Získajte peniaze pre zelený projekt. K dispozícii je 250-tisíc

Nadácia Slovenskej sporiteľne vyhlásila 2. ročník grantu Pre budúcnosť.

Venuje 250 tisíc eur na realizáciu projektov, ktoré majú reálny vplyv na zlepšenie životného prostredia.

Maximum pre jeden projekt je 15 tisíc eur. Prečo opäť zelené riešenia a inovácie? Aké sú výsledky prvého ročníka grantu Pre budúcnosť? Ako požiadať o grant a na čo konkrétne si pri tom treba dať pozor? V rozhovore odpovie Barbara Henterová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

Prečo si Nadácia Slovenskej sporiteľne vybrala práve zelené riešenia a inovácie?

Už tri roky rezonujú našou spoločnosťou nepredvídateľné krízy globálnych rozmerov. Po celý čas však faktom zostáva, že neodkladne potrebujeme riešiť environmentálne a klimatické problémy našej planéty, ktoré sú rovnako urgentné. Naliehavosť tejto problematiky sme zohľadnili aj pri poslednej aktualizácii našej nadačnej stratégie, v rámci ktorej sme oblasť udržateľnosti zaradili medzi kľúčové oblasti nášho záujmu. Práve preto sme sa rozhodli už druhý rok za sebou vyčleniť štvrť milióna eur na podporu zelených riešení a zelených inovácií naprieč Slovenskom, ktoré môžu prispieť k zelenšej a teda lepšej budúcnosti našej krajiny.

Načítavam video...

Aktuálne už ide o druhý ročník grantu Pre budúcnosť. Znamená to, že výsledky prvého ročníka boli dobré a preto pokračovanie?

Výsledky prvého ročníka presiahli naše očakávania. Termín spustenia grantovej výzvy nasledoval len niekoľko dní po začatí ruskej vojny na Ukrajine a kvôli tomu sme pozastavili aj plánovanú kampaň ku grantu. Obávali sme sa, že prebiehajúca kritická situácia zatieni význam grantu a odrazí sa to negatívne na počte podaných projektov. Našťastie, ukázalo sa, že aktívne komunity naprieč Slovenskom citlivo vnímajú urgentnosť riešenia environmentálnych problémov našej planéty a teda aj našej krajiny. O podporu pre svoj projekt sa prihlásilo 154 organizácií, z ktorých grant získalo 20. Veríme, že táto dvadsiatka úspešných grantistov z predchádzajúceho ročníka nájde svojich pokračovateľov aj tento rok. Pripomínam pritom, že hlásiť sa môžu opätovne aj minuloroční, či už podporení alebo nepodporení, žiadatelia.

Čo zaujímavé sa podarilo v prvom ročníku dotiahnuť? Čím sa prípadne môžu záujemcovia aktuálne inšpirovať?

Úspešne realizovaných projektov máme viac. Či už je to dron chrániaci vinohrad pred škodcami vo vinici v Ďarmotách, výsadba ovocného sadu v rámci tzv. Orešanského jedlého lesa, vytvorenie webu pre zber a ďalšie spracovanie elektroodpadu alebo projekt cirkulárnej módy a textilu Slovak Fashion Council.

A naopak, čomu sa v projektoch vyvarovať? Čo je takzvané „no go“?

Projekty jednoznačne „odsúdené na neúspech“ sú nákupy a investície bez súvisiacich eko aktivít. Projekty, z ktorých výstupy sú spoplatnené alebo určené pre veľmi úzku skupinu ľudí, jednorazové aktivity bez kontinuity a udržateľnosti a samozrejme, v neposlednom rade, projekty nesúce znaky greenwashingu, teda tie, kde marketing prevažuje nad konkrétnou aktivitou a pozitívnou zmenou.

Povedzme si ešte, akým spôsobom sa o grant prihlásiť a najmä dokedy?

Organizácie, ktoré majú záujem získať grant pre svoj projekt, sa môžu hlásiť do 31. marca prostredníctvom elektronického formulára v e-podateľni Nadácie. Viac informácií je k dispozícii na oficiálnej stránke grantu.

Akým iným aktivitám sa dnes nadácia ešte venuje?

Nadácia Slovenskej sporiteľne kontinuálne realizuje desiatky partnerstiev v kľúčových oblastiach svojej stratégie, ktorými sú: vzdelávanie, udržateľnosť, zdravý životný štýl, dostupné bývanie a rozvoj občianskej spoločnosti a demokracie. Okrem toho každý rok vyhlasuje grantovú výzvu, v ktorej môžu zamestnanci banky odporúčať na podporu verejnoprospešné projekty zo svojich komunít, podporuje tiež dobrovoľníctvo, organizuje finančné a materiálne zbierky. V posledných rokoch to bol aj celý rad aktivít v rámci mimoriadnej pomoci v súvislosti s pandémiou, s vojnou na Ukrajine, či nedávnym zemetrasením v Turecku a Sýrii.

Kto je Barbara Henterová?

Od januára 2020 je správkyňou Nadácie Slovenskej sporiteľne. Témy spoločenskej zodpovednosti a firemnej filantropie jej boli vždy veľmi blízke, venovala sa im aj na predchádzajúcich pôsobiskách v spoločnostiach Generali Slovensko a Slovenské elektrárne. Pred materskou dovolenkou pracovala v Slovenskej sporiteľni ako vedúca oddelenia sponzoringu a podujatí.

Nadácia Slovenskej sporiteľne

Nadácia Slovenskej sporiteľne bola založená v roku 2004 a v súčasnosti patrí medzi najväčšie firemné nadácie na Slovensku. Vo svojej stratégii sa zameriava najmä na podporu verejnoprospešných projektov s celospoločenským dopadom, ale aj menších komunitných aktivít. Poslaním Nadácie je v súlade s hodnotami Slovenskej sporiteľne prispievať k lepšiemu životu Slovensku. Nadácia Slovenskej sporiteľne každoročne prostredníctvom grantových programov a partnerstiev s neziskovými organizáciami investuje viac ako 1 milión eur do rozvoja vzdelávania, udržateľnosti, zdravého životného štýlu, dostupného bývania a občianskej spoločnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 138
  2. Každý piaty zomrie 8 796
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 750
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 791
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 728
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 947
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 8 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 8 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu