Šariš ľuďom pomáha regiónu už takmer 20 rokov

Pivovar podporil v grantovom programe 6 projektov sumou 16-tisíc eur.

(Zdroj: Pivovar Šariš)

Kvalita a pivný zážitok nie sú to jediné, čo Pivovar Šariš dlhodobo ponúka. Pivovarníci vedia, že najväčšie bohatstvo je v ľuďoch, preto už takmer 20 rokov podporujú región, v ktorom sú doma. Aj v tomto roku prostredníctvom grantového Programu Šariš ľuďom prerozdelili čiastku vo výške 16-tisíc eur šiestim projektom, ktoré prispejú k tvorbe, obnove alebo oživeniu ekologicky hodnotných lokalít a trás v regióne.

Pivovar Šariš spolu s Komunitnou nadáciou Veľký Šariš spustili tento rok už po 19. raz grantový program Šariš ľuďom, zameraný na podporu verejnoprospešných projektov z Prešovského kraja. Grant v celkovej výške 16-tisíc eur prerozdelili šiestim občianskym združeniam. Do grantového programu sa prihlásili najmä projekty, ktoré kladú dôraz na udržateľnosť, rešpektujú prírodu a rozvíjajú kultúrne dedičstvo.

"Podpora rozvoja nášho kraja je jednou z kľúčových aktivít Pivovaru Šariš. Záleží nám na pozitívnych zmenách v našom okolí, ktoré prispievajú nielen k skvalitneniu života ľudí v regióne, ale zároveň chránia prírodné bohatstvo, ktoré musíme zachovať pre ďalšie generácie," hovorí Grzegorz Komora, manažér závodu Pivovar Šariš.

Osvedčené spolupráce

Pivovar Šariš podporuje región dlhodobo a systematicky. Viacerým organizáciám, ktoré získali grant tento rok, sa pritom podarilo uspieť už v minulosti. "Uvedomujeme si, že kontinuálna snaha o podporu miestnych komunít vedie k skutočnému rozvoju a prosperite v regióne," vysvetľuje Grzegorz Komora.

Jedným z príkladov viacnásobne získanej odpory je OZ Šenviz, ktoré v minulosti s podporou grantu vytvorilo základ pre levočsko-čergovskú magistrálu nielen na pešiu turistiku, ale aj na zimné bežkovanie. Sprístupnila sa tak Severovýchodná časť Levočských vrchov, ktorá bola dovtedy neprístupná. Tento rok bola z grantového programu Šariš ľuďom čiastkou 2500 eur podporená ďalšia z iniciatív združenia – odpočívadlo v Levočských vrchoch, ktoré prispeje k rozvoju turistiky v regióne Severného Šariša a turistického prepojenia Šariša so Spišom. Medzi Krásnou Lúkou a Sedlom pod Škapovou postaví združenie odpočívadlo pre turistov.

Obyvatelia regiónu sa od vlaňajška vďaka grantu z programu môžu tešiť aj z rekonštrukcie 140-ročnej drevenice so sypancom, stajňou a studňou pod záštitou OZ Hradisko Lipany. Tento rok Šariš podporil sumou 2500 eur ďalší projekt združenia – oddychovú zónu pri rybníkoch v Lipanoch s názvom "Príroda lieči". Miesto sa vyčistí od náletových drevín a čiernych skládok, vysadia sa dreviny, osadia lavičky a edukačné prvky o faune a flóre.

Premiérové úspechy

Najvyšší grant 3790 eur získal projekt výstavby obecnej pece na drevo na pravidelné pečenie chleba pod záštitou OZ Kultúrhrad vo Veľkom Šariši. Pec bude zhotovená starými technológiami a s použitím tradičných materiálov a bezodpadovo. Zachová sa tak nielen tradičná metóda pečenia, ale vytvorí sa aj priestor pre spoločné stretnutia a komunikáciu medzi generáciami.

Dobrovoľníci z OZ Novum Castrum sa aj za pomoci grantu vo výške 3000 eur postarajú o to, aby bol Hanigovský hrad krajší a dostupnejší pre návštevníkov. Plánujú obnoviť schodisko pod hradnou bránou, osadiť informačné tabule o histórii hradu, obnoviť značenie chodníka a spevniť prístupovú cestu pre návštevníkov.

Z grantu v hodnote 1210 eur bude tento rok podporená aj obnova a udržateľnosť cyklistických trás Čarnohurec pod záštitou Bike klub Brezovica, n.o. Tá sa aktívne venuje športu, organizuje pešie túry a cyklotúry, počas ktorých prispieva k zveľaďovaniu a ochrane okolitej prírody, vytvára nové cyklotrasy, turistické chodníky, bežecké trate a oddychové miesta v lone prírody. Cieľom projektu je pripraviť a udržať cyklistické trasy pre cyklomaratón Čarnohurec, ktoré budú po ukončení 45-kilometrového cyklomaratónu naďalej sprístupnené širokej cyklistickej a turistickej komunite.

Šesticu podporených projektov uzatvára OZ Rozhľadňa Krásna Lúka s rovnomenným projektom. Oddychová zóna pri rozhľadni "na Čarnej hure" sa stala vyhľadávaným turistickým miestom regiónu. Už 20 rokov sa o jeho zveľadenie starajú členovia združenia, ktorá sa snažia, aby bolo toto miesto stále upravené, no aj prispôsobené pre aktívny i pokojný oddych pre telo a dušu. V rámci projektu za 3000 eur osadia pre návštevníkov nové odpočívadlo a informačné tabule.

Pivovar Šariš cez jeho grantový program Šariš ľuďom počas svojej 19-ročnej existencie podporil stovky projektov celkovou sumou vo výške viac ako 350-tisíc eur.

Viac o tom, čo všetko prinesie obyvateľom regiónu Šariš grantový program Šariš ľuďom, sa dozviete na stránke www.sarisludom.sk.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 138
  2. Každý piaty zomrie 8 796
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 750
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 791
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 728
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 947
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 8 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 8 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu