou je Cena CEO, o ktorej rozhoduje odborná porota zložená z lídrov slovenského biznisu. Druhou súťažnou kategóriou je Cena HR verejnosti, ktorá sa udeľuje na základe hlasovanie širokej HR verejnosti. V 3. ročníku súťaže bola táto cena udelená práve spoločnosti NN Slovensko a jej projektu "NNáš nový štýl práce". V NN si totiž môžete vybrať, či budete pracovať 4 alebo 5 dní v týždni.

Štvordňový pracovný týždeň realitou už aj na Slovensku

"Myšlienku 4-dňového pracovného týždňa sme mali rozpracovanú už od roku 2020. V úvode prešla rôznymi testovacími fázami a procesom schvaľovania, kým sme 4-dňový týždeň zaviedli natrvalo ako jeden z režimov práce. Naším hlavným cieľom bolo ponúknuť NN zamestnancom vyššiu mieru pracovnej flexibility. Kolegom sme chceli aktívne prispieť k zlepšeniu rovnováhy medzi súkromným a pracovným životom. Verili sme, že takýto inovatívny prístup prinesie aj vyššiu angažovanosť zamestnancov či konkurenčnú výhodu na trhu práce. Dnes sa úprimne teším, že náš nápad a snahu oceňujú nielen samotní zamestnanci, ale aj odborná verejnosť," hovorí Miroslava Jandorfová, riaditeľka ľudských zdrojov v NN Slovensko.

V NN Slovensko si každý zamestnanec môže sám vybrať, či bude pracovať v 4-dňovom alebo štandardnom 5-dňovom režime. Na výber je práca od pondelka do štvrtka alebo od utorka do piatka. Takto získa zamestnanec spolu s víkendom tri po sebe idúce dni na oddych a regeneráciu. Možnosť pracovať v 4-dňovom pracovnom režime spoločnosť podmieňuje dodržaním vysokej kvality servisu pre klientov a obchodných partnerov, ako i splnením obchodných cieľov. Zavedeniu 4-dňového pracovného týždňa predchádzalo zníženie týždenného pracovného fondu na 38,75 hodín. Pracovný fond je následne prerátaný medzi 4 alebo 5 pracovných dní so zachovaním mzdy bez jej krátenia.

Nový pracovný režim oceňujú predovšetkým samotní zamestnanci NN Slovensko. V internom prieskume potvrdilo až 83 % respondentov(zapojilo sa 220 ľudí), že sa zlepšila ich rovnováha medzi pracovným a súkromným životom. 70 % opýtaných považuje zavedenie nového pracovného režimu za pozitívny krok.

Výsledky ročného testovania takisto ukázali, že v spoločnosti NN SR došlo k zvýšeniu miery angažovanosti zamestnancov a celkovému zlepšeniu v oblasti leadershipu kvôli potrebe zladiť rôzne režimy práce a vzájomnú zastupiteľnosť na jednotlivých oddeleniach.

Aktuálne trendy v oblasti HR

Skrátený pracovný týždeň nie je jedinou inováciou, s ktorou NN Slovensko vstupuje na trh práce: "V našej firme nám veľmi záleží na osobnom rozvoji kolegov. Intenzívne investujeme do rozvoja kľúčových zručností v oblasti dát, technológií, digitalizácie a orientácie na zákazníka. Tento rok sme ďalej predstavili unikátny TaleNNt program s finančnou podporou na individuálny rast kolegov, ktorí preukázali chuť a ambíciu pracovať na svojom osobnom rozvoji. Takisto sa výrazne venujeme téme, ktorá hýbe celou Európou - oblasti rozmanitosti a začlenenia všetkých kolegov a na Slovensku sme Ambasádori Charty diverzity Slovensko. Presadzujeme absolútnu rovnosť pracovných príležitostí pre všetkých ľudí. Aktívne podporujeme myšlienky rodovej rovnosti, založili sme WomeNN Club, integrujeme hendikepovaných, odídencov z Ukrajiny a v neposlednom rade organizujeme tematické workshopy na odbúranie predsudkov. V apríli tohto roku sme spustili Grantový program pre zamestnancov na podporu lokálnych komunít, občianskych združení či jednotlivcov. Pomáhame ľuďom starať sa o to, na čom im najviac záleží v ich vlastných životoch," dodáva M. Jandorfová.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 710
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 180
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 541
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 862
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 154
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 024
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 756
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 951
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 8 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 22 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

27. mar
SkryťZatvoriť reklamu