Sobota, 26. november, 2022 | Meniny má Kornel

Školy môžu získať podporu pre zelené projekty

Vlani sa podarilo žiakom vyzbierať viac ako 26-tisíc starých mobilov.

Dvanásty ročník projektu Recyklohry je späť a partnerom je opätovne Orange. Za vyzbierané staré mobily môžu školy získať financie na zelené projekty.

Úspešný a zmysluplný. Taký je program Recyklohry spoločnosti ASEKOL SK, ktorý si dal za cieľ systematicky zapájať témy správneho nakladania s odpadmi, triedenia a recyklácie elektroodpadu do školskej výučby. Vlani sa doň zapojilo viac ako 258 slovenských škôl. Dlhodobým podporovateľom vzdelávania v oblasti zodpovednej recyklácie na Slovensku je spoločnosť Orange. Najaktívnejším školám poskytne aj tento rok ako partner programu Recyklohry finančné granty na realizáciu ich zelených projektov. „Vieme, že k zodpovednosti k životnému prostrediu treba viesť od detstva. Deti môžu ovplyvniť svoje najbližšie okolie k pozitívnej zmene. Preto sme radi, že môžeme v spolupráci s ASEKOL SK pokračovať aj tento školský rok v projekte Recyklohry.

Naposledy sa nám podarilo vďaka Recyklohrám vyzbierať na školách viac ako 26-tisíc mobilných zariadení a veríme, že sa podobný výsledok zopakuje aj tento rok,“ povedala Andrea Ungvölgyi, manažérka pre spoločenskú zodpovednosť a sponsoring v spoločnosti Orange Slovensko. Školy, ktoré sa do programu zapoja pomôžu nielen ochrane životného prostredia, tie najaktívnejšie navyše môžu získať finančný dar v hodnote 1000 € na ďalšie zelené projekty ochrany, alebo obnovy životného prostredia vo svojom okolí alebo na zveľadenie verejných priestorov v škole, meste alebo obci, 50 tabletov a tiež odmeny pre usilovných učiteľov. Súťaž trvá od 6. septembra do 2. novembra 2022 a podmienky, ako sa do nej zapojiť, nájdu školy na webe programu Recyklohry.

Za staré mobily nová outdoorová učebňa

Špeciálnej základnej škole v Krupine sa v Recyklohrách 2020 podarilo vyzbierať viac ako tisíc starých mobilov, v minulom roku 622. Zabezpečili si tak víťazstvo v súťaži a možnosť realizovať špeciálny projekt na školskom dvore. Cieľom bolo vybudovať outdoorovú učebňu, ktorú by bolo možné využiť vo všetkých vyučovacích predmetoch na učenie sa vonku. „V našej škole sú deti, ktoré sa pre svoje pohybové obmedzenia veľmi málo dostanú do prírody, preto bolo našim snom, aby sme im tú prírodu priblížili v našej záhrade,“ povedala riaditeľka školy, Mgr. Andrea Kristeľová. Vďaka Recyklohrám sa škole podarilo vytvoriť rehabilitačný chodník, skákaciu zónu, záhradné pódium aj drevenú knižnicu. Vznikla nová lavička pod orechom, pribudli jahody vo vyvýšenom záhone, vtáčie búdky, hmyzí hotel a tiež záhradné jazierko s fontánou a vodnými rastlinami.

Načítavam video...

Advertisement

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Tesco pred Vianocami rozširuje počet svojich predajní.

25. nov
FoodCycler zmení podstatnú časť kuchynského odpadu na hŕstku sterilného substrátu.

So zvyškami kuchynského odpadu sú problémy v domácnostiach, aj na úrovni samospráv. Riešením je domáci kompostér FoodCycler.

25. nov

Tesco pred Vianocami rozširuje počet svojich predajní.

INZERCIA 25. nov
SkryťZatvoriť reklamu