Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok

Povedal Juraj Slafkovský, riaditeľ pre energetiku spoločnosti KOSIT, a.s.

Výroba tepla a elektrickej energie dnes na Slovensku dopláca na extrémne vysoké ceny dovážaných fosílnych palív. Hľadanie alternatív je preto v súčasnosti prioritou. Košice by v budúcnosti mohli využívať na vykurovanie bytov a domov aj geotermálnu energiu. Ešte väčšie očakávania sú v súvislosti s modernizáciou Zariadenia na energetické zhodnotenie odpadov (ZEVO) spoločnosti KOSIT. Toto zariadenie už dnes vykuruje niekoľko tisíc košických domácností. O perspektívach nahradenia fosílnych palív energiou z odpadu sme sa pozhovárali Jurajom Slafkovským, riaditeľom pre energetiku spoločnosti KOSIT, a.s.

Ako dnes vyzerá energetická bilancia ZEVO Košice?

Veľmi sľubne. V minulom roku sme spracovali v našom zariadení takmer 120 tis. ton nerecyklovateľného odpadu a vyrobili sme z neho 50 816 MWh tepla. Približne rovnakú bilanciu by sme chceli udržať aj v tomto roku. Tzn., že teplom a teplou úžitkovou vodou sme zásobovali vyše 4 000 košických domácností.

Celkovo 4000 domácností. Akým percentom sa KOSIT podieľa na zásobovaní tepla Košíc?

Na celkových dodávkach objemu tepla pre Košice je to približne 7%. Po celkovej modernizácii nášho zariadenia chceme toto percento zvýšiť nad 10%.

Koľko by mala modernizácia stáť a čo si pod zvýšením dodávok tepla nad 10% majú Košičania predstaviť v praxi?

Spoločnosť KOSIT sa rozhodla investovať do nového kotla 115 mil. eur približne pred rokom a pol. Podľa použitých technológií to bude svetová špička, ktorá dokáže oveľa efektívnejšie spracovať odpad a tým aj dodať väčší objem tepla. Vďaka modernizácii budeme schopní o niekoľko rokov dodávať do systému centrálneho zásobovania teplom (CZT) viac ako 100 000 MWh tepla ročne pre približne 10 000 domácností v Košiciach.

Košičanov momentálne v súvislosti s energiami asi najviac trápi rast ich cien. Za akú cenu dodávate teplo v súčasnosti, aký vývoj cien prognózujete do budúcnosti?

Kým priemerná cena tepla na Slovensku predstavovala v minulom roku 75 €/MWh, spoločnosť KOSIT dodávala košickej teplárni v roku 2022 teplo vyrobené energetickým zhodnotením odpadu len za 24,87 €/MWh. V súvislosti s vysokou infláciou a pokynmi regulačných úradov sme museli upraviť cenu tepla na tento rok za 1 MWh na 36,24 €. Stále sme však hlboko pod plynom, štiepkou alebo inými zdrojmi tepla. Naša cena na tento rok predstavuje 31% z priemernej regulovanej ceny tepla pre domácnosti na Slovensku. To je naozaj bezkonkurenčne nízka cena.

Tretinová cena oproti iným dodávateľom tepla by sa mala prejaviť aj v konečnej cene pre spotrebiteľa?

O tom nerozhodujeme my, teplo vyrábame, ale nie sme distribútor pre konečného spotrebiteľa. To je úloha distribučných spoločností, v prípade Košíc je to aj spoločnosť MH Teplárenský holding, a. s., v minulosti známe ako TEKO. Tým pádom do tvorby konečnej ceny pre spotrebiteľa nevieme zasiahnuť.

Ako sú na tom Košice s cenami dodávaného tepla v porovnaní s inými krajskými mestami?

Na Slovensku sú v prevádzke dve zariadenia ZEVO. V Bratislave a Košiciach. Bratislavské ZEVO sa do systému CZT pripojilo iba nedávno a košické ZEVO, dodáva teplo do systému už niekoľko rokov. Ostatné krajské mestá vykurujú predovšetkým fosílnymi palivami, najmä zemným plynom. Prípadne kombináciou plynu s obnoviteľnými zdrojmi energie. V každom prípade, cena dodávaného tepla zo ZEVO do systému CZT Košice je jedna z najnižších na Slovensku.

Ako technicky funguje výroba tepla z odpadu?

Teplo vyprodukované pri zhodnocovaní odpadov sa využíva na pohon turbíny a výrobu elektrickej energie, zároveň zohrieva vodu, ktorú čerpadlami vháňame do systému centrálneho zásobovania teplom (CZT).

Akým pomerom vyrába ZEVO elektrickú energiu a teplo?

To je veľmi individuálne, pretože to je ovplyvnené výlučne ročným obdobím a poveternostnými podmienkami. Je logické, že v lete keď sa byty nevykurujú má prioritu výroba elektrickej energie pred dodávkami tepla. A v zime naopak. Na rovinu treba povedať, že ZEVO je v tomto oveľa stabilnejšie ako iné obnoviteľné zdroje energie, ktoré sú závislé na tom, či svieti slnko alebo fúka vietor. My sme schopní dodávať teplo a elektrickú energiu kontinuálne bez výkyvov. Jediné, čo nás obmedzuje sú technické odstávky, ktoré musíme robiť pravidelne.

Verejná diskusia sa už niekoľko rokov uberá práve smerom k nahradeniu fosílnych zdrojov tepla tzv. obnoviteľnými zdrojmi energie (OZE). Je reálne aby Košice v budúcnosti využívali na vykurovanie iba OZE? V akom časovom horizonte a v akej podobe je to realistické?

Bohužiaľ slabinou solárnych panelov a veterných elektrární je ako som už spomínal to, že nie sú schopné v plnej miere zabezpečiť stabilné dodávky elektrickej energie alebo tepla. Keď nesvieti slnko a nefúka vietor, tak sa energia nevyrába. ZEVO ako stabilný dodávateľ energie je výborný základ. V kombinácii s plánovanou výrobou tepla z geotermálnej energie a ďalšími obnoviteľnými zdrojmi energie by Košice mohli znížiť pri centrálnom vykurovaní objem používaných fosílnych palív na polovicu. Odhadujem do 10 rokov. Pri dnešnej spotrebe a klimatickom pásme, v ktorom sa mesto nachádza však nie je celkom reálne vyrábať energiu iba z alternatívnych zdrojov.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 683
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 538
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 825
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 014
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 010
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 663
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 6 192
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 5 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 19 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

27. mar
SkryťZatvoriť reklamu