Obnovené historické skvosty už bojujú o priazeň verejnosti

V novom rekordnom ročníku súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka bojuje o priazeň verejnosti 36 obnovených historických skvostov.

Rozhodnúť môže hlas každého jedného z nás. Nadácia SPP opätovne otvorila možnosť hlasovať na stránke http://www.kpr-fenix.sk/hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku. A vyberať je tento rok naozaj z čoho. Táto web stránka ponúka príbeh každej pamiatky spolu s fotografiami. Stačí si len vybrať a dať svoj hlas tej, ktorá sa vám najviac páči. Každý, kto nezaváha, a podporí jednu z 36 súťažných pamiatok má zároveň jedinečnú príležitosť získať hlavnú cenu, exkluzívny pobyt pre 2 osoby na 2 noci v Kubínyiovskom kaštieli vo Vyšnom Kubíne alebo sa dostať medzi 19 vyžrebovaných hlasujúcich, ktorí získajú atraktívny balíček. Hlasovať za „svoju“ pamiatku je možné z jednej mailovej adresy raz za deň. Online hlasovanie odštartovalo 15. marca a potrvá až do 5. apríla 2023. Víťaz s najvyšším počtom hlasov získa ocenenie „Fénix – Cena Nadácie SPP“. Uplynulý rok si cenu odniesol Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante.

Unikátne tatranské divy, drahokamy, aj kráľovský tokaj

Východné Slovenska má v tohtoročnej prestížnej súťaži pamiatok hneď niekoľko horúcich favoritov, s azda najrozmanitejšou históriou a účelom ich využitia. Poďme si ich v skratke predstaviť a začneme našimi veľhorami, kde sa nachádza najviac tohtoročných adeptov na zisk ocenenia Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Tatry sa stali vyhľadávanou lokalitou vďaka rozmachu železničnej dopravy v Uhorsku v 2. polovici 19. storočia. V 20. rokoch na južnom úpätí Tatier, v miestach s minerálnymi prameňmi, vzniklo 15 osád. Tatranská Lomnica patrila medzi najväčšie a ako prvá mala od roku 1895 železničné spojenie s Popradom. Keď už nestačili dopravu zabezpečovať konské povozy, priestor dostala od r. 1908 elektrifikovaná železnica, prepájajúca Poprad so Starým Smokovcom. Jej súčasťou jebudova železničnej stanice v centre Tatranskej Lomnice, inšpirovaná aj švajčiarskymi horskými stavbami. Čo sa týka samotnej trate, na začiatku prúd zabezpečovala vodná elektráreň vo Veľkej a parná elektráreň v Poprade. Po rekonštrukcii systému napájania železnice sa v r. 1912 jediným napájacím bodom stala trakčná meniareň v Hornom Smokovci, spojená s popradskou elektrárňou 15 kV vysokonapäťovým vedením. Zaujímavosťou je, že pamiatka sa zachovala v pôvodnom stave a dodnes slúži svojmu pôvodnému technologickému účelu. V Novom Smokovci sa zasa nachádza Villa Dr. Szontagh. Práve Mikuláš Szontágh starší si v r. 1875 prenajal od obce Veľký Slavkov 20 hektárov pôdy, aby na nej vybudoval vtedajšiu balneologickú novinku, klimatické sanatórium v štýle „fachwerk“, s ponukou liečby slnkom a horským vzduchom. Objekt dodnes slúži na rekreáciu. V Tatrách, 1783 m nad morom, sa na Skalnatom plese nachádza ďalšie, priam ikonické dielo slovenskej architektúry – budova astrofyzikálneho observatória SAV, najznámejšieho pracoviska svojho druhu na svete. Dvojpodlažná hranolová budova disponuje dvoma kupolami, jednou s otváracou strechou, druhou menšou, ale rovnako dobre vybavenou špičkovými astronomickými pozorovacími zariadeniami, ktoré sa využívajú pri sledovaní objektov Slnečnej sústavy, ale aj stelárnych objektov. A možno pri dobrom vetre je až k štítom našich veľhôr počuť zvony z renesančnej zvonice v Kežmarku. Vďaka nádhernej sgrafitovej výzdobe, údajne kedysi zlátenej, ju nazývali „Zlatou vežou“. A v Kežmarku sa nachádza tiež ďalší adept na fénixa – budova Reduty. Jej základy stoja na starej strážnej veži v blízkosti radnice. Pôvodne táto honosná budova s veľkorysou zlátenou sgrafitovou výzdobou slúžila na ubytovanie panských hostí, sídlila tu však aj prvá kežmarská tlačiareň. S pohostinnosťou súvisí aj kaštieľ v Borši. Práve z pivníc rákocziovského kaštieľa sa vozilo lahodné tokajské víno až na kráľovský dvor Ľudovíta XIV., ktorému sa pripisuje výrok „ Vinum Régum – Rex Vinorum“ (víno kráľov – kráľ vín).. V centre východu – Košiciach púta už svojou neobvyklou polohou, zo západu prepojenou s Miklušovou väznicou a Katovým bytom Reformovaný kostol z roku 1805. Zaujímavosťou je pozlátená koruhva v podobe kohúta, reformátorského symbolu bdelosti, ktorú umiestnili na vrchol veže kostola v roku 1855. Opustený, rozkradnutý, využívaný aj ako poľnohospodársky sklad. Takéto prekvapujúce dejiny má zasa kostol Sv. Žofie v obci Zborov, ktorý dala v r. 1630 postaviť Žofia Rákocziová. A doslova drahokamom sú opálové bane Dubník na východe Slovenska so štôlňou Jozef. Opál zdobil už Izabelu Jagelovskú počas sobáša s uhorským kráľom Jánom Zápoľským a cisárovná Jozefína, manželka Napoleona Bonaparte, nosila najslávnejší opál „Oheň trójsky“. Najväčší kameň „Harlekýn“ sa tu našiel v roku 1775, mal hmotnosť 594 gramov. Z banskej štôlne Jozef, dlhej 2,5 km, je po obnove prístupných pre verejnosť ucelených 980 m s expozíciou. Rovnako čarovné príbehy sú spojené aj so súťažnými pamiatkami z ďalších kútov Slovenska, medzi ktorými sa nachádza napríklad aj svetoznámy most, Kačenáreň, či kostol s bublajúcimi prameňmi pod podlahou. „Veľmi sa tešíme, že môžeme verejnosti predstaviť ďalšie obnovené pamiatky. Svojho favorita si určite nájdu ľudia z celého Slovenska. Po minuloročnom úspechu, keď fanúšikovia odovzdali viac ako 78 tisíc hlasov, očakávame, že vzhľadom na rôznorodosť pamiatok, sa ich na www.kpr-fenix.sk zapojí tento rok do online hlasovania ešte viac,“ hovorí Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP.

Mená víťazov sa dozvieme v máji

Paralelne s hlasovaním verejnosti už v týchto dňoch osobne, ale aj odborne, priamo na mieste, hodnotí všetky pamiatky aj odborná porota zložená zo špičkových expertov na architektúru, dejiny a obnovu pamiatok. Spolu so zástupcami partnerov a spoluorganizátormi súťaže následne vyberú z 12-tich finalistov tri pamiatky, ktoré získajú prestížny titul Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Laureáti dostanú osvedčenie o udelení ceny a tiež finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP vo výške 10 000 eur. „Našou ambíciou je, aby súťaž neostala len v online svete. Veríme, že aj tento ročník otvorí nám Slovákom nečakané cesty na osobné objavovanie jednotlivých pamiatok,“ uzatvára Eva Guliková. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka vyhlasuje Ministerstvo kultúry SR. Generálnym partnerom je Nadácia SPP, partnerom spoločnosť SPP a mediálnym partnerom je RTVS. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka odvysiela 8. mája RTVS na Jednotke.

Načítavam video...

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 703
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 861
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 729
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 999
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 781
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 8 561
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 498
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 13 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

22 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

22 h
SkryťZatvoriť reklamu