Riešenie Atosu zachraňuje životy

Nový palubný systém prináša efektívnejšie ošetrenie pacientov prevážaných na pohotovosť

Prevoz pacienta sanitkou do nemocnice predstavuje v mnohých prípadoch najkritickejší moment pri záchrane života. Spoločnosť Atos vyvinula riešenie, ktoré ho zefektívňuje a urýchľuje príjem pacienta.

Pri záchrane ľudských životov ide o sekundy. Prvoradá je efektivita. V kritických chvíľach nie čas na zbytočnosti, dôležitá je rýchla, presná a jednoznačná komunikácia. Práve to bolo hlavným cieľom aplikácie, ktorá ponúkne túto možnosť priamo posádke sanitky,“ vysvetľuje Peter Balco, odborník na riešenia pre zdravotníctvo v spoločnosti Atos IT Solutions and Services.

Riešenie Atosu už využívajú záchranári v regióne španielskeho hlavného mesta. Záchranná zdravotná služba SAMUR ho v Madride nasadila do všetkých sanitiek s lekárom, v ktorých vykonávajú rozšírenú kardiopulmonárnu resuscitáciu (ALS).

Dôležité informácie ihneď

Projekt rieši najmä potrebu presných a rýchlych informácií o pacientoch, prevážaných na urgentný príjem do nemocníc a ich efektívnejší manažment. Riešenie pozostáva z tabletu a aplikácie. Hneď ako posádka zdravotnej služby pacienta naloží, záchranári jednoducho zadávajú všetky informácie o vyšetrení, anamnéze a vykonaných úkonoch cez dotykový tablet priamo do palubného systému.

Údaje sú tak okamžite k dispozícii personálu na príjme v nemocnici, ktorý sa môže na ošetrenie pacienta vopred pripraviť. Vopred ich možno pre lekárov aj vytlačiť a záznam poskytnúť pacientovi.

Až doteraz museli posádky sanitiek SAMUR vypĺňať papierovú správu, ktorá sa následne skenovala a dopĺňala o údaje zo zásahu.

Aplikácia ponúka viaceré funkcie:

• Reporting a klasifikácia dát. Lekársky tím vloží všetky údaje o poskytnutej starostlivosti, od vstupného vyšetrenia (všeobecného, analytického, respiračného a kardiovaskulárneho) cez použité techniky (zavedenie endotracheálnej kanyly, použitie dýchacieho prístroja...) a nasadenú liečbu až po lekárske a sesterské záznamy, spolu so správou o prevoze do nemocnice či prepustení.
  • Možnosť jednoduchej tlače a prepájania dát. Vďaka prenosnej tlačiarni možno správu vytlačiť priamo na mieste zásahu. Tablet navyše možno integrovať s niektorými zariadeniami v sanitke – napríklad s prístrojom na analýzu krvi, defibrilátorom či inými monitorovacími zariadeniami. Všetky analytické dáta, údaje o srdcovej činnosti a podobné dáta tak možno nahrávať priamo do databázy. Integrácia je otázkou niekoľkých jednoduchých krokov.

Aplikáciu vyvinuli odborníci spoločnosti Atos v spolupráci s odborom madridskej radnice pre záchranné zložky a multidisciplinárnym tímom záchranného systému SAMUR P.C.

Nový systém bude s prispôsobenými funkciami v dohľadnej dobe dostupný aj pre sanitky bez lekára, ktorých posádky vykonávajú len základnú resuscitáciu.

Atos získal poverenie na vývoj aplikácie od Generálneho riaditeľstva madridskej mestskej rady pre mimoriadne situácie vo verejnom tendri. Zavážili aj bohaté skúsenosti a odborné znalosti technických tímov Atosu z iných projektov, týkajúcich sa záchranných zložiek v Španielsku – napríklad 112 Centro de Emergencias de Extremadura a Centro de Emergencias Samur-Civil.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 626
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 587
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 776
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 091
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 4 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 4 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu