Nedeľa, 5. február, 2023 | Meniny má Agáta

Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva

16. ročník prestížnej súťaže tradične ocení inšpiratívnu prácu majiteľov národných kultúrnych pamiatok pri ich obnove či záchrane.

Habánsky (vodný) mlyn v SobotištiHabánsky (vodný) mlyn v Sobotišti (Zdroj: Obec Sobotište)

Slovensko je plné dych berúcich stavieb, ktoré sa nepoddali času, no potrebujú menšiu či väčšiu pomoc k tomu, aby mohli očarúvať aj ďalšie generácie. Úsilie a odhodlanie dobrovoľníkov, majiteľov či predstaviteľov samospráv o zachovanie kultúrneho dedičstva zanietene podporuje súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka, ktorú vyhlasuje Ministerstvo kultúry SR v spolupráci s Nadáciou SPP, SPP a mediálnym partnerom RTVS.

O toto výnimočné ocenenie sa môžu uchádzať vlastníci národných kultúrnych pamiatok, obnovených v rokoch 2021 a 2022. Podmienkou prihlásenia sa do súťaže je ukončenie procesu obnovy.

Z prihlásených uchádzačov odborná porota vyberie troch víťazov, ktorí získajú ocenenie za komplexnú alebo čiastočnú obnovu národnej kultúrnej pamiatky, respektíve za výnimočný počin záchrany pamiatky. Ministerka kultúry SR ich počas slávnostného gala večera, ktorý odvysiela televízia RTVS odmení soškou bájneho vtáka Fénixa, tvoriaceho paralelu k oceneným stavbám, ktoré symbolicky tiež vstali z popola a odmenou 10 000 € od generálneho partnera súťaže, Nadácie SPP. Nadácia SPP zároveň na základe výsledkov hlasovania verejnosti o najkrajšej obnovenej pamiatke odovzdá špeciálnu cenu „Fénix – Cena Nadácie SPP“.

„Minulý rok nás príjemne prekvapili dve veci – rekordný počet prihlásených pamiatok a tiež veľký záujem ľudí, ktorí sa zapojili do hlasovania. To dokazuje skutočný záujem Slovákov o zachovanie kultúrneho dedičstva našej krajiny pre ďalšie generácie. Veríme, že v aktuálnom ročníku to nebude inak,“ hovorí správkyňa Nadácie SPP Eva Guliková.

Prihlášku do súťaže, spolu s kompletnou dokumentáciou, môžete v tomto ročníku podať výhradne elektronicky, a to prostredníctvom systému e-grant na stránke https://nadaciaspp.egrant.sk/. Uzatvorenie prihlasovania je 31. januára 2023.

Viac informácií o aktuálnom ročníku súťaže Fénix-Kultúrna pamiatka roka nájdete na web stránke: www.kpr-fenix.sk .

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Čítanie o priesadách, triezvom včelárení, medovine a tajomnej mandragore.

INZERCIA 3. feb

Chcete si zasúťažiť, zabaviť sa a vyhrať tisícky eur na základe vašich vedomostí? Príďte na kasting do Košíc v sobotu 4. februára!

3. feb

Finančná skupina PARTNERS sa stala Najzamestnávateľom roka 2022 v kategórii Bankovníctvo, poisťovníctvo a audítorstvo.

3. feb
SkryťZatvoriť reklamu