Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané

Čím sú jeho knedle iné?

(Zdroj: Tomáš Halász, SME Creative)

Kúpil lodný kontajner a začal v ňom variť knedle. Dnes má s nimi tržby cez 300-tisíc eur ročne a poznajú ho na celom Považí.

Príbeh Miloša Adamičku sa však vymyká bežnej predstave o podnikateľovi. Nikdy ním nechcel byť. Chcel zachraňovať ľudské životy a hasiť problémy. Doslova.

Po dokončení vysokej školy začal v Trenčíne pracovať ako hasič a každý deň tam polhodinu dochádzal z Beluše. Po šiestich rokoch sa však rozhodol skončiť. Svoje miesto zrazu videl na čele firmy, s ktorou sa pokúsil urobiť tradičný produkt v tej najlepšej možnej kvalite. Podarilo sa.

Domáce varené knedle, ručne robené, zo slovenských surovín, bez konzervantov a dochucovadiel.

Ťažké začiatky

Na konci Beluše smerom na Mojtín je len jeden veľký dom a zarastená chata Požiarnik. V chate sa toho veľa nedeje, zato z domu denne vychádzajú dodávky naplnené knedľami na smer Žilina, Trenčín a Púchov. Sedem dní v týždni, voľno majú jedine pred sviatkami.

„Knedle vyrábame a rozvážame každý deň, pretože nepoužívame konzervanty a chceme, aby ich ľudia mali čerstvé. Výnimkou sú len dni pred sviatkami, pretože vtedy by si ich nebolo kde kúpiť,“ približuje Miloš Adamička, zakladateľ Jedlých knedlí.

S knedľami začal podnikať v roku 2016, keď postavil novú výrobu a prevzal štafetu po svojom otcovi. Ten mal podnikateľského ducha dávno pred ním, pretože už počas práce policajta sníval o tom, ako si raz otvorí svoju reštauráciu. Vtedy ešte netušil, že gastro má v zime slabšie obdobie.

„Otec si po odchode do výslužby otvoril reštauráciu. Po pár rokoch mu napadlo, že tam bude počas slabšieho zimného obdobia variť knedle a bude ich predávať aj domácnostiam. Začal s tým v roku 2000 a tradícia trvá dodnes,“ opisuje Adamička.

Bývalý hasič teda nezačínal na zelenej lúke, ale prevzal otcov rozbehnutý projekt. Napriek tomu ho viacero vecí zaskočilo.

Kvôli výraznému navýšeniu produkcie musel vyladiť procesy a musel hľadať aj nových odberateľov. Kým jeho otec robil denne okolo 160 knedlí, syn láme tisícovú hranicu. Týždenne na ne spotrebuje dve tony múky. Musel sa naučiť, ako robiť veľké množstvá knedlí tak, aby každá chutila rovnako. Výrazne mu s tým pomáha otcova sestra, ktorá pracuje ako vedúca zmeny.

Súvisiaci článokViete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? Čítajte 

„Na začiatku bolo veľa nepodarkov, kým sme prišli na to, ako to robiť vo veľkom. Napríklad v lete počas vysokých teplôt musíme zarábať menšie dávky cesta, pretože by sme nestihli spracovať všetky knedle a posledné by prekysli,“ hovorí Adamička.

Nádoba na varenie má obmedzenú kapacitu a knedle sú v nej 16 minút. Preto keď sa prvé už varia, zvyšné musia ešte počkať na poličkách. A viete, ako to je. Kto čaká, ten kysne. V rôznych častiach roka rôzne dlho.

Rozdiel medzi varenou a parenou knedľou

Belušská tradícia varených knedlí trvá viac ako 20 rokov a celková produkcia sa dá počítať na milióny. Napriek tomu nemajú Jedlé knedle nastavený minimálny odber a sú schopné priviezť aj jeden kus.

„Radšej predávame menšie množstvá a vozíme každý deň, aby bolo všetko čerstvé. Pri ideálnom uskladnení vydržia naše produkty päť dní,“ prezrádza Adamička.

Súvisiaci článokVlašský šalát dnes chutí inak ako kedysi. Čím to je? Čítajte 

Trvanlivosť predlžuje aj fakt, že knedle sú varené vo vode. Takto pripravované cesto dokáže mať na seba naviazané molekuly vody, ktoré sa v ňom udržia výrazne dlhšie. Ani po piatich dňoch nie sú suché a nedrobia sa. Navyše, potierajú ich olejom, vďaka čomu na povrchu nezoschnú a nepopraskajú. Tento proces je síce zdĺhavejší, pretože varenie trvá dlhšie ako parenie, ale výsledok je neporovnateľný.

Parené knedle sa zvyknú už na druhý deň drobiť a sú výrazne suchšie. Belušské obsahujú na rozdiel od množstva iných aj mlieko, ktoré robí cesto vláčnejším.

„Používame mlieko z miestnej farmy v Beluši. Múku berieme z okolitých mlynov Trenčan a Ruskov a vajcia z farmy Janek z Púchova,“ vymenúva bývalý hasič lokálny rozmer jeho podnikania. Okrem uvedených surovín je súčasťou receptúry už len droždie, soľ, cukor a voda. Nič navyše.

Podobne lokálne vyzerajú aj predajné miesta. Najbližšie je priamo v Beluši v otcovej reštaurácii bistro Beluša, najvzdialenejšie necelých 60 kilometrov v Kysuckom Lieskovci.

Na Jedlé knedle môžete naraziť v reštauráciách aj potravinách a dajú sa kúpiť aj v Kauflandoch v Dubnici nad Váhom a v Považskej Bystrici. Ak tam budete, hoďte si do košíka aj varené buchty. Miloš Adamička ich vyrába so šiestimi druhmi náplní - so slivkami, čučoriedkami, jahodami, višňami, marhuľami a čokoládou. V jednom balení ich je šesť, dokopy majú pol kila a denne vyrobia okolo 500 balení. Práca hasiča to síce nie je, ale radosť robí ľuďom podobnú.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.

Neprehliadnite tiež

Éčka u nich nemajú miesto.


SME Creative

Mliečne baktérie sú najdôležitejší spolupracovníci.


SME Creative

Záujem o ne je po celý rok.


SME Creative a 1 ďalší

Ničenie vitamínov mrazom je mýtus.


SME Creative a 1 ďalší